Тижневий огляд: переслідування християн (09.11-15.11)
  • Пон, 16/11/2015 - 22:12

9 листопада повідомляється, що у грудні цього року будуть опубліковані результати розслідування вбивства 100 християн в Оріссі (Індія), що сталося в 2008 році. Суддя А.С. Найду, глава комісії, який проводить розслідування, зазначив, що для з'ясування всіх обставин знадобилося так багато часу, тому що багато сторін, замішаних в розслідуванні, у тому числі місцева влада, не бажали співпрацювати зі слідством. В даний час індуїстські екстремісти знову влаштовують заворушення, віра християн цього регіону тільки зміцніла.

Понад 500 підлітків-мусульман з неурядової молодіжної організації Bargad у пакистанському місті Лахор провели демонстрацію на підтримку переслідуваних християн. Молодь закликала покласти край будь-якій дискримінації релігійних меншин і припинити називати пакистанських християн зневажливим словом, що означає мовою урду людей другого сорту. Замість цього молоді люди запропонували називати християн «Масіх», що означає народ Месії, і пообіцяли, що кожен розповість про це не менше, ніж сотні людей.

Християнин і працівник в'язниці у Великобританії Баррі Трейхон був змушений звільнитися з роботи після того, як під час проповіді процитував вірші з Біблії, що говорять про спасіння. За чотири дні після служби на Трейхона подали скаргу. Його відсторонили від роботи, назвали «гомофобом» і звинуватили в порушенні національної політики. За деякий час Баррі сам пішов з посади, бо його всіляко переслідували через християнську віру.

Протестантська церква в Оберхаузені (Німеччина) прибрала вівтар, кафедру проповідника і розп'яття, щоб мусульманські біженці з Близького Схоу, що живуть в будівлі церкви, могли відчувати себе, як вдома. Протестантська церква Оберхаузена пішла на такий крок, щоб показати приклад благодійності та доброї волі християн, яких ісламські терористи переслідують по всьому світу.

Відповідно до інформації за 10 листопада читаємо, що бойовики Ісламської держави звільнили 37 вірних Асирійської Церкви Сходу. Їх було викрадено в лютому цього року під час нападу на 35 християнських сіл, розташованих в долині ріки Хабур у сирійській провінції Аль-Хассака. Серед звільнених, які дісталися місцевості Тель-Тамар на півночі Сирії, є 27 жінок. В руках джихадистів ще перебуває як мінімум 168 заручників.

11 листопада з’явилося повідомлення про те, що чотири католицькі сім'ї на півночі Бангладешу ледве встигли врятуватися від вогню, коли мусульманські радикали підпалили їхні будинки. Розлючений натовп спробував замкнути католиків в їхніх будинках перед тим, як підпалити будівлі. Християни врятувалися завдяки сусідам, які допомогли їм вибратися з охоплених полум'ям будинків. Жертви стверджують, що причиною замаху стала ворожнеча на релігійному ґрунті. Ще задовго до підпалу ісламісти ображали християн.

Християнська асоціація «Надія на світло», незважаючи на погрози ісламських радикалів, почала будівництво нової церкви в селищі Сехарі на північному сході Пакистану, де проживає 36 християнських сімей. Вони збираються на богослужіння біля маленького землебитного будиночка, нездатного вмістити всіх охочих. Більшість місцевих мусульман нічого не мають проти будівництва церкви. Проте від радикалів надходять погрози з вимогою припинити будівництво.

Мерія Торонто заборонила християнській організації «Голоси Націй» проводити на центральній площі міста в серпні 2016 року щорічний музичний фестиваль. Причиною стало те, що спів про Христа можна розцінити, як прозелітизм (прагнення навернути інших у свою віру), а це суперечить міській політиці. Якщо міська влада не змінить своє рішення, віряни мають намір через суд відстоювати свої права на свободу слова та віросповідання.

Згідно з інформацією за 12 листопада читаємо, що делегація Європейського Парламенту, що знаходиться у Пакистані, зайнялася справою Aсії Бібі. Вона зустрілася з чоловіком засудженої християнки і вручила йому листа, в якому євродепутати написали, що «для мільйонів людей у світі, Асія є прикладом справжньої і щирої християнської віри». Випадок Aсії Бібі має вирішальне значення для проведеної у Пакистані і за кордоном кампанії на користь зміни Закону про богохульство.

Організація «Допомога церкві в біді» оприлюднила доповідь, в якій повідомляється, що через те, що «Ісламська держава» жорстоко переслідує прихильників іншої віри, протягом найближчих десяти років християнство може «повністю зникнути» в деяких країнах Близького Сходу. Однак, за даними аналітиків, у зникненні християнства відіграють свою роль і тоталітарні режими, а також екстремісти, що представляють різні релігійні напрямки.

Верховна Рада України прийняла так звану «антидискримінаційну» поправку до Трудового кодексу України, проголосувавши за скандальновідомий законопроект № 3442. Згідно з текстом цього закону «Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ґендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їхніх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання».

13 листопада повідомляється, що в результаті збройного нападу на церкву в Каїрі, офіцер поліції отримав поранення. Троє невідомих на мотоциклах під'їхали до англіканської церкви, розташованої в районі пірамід у столичному районі Гіза, і почали стріляти в поліцейських, що чергували біля входу. Тепер квартал оточили, в районі храму посилили заходи безпеки, злочинців розшукують.

Бойовики ІД почали наступ на древнє християнське місто Садад в Сирії. Сотні християнських і мусульманських військових захищають своє місто. Молодь Садада, організувавши озброєні групи, змогла прогнати багатьох бойовиків. Групи добровольців, що приїхали з різних частин Сирії, також беруть участь у цій боротьбі.

Відповідно до інформації за 14 листопада читаємо, що під час Синоду з питань сім'ї, що відбувався в Римі з 5 по 25 жовтня, було розглянуто тяжке становище переслідуваних християнських сімей на Близькому Сході. Отці Синоду визнали особливі та гострі обставини, з якими багато католицьких родин стикаються щодня, а також висловили братнє співчуття сім’ям, вимушеним покинути свої домівки, і вдячність тим країнам, які щиро прийняли сім’ї біженців. Щоб краще зрозуміти пережиті труднощі, видання «Catholic World Report» нещодавно взяло інтерв'ю у Антуана Набіла Андарі, титулярного єпископа маронітів у Тарсі.