Тижневий огляд: переслідування християн (1 - 7 липня)
  • Втр, 09/07/2013 - 00:01

2 липня повідомляється, що з лаоських сіл примусово виселяють сім'ї християн. Влада Кенг-Кхену (район Чомфет, провінція Луанг-Праванг) наказала християнам негайно покинути село, якщо вони не відречуться від віри. Більшість жителів Лаосу сповідують буддизм. Християни становлять тільки 1.5% населення. Місцева комуністична влада звинувачує християн в тому, що вони становлять загрозу для політичної системи.

Сенсаційне відео, розміщене на YouTube, на якому нібито знято страту трьох францисканських монахів ісламськими екстремістами в Сирії, є результатом «помилки», оголосили офіційні представники Католицької Церкви на Близькому Сході. Ісламські бойовики розмістили згадане відео, стверджуючи, що вони стратили францисканців у монастирі Аль Гассаніях, де минулого тижня вбили священика-францисканця Франсуа Мурада. Але представники Францисканського чину повідомили, що монахи покинули цей монастир, забравши з нього тіло Франсуа Мурада, і перебралися в безпечне місце.

У Франції кількість актів вандалізму стосовно християнських святинь і пам'яток останніми роками зростає. Нападам піддається і власність, що належить християнам. Католицька книгарня «Livres en Famille» у французькому Бордо вже  27-й раз постраждала від рук вандалів.

У Гондурасі під час Літургії в церкві в Ла Комба, недалеко від міста Йоро, загинули чотири людини. Кілька озброєних нападників увірвалися в церкву, вбивши двох осіб. Третю жертву, що належала до тієї ж сім'ї, спочатку взяли в заручники, а пізніше також убили. Четвертою жертвою є один з нападників, який отримав важкі поранення. Церква вкотре закликала до припинення насильства.

Cуд штату Монтана відхилив позов атеїстів, які вимагали забрати статую Ісуса Христа у Біг-Мауотін. Судді визнали, що фігура Христа, яка розташована на громадській території, не означає надання переваги християнству над іншими релігіями, як заявили атеїсти. Судді також відзначили, що скульптурний образ Христа вже не раз ставав жертвою вандалів.

Згідно з інформацією за 3 липня читаємо, що дві найбільші Церкви Німеччини – католики і протестанти – висловили глибоку стурбованість зростом явища обмеження релігійної свободи у світі. Їхній перший "Екуменічний звіт про релігійну свободу християн у світі" звертає увагу на те, що від 2007 року кількість світових країн, які застосовують обмеження щодо релігійних спільнот, зросла від 147 до 160.

Католицького місіонера, якого викрали бойовики Армії Національного Визволення у місцевості Абрего в Колумбії, визволили спеціальні сили поліції. Операцію спасіння проводили в регіоні на кордоні з Венесуелою. Нікого з викрадачів затримати не вдалось.

У районі Муонг-Хуонг, провінція Лао-Кай, поліцейські побили подружню пару християн. Раніше глав цієї і ще однієї наверненої в християнство сім´ї неодноразово викликали в поліцію для допитів. Обидві сім'ї, що прийняли християнство в березні цього року, належать до гірської народності хмонг, що проживає на півночі В'єтнаму.

Молодого католика, який перетворив свій будинок в селі на заході Білорусі в притулок для безпритульних, в якому є кімната для молитви, звинувачують у тому, що він очолює незареєстровану релігійну організацію. Чоловікові загрожує максимальне покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

5 липня з’явилося повідомлення про те, що у південній частині Нігерії біля села Удоофорі невідомі злочинці здійснили спробу викрасти місіонера. Монахові зі згромадження Місіонерів миру прийшли на допомогу місцеві мешканці.

Відповідно до інформації за 6 липня читаємо, що щоразу складнішою стає ситуація християн в Середньоафриканській Республіці. Ісламське бунтівне угрупування Селека, яке в березні захопило владу в країні, вже спровокувало 200 тисяч біженців серед християнського населення. Самі ісламісти не є громадянами країни, а в основному походять з Чаду і Судану. Часто вони отримують наказ нищити і обкрадати все, що потрапить їм до рук, в тому числі церковні акти та реєстри.

Ісламісти, прихильники скиненого президента Єгипту Мохамеда Мурсі, спалили дотла коптську католицьку парафію у відповідь на скинення свого лідера з посади глави держави. Після грабежу будинку парафіяльного священика в Дельджії, селі в губернаторстві Мінья на півночі центрального Єгипту, прихильники Mурсі також підпалили деякі парафіяльні будівлі. Місцева поліція безпорадна.

Ісламісти з опозиції в Сирії «мають намір усунути», як вони делікатно висловилися, священика Даніеля Маеса, бельгійського католицького священнослужителя, який є ректором семінарії. Джихадисти заявили, що священик нібито використовує монастир V століття, де розміщена семінарія, як військову базу. У реальності причиною ненависті ісламських фундаменталістів до священика стало те, що Даніель Маес недавно різко засудив скоєне ними масове вбивство християн поблизу західно-сирійського міста Аль-Кусайр.

Сотні ісламських екстремістів організували дводенну акцію протесту проти будівництва католицького храму в місті Крангган в провінції Західна Ява. У цій історії, яка повністю повторює історію вірних церкви в іншому місті Індонезії, Богорі, католики Кранггана ризикують програти боротьбу, хоча отримали дозвіл на будівництво ще у 2003 році і виконали всі передбачені законом умови для зведення культової будівлі.

7 липня повідомляється, що італійські католики критикують Facebook за сторінку, яка ображає почуття віруючих. Майже 2 тис. осіб "лайкнули" сторінку Virgin Mary should have aborted. На українській назва групи перекладається як "Діва Марія мала зробити аборт". Активісти організації "Ні християнофобії" звернулися до керівництва Facebook. Вони поскаржилися, що ця сторінка ображає почуття католиків. У підсумку в Facebook заявили, що нічого, що могло б образити католиків, в матеріалах групи немає.