Тижневий огляд: переслідування християн (04.07– 10.07)
  • Пон, 11/07/2016 - 16:23

4 липня повідомляється, що в останні роки в Європі зростає дискримінація християн за релігійною та етнічною ознакою. Послідовники Христа, між іншим, зазнають нападу з боку мусульман в центрах для біженців. Це видно з опублікованого звіту за 2015 рік, складеному віденською «Обсерваторією нетерпимості та дискримінації по відношенню до християн». Інститут задокументував 180 випадків жорстоких нападів на християн, церкви та осквернення кладовищ, антихристиянських образ і дискримінації на робочому місці.

Католицький будинок престарілих для літніх людей у м. Діст, Бельгія, зобов’язаний буде виплатити компенсацію за відмову від здійснення евтаназії одній із проживаючих там осіб. Окружний суд у місті Льовен постановив, що керівництво закладу порушило закон. І зобов’язав виплатити родині підопічної компенсацію в розмірі 6 тис. євро. У рішенні суду йдеться, що будинок престарілих не мав права відмовити у здійсненні евтаназії, посилаючись на спротив сумління.

Відповідно до інформації за 5 липня читаємо, що в Меріді (Венесуела) бандою були побиті п’ятеро семінаристів. Один із постраждалих був госпіталізований. Інцидент стався в день, коли група студентів, серед яких були і семінаристи, збиралась на виклади. Напад здійснила одна із банд, які тероризують це венесуельське місто. Частині студентів вдалося втекти. Ті, що потрапили до рук бандитів, стали жертвами жорстокого побиття, грабунку та знущень.

Останнім часом почали з’являтися різні ініціативи, щоб викинути предмет «християнська етика» із шкіл Галичини. Особливо цим виявились занепокоєні ліберальні кола української столиці. Роз’яснення стосовно самого предмету дав викладач філософії УКУ д-р. Юрій Підлісний.

7 липня з’явилося повідомлення про те, що на трасі між Каїром та Олександрією застрелили коптську православну монахиню. Автомобіль, в якому сестра поверталася до монастиря, був обстріляний невідомими. Четверо пасажирів, серед яких були ще дві монахині, отримали поранення.

Згідно з інформацією за 9 липня читаємо, що в м. Констянтинівка, що на Донеччині, стався розбійний напад на оселю о. Віталія Кестера, настоятеля парафії Святих рівноапостольних Володимира та Ольги УГКЦ Донецького екзархату. Близько 22:30 години зловмисники, розбивши вікно будинку, де мешкає священик із сім’єю, намагалися проникнути в приміщення. Священик, почувши звуки знадвору, відреагував на це, відкривши двері. Зловмисники, погрожуючи й вживаючи нецензурну лексику, почали бити о. Віталія в обличчя кастетом. О. Іван Василенко, близький друг потерпілого, припускає, що розбійний напад стався з метою пограбування або ж через священнодії греко-католицького капелана на передовій. 

Нове російське антитерористичне законодавство ставить серйозні обмеження на проведення місіонерської роботи і становить серйозну загрозу свободі віросповідання. Поправки до законів, які Путін підписав 7 липня цього року, призведуть до зловживань, які заставлять замовкнути представників релігійних меншин у РФ. Нове законодавство передбачає, що від тепер в РФ місіонерством зможуть займатися тільки уповноважені представники релігійних громад. 

10 липня повідомляється, що у місті Лобос на Філіппінах знайшли мертвим пароха церкви св. апостола Петра о. Марчеліно Білірана. Єпископ Леонардо Мадросо, до єпархії якого належав вбитий священик, запевнив, що смерть настала не внаслідок самогубства, але вбивства, щодо з'ясування обставин якого ведеться слідство.