Тижневий огляд: переслідування християн (11.07– 17.07)
  • Втр, 19/07/2016 - 10:08

11 липня повідомляється, що провідний християнський адвокат з прав людини у Пакистані був змушений піти у підпілля після отриманих погроз за допомогу жертвам закону про «богохульство». 34-річний Сардар Муштак Гілл отримав безліч погроз не тільки особисто, але і на адресу сім'ї. Він просив захисту у влади, але його прохання залишилося без відповіді. Після чергових погроз та фізичних нападів, адвокат був змушений утекти.

У військових їдальнях США є спеціальний стіл, який називають стіл зниклої людини в пам'ять про загиблих, зниклих безвісти або перебуваючих у полоні товаришів по зброї. Обов'язковим атрибутом цього столу є Біблія. На військовій базі Райт-Паттерсон ВПС США в штаті Огайо на вимогу Військового Фонду релігійної свободи Біблія була прибрана з цього столу. Свої вимоги MRFF аргументував тим, що держава не повинна віддавати перевагу ніякій релігії, а розміщення Біблії на столі в загальному залі військової бази віддавало перевагу християнству. Капелан бази Соні Ернандес після такого рішення командування бази почав роздавати Біблії, «щоб підтримати і цивільних і авіаторів на базі в їх релігійних потребах».

Нещодавно опублікована брошура Державної комісії у справах захисту громадянських прав американського штату Айова опублікувала роз’яснювальну брошуру, яка містить ряд положень, які на думку правників, можуть підірвати свободу віросповідання у цьому штаті. Це могло б призвести до того, що штат почне штрафувати релігійні організації за проповіді, які були би спрямовані проти гендерної ідеології чи у яких би говорилося що гомосексуальна поведінка – це гріх.

Відповідно до інформації за 12 липня читаємо, що зараз ми є свідками найбільш радикальної (та деструктивної) трансформації законодавчого і культурного ландшафту Америки. Президент Обама вже давно заявляв про свій намір «фундаментально трансформувати Сполучені Штати Америки». Ніхто не думав, що зміни стосуватимуться сексуальної природи. По суті, трансформація Америки вимагає відречення від усього, що робить Сполучені Штати великою країною: закону, порядку, і багатої культурної спадщини релігійної свободи.

У період з 2008 по 2014 роки у Франції майже в три рази зросла кількість різних видів актів вандалізму, спрямованих на храми, кладовища та інші християнські місця і предмети культу. Італійська газета "Il Foglio" зазначає, що ці прояви ворожості до християнства майже ніяк не відбиваються у французьких ЗМІ і торік тільки паризька газета "Le Figaro" присвятила цій темі статтю.

13 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що індійська поліція відкрила вогонь по групі людей, помилково прийнявши їх за партизанів-маоїстів. В результаті цього інциденту, що стався в окрузі Кандхамал штату Орісса, загинули п'ятеро людей, серед них двоє християн-п'ятидесятників і дворічна дитина. Ще п'ятеро отримали поранення. Президент НПО «Всесвітня рада індійських християн» Саджан Джордж сприймає це вбивство як «попередження християнам».

Останнім часом єгипетські християни все частіше стають жертвами насильства, заявив коптський архиєпископ міста Ель-Мінья Анба Макаріос. За словами архиєрея, який очолює єпархію в центрі країни, напади на християн і посягання на їх майно відзначаються в середньому раз на десять днів.

Державна влада Білорусі не дала дозволу на служіння в країні трьом католицьким священикам з Польщі. З цього приводу опубліковані звернення глави католицької Церкви в Білорусі Архиєпископа Тадеуша Кондрусевича, Митрополита Мінсько-Могилевського, а також єпископа вікарія для Могильова і Могилевської області Олександра Яшевского.

Жахливі атаки на Алеппо, постійні авіа та артилерійські удари по місту, зокрема по виключно цивільних районах міста, що їх завдають війська Башара Асада та РФ, змусили Католицькі Церкви різних обрядів обмежити свою діяльність виключно до уділення св. Таїнств. Про це заявив вікарій латинського обряду в Алеппо Ґеорґес Абу Хазен.

Парламент німецької федеральної землі Шлезвіґ-Голштайн змушений знову дискутувати чи потрібно усунути згадку про Бога із Конституції цієї федеральної землі. У жовтні 2014 року парламент Шлезвіґ-Голштайну вже проголосував «за» усунення згадки про Бога у Конституції, але тодішній прем’єр-міністр Шлезвіґ-Голштайну Петер Карштенс розпочав збір підписів під петицією, яка вимагала від парламентарів повернути згадку про Бога до Конституції. Петиція набрала 42 тис. голосів, тому теперішній парламент змушений знову розглядати це питання.

Згідно з інформацією за 14 липня читаємо, що після того, як низка християнських церков американського штату Айова подали в суд на Державну комісію у справах захисту громадянських прав цього штату, ця комісія внесла поправки до своїх попередніх заяв та рекомендацій.

15 липня повідомляється, що в Пакистані поширюється нова форма нападів на християн, яка полягає в тому, що місцеві мусульмани звертаються в поліцію із звинуваченнями проти християн, які нібито поширюють богохульні дописи в соцмережах та Інтернеті. Скарги мусульман майже завжди є безпідставними і не супроводжуються жодними доказами, проте завжди покликаються на закон про богохульство, що діє в країні з 1986р.