Тижневий огляд: переслідування християн (11.11 - 17.11)
  • Срд, 20/11/2013 - 00:14

11 листопада повідомляється, що двадцяте століття було "століттям християнських мучеників". У жодному іншому періоді не було стільки мучеників. Про це сказав кардинал Крістоф Шенборн у Віденському університеті. Архиєпископ Відня відкрив симпозіум, присвячений мученикам Східних Церков і свідченню їх віри в комуністичну епоху (1917-1989). Зустріч відбулася під гаслом: "Бути християнином: що це означає сьогодні?".

Згідно з інформацією за 12 листопада читаємо, що собор св. Симеона Стовпника в декількох десятках кілометрів від Алеппо став ще однією мішенню ісламістів у Сирії. Сили опозиції атакували руїни монастиря, що вважається однією з найбільших святинь християнського світу. Більше 10 тис. пам'яток і 40 музеїв зазнали руйнувань з часу початку військового конфлікту.

Щоб допомогти переслідуваним християнам у країнах Близького Сходу, Африки та Центральної Азії, Європа повинна прокинутися від своєї історичної «втоми», вважає кардинал Анджело Скола, архиєпископ Мілана. Виступаючи на прес-конференції в Москві, він розцінив як «вкрай болюче» запитання «Благовест-інфо»: «Що реально можуть зробити християни благополучних країн, щоб допомогти тим християнам, які перебувають зараз в небезпеці?».

Парафіяни Гарнізонного храму святих апостолів Петра та Павла продовжують боротися із сектою догналівців. Під час протистояння між вірними УГКЦ та сектою Догнала випливають прізвища високопосадовців пов'язаних із цією сектою. Однією з таких постатей, ймовірно є суддя Львівського Окружного адміністративного суду - Володимир Кравчук.

Британська асоціація атеїстів має намір юридично перевірити текст королівської коронаційної присяги, що порушує, на її думку, Європейську конвенцію з прав людини. Адвокати досліджують, чи порушує текст присяги право на свободу віросповідання і свободу совісті, а також чи не є він по своїй суті дискримінаційним.

У США Верховний суд розглядає справу про конституційність молитви «Боже, бережи Америку!» Публічне використання традиційної американської молитви перед відкритими законодавчими засіданнями секуляристи вважають неконституційним.

У 2012 році в Німеччині відбулося 414 нападів на визнавців Христа і християнські об’єкти. 18 з них вважаються брутальними, 4 випадки відбулись на цвинтарі, а 19 стосувались храмів.

Осквернення християнських церков, що відображають зростання антихристиянських настроїв, стали частим явищем у країнах Європи. У кінці жовтня - початку листопада вандали двічі влаштували погром у церкві св. Клотильди у французькому Шамбурсі (Іль-де-Франс). Не краще йдуть справи і в Словенії, де в архиєпархії Любляни невідомі вандали в кінці жовтня залили стіни церкви св. Ульріха фарбою.

13 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Євангельський альянс Швейцарії (SEA) проводив традиційну акцію «Неділя за переслідувану Церкву». 10 і 17 листопада асоціація за свободу релігії SEA запрошувала на молитву за християн В'єтнаму, Малі та Афганістану та заходи з підвищення обізнаності про проблему. До листопадових зустрічей «Open Doors» опублікувала спеціальне досьє з інформацією про переслідування християн в цих країнах.

Школи Німеччини стають полем активної діяльності ісламських радикалів. Міністр внутрішніх справ Борис Рейн висловив заклопотаність у зв'язку з частими спробами вербування салафітами школярів для відправки на «священну війну».

Рада улемів Індонезії знову висловила крайнє невдоволення фактом, що в католицьких школах країни не викладається іслам. Останній випадок, коли католицьку школу зобов'язали викладати основи ісламського вчення, мав місце в Клантене, Центральна Ява. Торік аналогічна вимога була пред'явлена школі в Блітаре (Східна Ява) і Tегале. Однак батьки дітей-мусульман, що навчаються в цих християнських школах, самі виступили на захист католицьких навчальних закладів, підкреслюючи високий рівень освіти в них.

У Швебіш-Гмюнде пройшов міжнародний конгрес на тему переслідування християн у сучасному світі. Більше 500 експертів, політиків, журналістів з Німеччини, Австрії та Швейцарії приймали участь у зустрічі, організованій «Christliche Gästezentrum Schönblick» і євангелічним агентством новин Іdea у  співпраці з 30 протестантськими і католицькими благодійними правозахисними організаціями.

Переслідування християн у різних країнах зростає і продовжуватиме зростати, вважає аналітик міжконфесійної християнської благодійної організації «Open Doors». Близько 100 млн. християн у всьому світі піддаються гонінням за свою віру і поліпшення ситуації не прогнозується.

Дитсадок у місті Франкфурт-на-Майні перейменував традиційний День Святого Мартіна в "Свято сонця, місяця і зірок". Причина - не образити релігійні почуття мусульман.

Відповідно до інформації за 14 листопада читаємо, що у Львові відбулося відкриття виставки фотографій «Свідки страждання». Авторка світлин, Анна Вальчик, побачила та увіковічнила християн різних обрядів, будинки, святині Близького Сходу. Сьогодні багато з того, що зображують фотографії, вже не існує: святині знищено, а людей вбито. Загалом, щороку у світі гине близько 100 тисяч християн.

В Камеруні викрали французького місіонера. Інцидент стався в Нгуетчеве, недалеко від кордону з Нігерією. Свідки повідомили, що викрадачі спілкувалися між собою англійською і місцевими мовами Нігерії, звідси і побоювання, що вони були членами ісламського угрупування «Боко Харам».

16 листопада повідомляється, що кардинал Джозеф Цзен Цзе-кіун, який був єпископом Гонконгу з 2002 по 2009 р., висловив жаль з приводу того, що переслідування Церкви з боку китайського уряду не припиняються. Незважаючи на те, що був досягнутий великий успіх з економічної точки зору, все ще немає ніяких змін в політиці та релігії.

Міністр у справах релігії та суспільства Великобританії баронеса Саїда Варсі заявила про небезпеку зникнення християнства в таких країнах, як Сирія, Ірак і Пакистан, де християни становлять меншість. Свої побоювання вона висловила під час виступу в Університеті Джорджтауна, закликавши, зокрема, політиків Пакистану подати приклад віротерпеливості.

Згідно з інформацією за 17 листопада читаємо, що кампанія ЛГБТ активістів, правлячих соціал-демократів та лібералів в Хорватії проти референдуму, який має відбутися 1 грудня цього року і на який має бути винесене питання внесення в Конституцію країни визначення сім’ї, як життєвого союзу одного чоловіка та однієї жінки, на думку політичних оглядачів, набрала загрозливих для суспільства масштабів. Як на один з небезпечних прикладів загострення ситуації, вказується на постійні заклики ЛГБТ активістів до вбивства о. Даміра Стоїча, капелана Загребського Університету і студентського капелана міста Загреба. При цьому поліція на такі заклики взагалі не реагує.

За викраденням французького священика в Камеруні стоїть ісламське угрупування Боко Харам. В цьому зізнались самі терористи. Як повідомив президент Франсуа Олланд, котрий особисто зателефонував у справі викраденого місіонера до президента Камеруну, священика вивезли до Нігерії і там його шукатиме французька влада.

Рішення встановити в аеропорту македонської столиці 33-метровий хрест викликало бурхливе обурення албанської мусульманської меншини. Протест викликав той факт, що хрест буде видно з боку албанської, переважно мусульманської, частини Скоп'є. Обурення висловив старійшина албанської частини міста Адем Ахмед, назвавши будівництво провокацією по відношенню до мусульманських жителів.