Тижневий огляд: переслідування християн (12 – 18 серпня)
  • Втр, 20/08/2013 - 00:28

12 серпня повідомляється, що поліція побила групу католиків, які молилися перед фігурою Богородиці, недалеко від головного входу до катедрального собору Хошиміну, їхні мобільні телефони забрали. Після зіткнень з поліцією декілька людей знаходяться в лікарні. Католики приїхали в Хошимін з південно-східних і південно-західних провінцій за дозволом із земельних питань і влаштували спільну молитву біля церкви, щоб привернути увагу до проблеми. Їх земля і власність були захоплені місцевими органами влади.

Згідно з інформацією за 13 серпня читаємо, що в Судані, з часу відокремлення Південного Судану, погіршився стан християн. Президент Омар аль-Башир вже неодноразово заявляв, що хоче зробити Судан «ісламською державою», в якій не було б рівноправності для членів інших релігійних громад. В період з 2011 по 2012 роки близько 170 осіб були звинувачені в «віровідступництві» і заарештовані.

Уряд Швейцарії прийняв рішення прибрати згадки про Бога з державного гімну. Згідно L'observatoire de la Christianophobie, влада дала доручення організації «Schweizerische Gemeinnützige Gesellschaft» відкрити конкурс на новий текст «релігійно нейтрального» гімну.

14 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Ірані заарештовані троє християн. У місті Тебріз, провінція Східний Азербайджан, 599 км на північний захід від Тегерану, під час чергового рейду по «домашніх» церквах затримані особи, які навернулися з ісламу в християнство. Всі троє перебувають у в'язниці поблизу Тебрізу. Влада досі не пояснила причини арешту. Один з християн був побитий під час допиту і провів 4 дні в тюремному госпіталі.

Щонайменше 15 чоловік отримали поранення в результаті сутичок між ісламськими фундаменталістами та коптами в селі Діабея в провінції Бені-Суеф у Верхньому Єгипті. Заворушення почалися після того, як один із християн, що мешкають у цьому селі, намагався поставити на дорозі перед своїм будинком лежачого поліцейського.

Прихильники екс-президента Єгипту Мухаммеда Мурсі підпалили дві християнські церкви. Ісламісти спалили храми в містах Ель-Мінья і Сохаг в центральній частині країни.

Відповідно до інформації за 15 серпня читаємо, що в Єгипті щонайменше на три християнські церкви напали ісламські фундаменталісти. Найсерйозніша ситуація склалася в Miні, що розташоване приблизно в 150 км від Каїра, де прихильники президента Мурсі атакували і частково спалили Коптську церкву. Мусульмани закликають до помсти, нападаючи на християнські церкви, вважаючи послідовників Христа співучасниками усунення президента від влади.

Фонд «Варнава» продовжує свою кампанію «Вихід» і вивозить із Судану ще 3400 дітей. Продовження кампанії «Вихід» стало можливим завдяки щедрості пожертв, але, за повідомленням Фонду, потрібно ще 76 тисяч доларів, щоб покрити витрати на порятунок людей. Організація, яка підтримує переслідуваних християн, вже вивезла на літаках і автобусах близько 5 тисяч уразливих християн в Південний Судан.

У французькій столиці в Свято Успіння, яке Католицька Церква відзначала 15 серпня, пройшла демонстрація на підтримку в'єтнамських католиків-активістів, заарештованих комуністичною владою, які очікують вироку або вже відбувають термін у в'язницях. Всі вони звинувачуються в участі у діяльності організації В'єт Тан, яка має офіс у Вашингтоні. Влада країни називає її терористичною організацією.

Група мусульман напала на православний монастир св. Авраама у місті Мідіат, на південному сході Туреччини. Мусульмани погрожували ченцям, якщо ті не дозволять увійти. Поліція, яка прибула на виклик монахів, замість заарештувати нападників, почала розганяти газом господарів монастиря. Нападники тим часом зникли. До тепер не відомо ані ким вони були, ані мотивів їхніх дій.

16 серпня повідомляється, що більше 500 чоловік вбито, тисячі поранено, знищено 22 церкви (у тому числі сім католицьких), підпалено  християнську школу,  зруйновано францисканський монастир і лікарню під опікою монахинь, де, як не парадоксально, більшість пацієнтів були мусульманами. Це офіційний, але, як і раніше, не повний  перелік інцидентів, які відбулися 14 серпня в Єгипті. Це був найкривавіший день у новітній історії цієї країни. У Єгипті введений надзвичайний стан і оголошений комендантський час.

На початку серпня територія католицької дієцезії Буар на заході Центральноафриканської республіки стала ареною звірств та масових вбивств, скоєних повстанцями «Селек». 14 християнських сіл були спустошені, жителі стали біженцями. Кілька десятків людей було вбито. Їхні тіла бойовики кинули в річку.

Бойовики "Аль-Каїди" стратили італійського священика Паоло Даль'Ольо, який пропав на сході Сирії в кінці липня. Ця інформація поки не отримала підтвердження з незалежних джерел. Єзуїт Паоло Даль'Ольо був відомим прихильником повстанців і виступав за діалог з ісламістами.

У Китаї проведені чергові арешти християн «домашньої» церкви «The Shouwang Church». Під час богослужіння в Пекіні були взяті під варту 38 християн. Третину з них незабаром відпустили, решту залишили в ізоляторі.

В індійському Раджастані за відмову прийняти індуїзм побили християнку. Індуїсти вторглися в будинок Вішаал Бел і його дружини Енід Бел, які є членами громади «Ministry is Fire of God» в Джайпурі. На той час вдома перебувала лише мати Вішаала. У злочинців з собою були палиці і ножі. Зрозумівши, що подружжя немає вдома, вони жорстоко побили матір Вішаала. З травмами голови і ніг жінку відвезли до лікарні.

Отець Паоло Даль’Огліо почувається добре, його не вбили, як кажуть деякі представники сирійської опозиції – заявив засновник Orient TV Гассан Аббуд. Італійського єзуїта викрали у місті Ракка 28 липня. Аббуд додав також, що знає хто викрав католицького священика: «не вірмо тим, які кажуть, що його вбили. Я попросив викрадачів звільнити його». Власник сателітарного каналу, який веде мовлення з Дубаї, закликав всіх бути обережними у розповсюдженні інформації про отця Даль’Огліо і не подавати неперевіреної інформації.

17 серпня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що Глава Конференції Єпископату Німеччини Архиєпископ Фрайбурга Роберт Цоллітч заявив у п’ятницю, що вражений зростаючою кількістю атак проти християн Єгипту, а також знищенням понад 40-ка церков та інших релігійних осередків.

Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле закликав захищати християн в Єгипті. "Християнська меншість у Єгипті має бути захищена. Ми не підтримуємо будь-яку політичну силу. Ми на стороні людей, які виступають за свободу і демократичні цінності, і які хочуть відкритого суспільства". Він також зазначив, що Німеччина не планує поставляти зброю до Єгипту.

Згідно з інформацією за 18 серпня читаємо, що в Сирії знову вбивали християн. Озброєний чоловік відкрив вогонь по християнах, які святкували Успіння Пресвятої Діви Марії. Загинуло 11 осіб, серед них жінка і діти. Вбивця стріляв наосліп.