Тижневий огляд: переслідування християн (12.05 - 18.05)
  • Чтв, 22/05/2014 - 00:51

 12 травня з’явилося повідомлення про те, що у ніч на 11 травня невідомі підпалили храм Покрови Пресвятої Богородиці Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у селищі Залізці Зборівського району Тернопільської області та вчинили зневагу над Святими Тайнами. У цій же годині було здійснено підпал у храмі Пресвятої Трійці УПЦ КП селища Залізці.

13 травня повідомляється, що в Китаї триває масштабна кампанія зі знесення християнських церков і видалення християнських символів з публічних місць. Християни провінцій Чжецзян і Веньчжоу вже порівняли її з подіями епохи мусульманських навал. За квітень-травень 2014 року демонтували понад 10 храмів і понад 10 хрестів з церков і лікарень.

Християни Близького Сходу опинилися в облозі. Щодня їх вбивають у Сирії, Іраці, Лівані. Там їх, як і євреїв, вважають ворогами, яких слід знищити. Вони вже не чекають на допомогу Заходу, а шукають нову стратегію боротьби з джихадом.

У Папуа-Новій Гвінеї вбито католицького священика і мирянина-надзвичайного служителя Євхаристії, який його супроводжував. Отець Джері Марія Іно, висвячений ледве 9 місяців тому, і служитель Бенедикт виконували пастирське служіння на терені дієцезії Берейна. Обставини їхньої смерті ще не з’ясовано.

Відповідно до інформації за 14 травня читаємо, що з ініціативи єврейської громади в Римі, а також Спільноти св. Егідія, довкола Колізею зберуться римляни зі свічками в руках. Таким чином вони хочуть пробудити совість громадськості й, насамперед, урядів у всьому світі, які не можуть вдавати, що християн не переслідують.

Суданській християнці, 27-річній Меріам Яхья Ібрагім, загрожує екзекуція за звинуваченням у «відступництві» від ісламу, тому що її батько був мусульманином. За те, що Меріам вийшла заміж за християнина, що іслам визнає за перелюб, їй присудили 100 ударів батогом. Меріам вагітна і перебуває у в'язниці з лютого разом зі своїм дворічним сином. Покарання відклали до народження дитини.

Через підпал двох церков у селищі Залізці Зборівського району на Тернопільщині мешканці сусідніх сіл проводитимуть цілодобові чергування біля храмів у своїх населених пунктах.

Правоохоронці затримали підозрюваного у підпалі православного і греко-католицького храмів у селищі Залізці на Тернопільщині. Як не дивно, але зловмисник, що називається, був близьким до Церкви - в розумінні, що під дахом Свято-Успенської Почаївської лаври знайшов прихисток і шматок хліба після звільнення з в’язниці. 33-річний чоловік родом з Донеччини.

15 травня з’явилося повідомлення про те, що вже понад місяць ісламські терористи з угрупування «Боко Харам» утримують майже 200 школярок. У багатьох церквах організували чування та адорації Найсвятішого Таїнства. Церква постійно закликає нігерійську владу активізувати зусилля для звільнення дівчат.

Згідно з інформацією за 16 травня читаємо, що на Мальті відбулася конференція організації «Допомога Церкві в потребі» про переслідування християн. На зустрічі обговорювали питання майбутнього християн, особливо на Близькому Сході та в Африці, також представили офіційну діяльність бюро асоціації в цій острівній державі.

Фонд «Допомога Церкві в потребі» провів низку просвітницьких заходів на тему християнофобії. На конференції доповідачі згадали про часті випадки дискримінації християн.

Акти нетолерантності  щодо християн у Європі стали щоденним явищем у прямому значення цього слова. Щодня у Франції або Німеччині оскверняють християнські святині, в Бельгії такі події стаються відносно рідше – раз на два-три дні. Такі дані подає звіт віденського Дослідження Нетолерантності і Дискримінації щодо християн в Європі.