Тижневий огляд: переслідування християн (12.12 - 01.01.17)
  • Пон, 02/01/2017 - 00:00

12 грудня повідомляється, що в Каїрі під час ранкового богослужіння в церкві св. Петра і Павла, який належить до комплексу каїрського собору св. Марка, вибухнула бомба. Цей собор є резиденцією патріарха Тавадроса II, очільника Коптської Православної Церкви. Це найбільша християнська спільнота на Близькому Сході. Кількість жертв зросла до 25 осіб. 49 осіб отримали поранення.

Папа Франциск зателефонував до Його Святості Папи Тевадроса ІІ, Патріарха Олександрійського, Глави Коптської Православної Церкви, щоб скласти свої співчуття з приводу нещодавнього теракту проти коптського катедрального собору святого Марка в Каїрі. Він запевнив його та всю коптську спільноту, що зазнала настільки жорстоких випробувань, у своїй духовній близькості, особливо – жінок і дітей, які становлять більшість жертв.

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, відповідаючи на запитання видання dumskaya.net про те, чи принесла Гаванська декларація якісь зміни у стосунках греко-католиків і православних в Україні чи Росії, наголосив, що зараз стосовно греко-католиків відчувається найвищий в новітній історії рівень агресивності. І навіть декларація в Гавані, яка була, можна сказати, дуже прогресивною, виявилася десь невиконаною. Дехто просто відмовляє католикам візантійського обряду в праві на існування, хоча в декларації це право підтверджується.

Відповідно до інформації за 13 грудня читаємо, що Дональд Трамп продовжує висувати кандидатів у свою нову Адміністрацію і серед них доволі високий відсоток осіб, налаштованих на захист людського життя. Якщо така тенденція збережеться, то Адміністрація Дональда Трампа може стати чинником, який серйозно загальмує сповзання США у ліволіберальний тоталітаризм. У цьому ж напрямку можна розглядати і заяви прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей, і зріст популярності кандидата у президенти Франції Франсуа Фійона, практикуючого католика. Тобто Захід отримав шанс призупинити насування ліволіберальної диктатури, яка загрожує знищити західну цивілізацію цілковито, підірвавши саме її коріння.

14 грудня повідомляється, що кардинал Даніель Ді Нардо, Глава Конференції католицьких єпископів США, закликав молитись за християн, які потерпають від переслідування. З такою заявою він виступив після того, як терористи напали на храм коптів у Каїрі.

16 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в м. Бока Ратон, на півночі Майямі, Флорида, біля вертепу розмістили сатанинські символи: перевернуту зірку – символ сатанізму та чорної магії. Відповідальність за це взяла на себе організація Freedom From Religion. Поруч з перевернутою зіркою розташовані написи: «Довіряємо сатані» та «Святкуй зимове сонцестояння».

Одна з початкових шкіл в Норвегії стала предметом палких дискусій, після того, як мас медіа опублікували інформацію про те, що дітям в цій школі заборонили співати колядки словами, а тільки наспівувати мелодію, щоб не зранити почуттів невіруючих.

Згідно з інформацією за 17 грудня читаємо, що бельгійська поліція затримала 10 підлітків, яких підозрюють у підготовці терористичних атак, які б мали відбутися в часі Різдвяних Свят. Прокуратура Бельгії зазначає, що підозрювані через інтернет отримували інструкції про те, як вбити людину і про те, як виготовити бомбу. Також в прокуратурі зазначили, що підозрювані були завербовані терористичною організацією.

18 грудня повідомляється, що турецька влада заборонила викладати тему Різдва на заняттях у німецькій гімназії в Стамбулі, яка частково фінансується Німеччиною. Надалі на уроках не дозволяється ані вивчати це християнське свято та пов'язані з ним звичаї, ані розповідати про них, ані співати різдвяні пісні. Керівництво гімназії також несподівано заборонило участь шкільного хору в традиційному різдвяному концерті у генеральному консульстві ФРН у Стамбулі. Міністерство закордонних справ Німеччини висловило нерозуміння стосовно заборони.

Відповідно до інформації за 20 грудня читаємо, що архієпископ П'єрбаттіста Піццабалла описав становище християн у Сирії, Іраку та Єгипті, як абсолютно трагічне, навіть катастрофічне. Він підкреслив, що замкнене коло насильства, якому, здається, нема кінця, відбирає надію в мешканців цих земель. Архієпископ Піццабалла звинуватив міжнародне співтовариство в бездіяльності щодо конфліктів на Близькому Сході.

12 тис. убитих християн, 2 тис. зруйнованих церков і 1,4 млн. біженців. Ці драматичні дані стосуються тільки останньої декади та ілюструють зростання драматичної ситуації для послідовників Христа в Нігерії. Останнім часом вони стали мішенню терористичної групи «Fulani Herdsmen Terrorists». Хоча на Заході вона мало відома, проте вважається третьою найнебезпечнішою ісламською організацією, що діє в Нігерії, після бойовиків так званої Ісламської держави і «Боко Харам».

Заступник секретаря з відносин з державами Апостольської Столиці нещодавно виступив перед Організацією безпеки і співпраці в Європі. Монс. Антуан Камілльєрі говорив про нетерпимість до християнства у публічному житті Європи.

Внаслідок нападу на різдвяний ярмарок в Берліні загинуло 12 осіб, а 48 отримали поранення. В’їзд вантажівки у ярмарок вважають терористичним нападом.

22 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Нігерії викрали католицького священика Джуда Онієбада, настоятеля парафії св. Петра і Павла в Іссель‑Азагба у південнонігерійському прибережному штаті Дельта. Викрадачі, троє озброєних чоловіків, були, ймовірно, пастухами національності фулані, а викрадення сталося на плантації ананасів. Це ще одне у цьому році.За звільнення священнослужителя викрадачі спочатку вимагали 50 мільйонів найрів (національна валюта), тобто близько 152 тис. євро, але потім знизили суму викупу до 20 мільйонів найрів (бл. 61 тис. євро).

Світові політики та громадські діячі продовжують реагувати на терористичний напад на Різдвяний ярмарок в Берліні. Так, угорський прем’єр Віктор Орбан заявив, що берлінський теракт – напад на християнські цінності, на яких збудована Європа. У свою чергу новообраний президент США Дональд Трамп заявив, що теракт здійснили ті, хто вершить геноцид християн, винищуючи християнські спільноти навіть в часі Богослужінь, оскільки для ісламістів це – здійснення їхнього джихаду.

Американський конгресмен Кріс Сміт, республіканець з Нью-Джерсі, нещодавно відвідав табір для біженців у іракському м. Ербіль, де проживає 6 тисяч християн, що стали жертвами геноциду ІДІЛ. Провівши зустрічі з сім’ями християн, християнськими лідерами, представниками ОБСЄ та ООН, політик повернувся до США, щоб на рівні Конгресу виділити більше гуманітарної допомоги християнам і іншим релігійним меншинам, що вижили внаслідок цього геноциду.

В австралійській столиці Канберрі автобус, наповнений газовими балонами, врізався в головний офіс Австралійського християнського лобі. Відразу після удару газ витік і загорівся. Перед цим, за словами президента Лайла Шелтона, в офіс надійшли погрози вбивства. На щастя окрім водія буса ніхто не постраждав. Водія госпіталізовано. Австралійська поліція, поки що, не кваліфікує напад як теракт.

З 14 по 21 грудня цього року в Нігерії тривала операція визволення заручників, в часі якої нігерійська армія визволила 1880 людей і взяла в полон більш як 564 джихадистів.

Коли мешканці міста Найтстаун, штат Індіана, дізнались, що міська влада постановила зняти великий освітлений хрест із головної міської ялинки, вони вирішили оборонятись. Спочатку люди намагались заблокувати автомобільний кран, з допомогою якого знімали хрест. Однак згодом місцеві християни домовились виставити освітлені хрести у своїх вікнах і на подвір’ях, щоб показати, що вони не дозволять «усунути Христа з Різдва».

Згідно з інформацією за 23 грудня читаємо, що принц Уельський вважає, що релігійна свобода може бути питанням життя і смерті, а на шкалу антихристиянських переслідувань мало хто звертає увагу. У своєму відеозверненні принц Чарльз розповів, що мав зустріч із священиком-єзуїтом з Сирії, котрий розповів йому про долю тих християн, які були змушені залишитись там. Принц зазначив, що релігійна свобода є надважливою проблемою в усьому світі.

24 грудня повідомляється, що організація «Карітас Інтернаціоналіс» опублікувала на своєму вебпорталі різдвяне послання свого голови кардинала Луїса Антоніо Таґлє під назвою «Ніколи Різдво в Сирії». Кардинал описує жахливі умови проживання мешканців цієї країни, яка вже понад п’ять років охоплена війною.

Відповідно до інформації за 25 грудня читаємо, що нігерійський священик Джуд Оньєбаді вийшов на свободу. Архиєпископ нігерійської столиці Абуджі кардинал Джон Олорунфемі Онаїєкан заявив, що за священика не було заплачено жодної викупу. Кардинал підтвердив, що позиція Католицької Церкви з даного питання незмінна: жодних грошей за звільнення викрадених священиків і монахів. За словами архиєпископа, о. Джуд Оньєбаді знаходиться в доброму стані.

26 грудня 2016 р., в день літургійного спомину святого первомученика Стефана згідно з календарем Церкви латинського обряду, німецькі католики проведуть «День молитви за переслідуваних та утиснених християн». Цього дня під час богослужінь вірні єднатимуться з братами і сестрами у вірі, що стають жертвами насильства та суспільного виключення.

27 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що переслідування християн не залишилося в історії, а є частиною нашого повсякденного життя. Папа Франциск не раз нагадував про те, що сучасні послідовники Христа більш переслідувані, ніж у перші століття. За оцінками, за 2016 р. було вбито 90 тисяч християн, а від 500 до 600 мільйонів зазнали репресій через свою віру. Про це свідчить недавня доповідь Центру з вивчення нових релігій, директором якого є проф. Массімо Інтровіньє.

У зруйнованій терористами церкві святого Ільяса, яка знаходиться на площі Фархат в Алеппо, сирійський художник Намат Аль-Бадаві створив різдвяну композицію і назвав її «Печера Різдва». Ідея створення Різдвяної композиції виникла після того, як священики  запросили його реставрувати храм. В її основу лягла легенда про Фенікса – символ вічного відродження і оновлення. За допомогою брата, художника Башира Аль-Бадаві, та інших друзів роботу вдалось довершити вчасно і в церкві відбуваються богослужіння, незважаючи на те, що вона лежить в руїнах.

Суддя тритейської дільниці № 4 Ленінського судового району міста Владивостока Приморського краю РФ А.В. Бадєєв прийняв постанову конфіскувати і знищити літературу ...: біблію ..., біблію англійською мовою ..., Святе Євангеліє ..., збірник духовних пісень. Примітно, що Біблія і Євангеліє, які повинні бути знищені, є так званим Синодальним перекладом і визнаються святинею найбільшої релігійної організації країни - РПЦ МП, так само як і іншими християнами.

Згідно з інформацією за 29 грудня читаємо, що у Швеції з різдвяних гімнів видалені всі згадки про Христа і християнство, але при цьому чорний прапор ІД  дозволений і не вважається символом релігійної ненависті і ворожнечі.

Напередодні Різдва влада Бангладеш посилила заходи безпеки навколо 62 християнських церков, розташованих в Дацці. Спецслужби Бангладеш запобігли теракту, вчинити який ісламісти планували в день Різдва в одній з католицьких церков. Серед тих, хто повинен був підірвати себе в церкві, була одна жінка.

Після кількох місяців мовчання, в мережі був опублікований відеозапис, на якому католицький священик Том Ужунналіл, викрадений в березні в Ємені, просить допомогти йому вийти на свободу. На думку експертів, текст, який оголосив полонений священик, був написаний кимось заздалегідь. Переконатися в автентичності запису, а також дізнатися, коли він був зроблений, не можливо.