Тижневий огляд: переслідування християн (13.03 – 19.03)
  • Пон, 20/03/2017 - 19:50

13 березня повідомляється, що у студії Живого телебачення побував професор Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Володимир Сергійчук. Тема програми: Псевдособор 1946 року: ліквідація УГКЦ. Історик розказав, які насправді були причини скликання псевдособору 1946 року і чому хотіли заборонити УГКЦ.

В Буенос-Айресі, Аргентина, пройшов марш з нагоди міжнародного жіночого дня. Учасниці цієї ходи покрили граффіті національний музей, намагались підпалити Митрополичу катедру та знущались над чоловіком, котрий намагався наодинці захистити катедральний храм.

Відповідно до інформації за 14 березня читаємо, що вже вкотре за цей рік вандали осквернили храм УГКЦ в Ірпені. Злочинці вдерлись до храму і вкрали самовари, чайник, магнітофон, посуд та деякі речі, необхідні для занять. Зламано грати на вікнах, вирвано кабель для світла та все перевернуто. Про цей злочин повідомлено правоохоронні органи.

Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час прямого телемосту працівників Патріаршої курії Києва та  Львова повідомив, що  буде проведено аудит розвитку Патріаршої курії УГКЦ. Стратегія розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом» включає в себе не тільки парафії, а й всю Церкву, зокрема її структури. Саме розвиток патріарших структур, які об’єднують Тіло Церкви, є одним із стратегічних пріоритетів її розвитку. Потрібно розуміти те, як центральні церковні структури можуть служити УГКЦ в Україні та світі. Такий аудит необхідний ще й тому, що динаміка впровадження стратегії розвитку УГКЦ має часовий вимір (до 2020-го року). 

15 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Аргентині двоє зловмисників увірвались до парафіяльної каплиці безперервної адорації, розбивши захисне вікно, і викрали монстранцію із Пресвятими Дарами. Архиєпископ Ла Плати засудив цей напад, і вже наступного дня було Відправлено Літургію за відшкодування цього випадку. Також в Кільмес було вчинено напад на одну парафію з метою підпалу. Двоє осіб в масках закидали «коктейлями Молотова» храм Св. Івана Хрестителя.

Парафії в Беттембург, у Люксембурзі, завдано серйозних збитків після того, як хтось розмалював і підпалив храм зсередини. Статуї були скинуті зі своїх п'єдесталів, зірвано лекційні таблиці, пошкоджено мікрофони, колонки відірвані від своїх місць. Навіть статуя Діви Марії, що стоїть на висоті чотирьох метрів, була повалена і сильно пошкоджена.

На півночі Аргентини у місті Тукуман група феміністок перед місцевою римо-католицькою катедрою імітувала процес аборту над жінкою, що була вдягнута як Богородиця та мала одягнену на шию вервичку. Імітація включала кров та частини тіла дитини. Все це було приурочене до 8 березня – міжнародного дня боротьби за права жінок.

Брутальне вбивство відбулося в Південному Судані в місцевості Єі. Отця Сімона Кває вбили в день, коли в усій країні тривали молитви за мир і примирення. Представники суданської англіканської спільноти звернулись до президента Сальва Кііра із закликом зробити все можливе для того, щоб затримати вбивць, а також гарантувати безпеку священикам, пасторам і монахиням, що несуть служіння в цій країні. 

Згідно з інформацією за 17 березня читаємо, що після серії залякувань на адресу священика Едуардо Фаррелла в аргентинській єпархії з боку представників нарко-катрелю, керівництво єпархії вирішило перевести його на служіння в інше місце. Отець Фаррелл був єдиним промовцем на мирному марші із закликом до встановлення справедливості після вбивства особами, пов’язаними з нарко-середовищем, активіста Руху за людську гідність. З того часу почались залякування.

Глибоке враження від свідчення віри мучеників часів комунізму та від послання, яке вони залишили сучасній Європі, пережив кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Відня. У цьому він зізнався у передмові до книжки «Свідки віри», яка побачила світ на початку березня в італійському видавництві «Gabrielli». В книзі зібрані особисті та колективні свідчення християн, що зазнали переслідувань від комуністичних режимів.

Невідомі знищили статую Діви Марії Гваделупської, яка останні 15 років перебувала в печері поруч із головним Санктуарієм у Перу. Розбиту фігуру знайшов настоятель о. Рафаель Реатегуй. Хоча органи влади і прибули на місце події для розслідування, поблизу не було камер безпеки, тому зараз справа перебуває на етапі розгляду гіпотез.

Суддя Верховного суду США Семуель Аліто, виступаючи на зібранні «Advocati Christi» – групи католицьких адвокатів та юристів, заявив, що в США вороже ставлення до тих, хто сповідує християнські цінності, перебуває у сильному зростанні.