Тижневий огляд: переслідування християн (13.05 - 19.05)
  • Втр, 21/05/2013 - 11:26

13 травня повідомляється, що cуд Саудівської Аравії засудив двох чоловіків до ув'язнення і побиття батогом за навернення своєї співпрацівниці до християнства і допомогу у втечі з країни.Одного з підсудних, ліванця, засудили до шести років ув'язнення і 300 ударів батогом. Інший чоловік, громадянин Саудівської Аравії, сидітиме у в'язниці два роки і отримає 200 ударів батогом.

 

Згідно з інформацією за 14 травня читаємо, що  в Індії на католицького священика і кількох віруючих, які зібралися для недільної молитви, напав натовп з 20 індуїстів. Інцидент стався в Пімгрігаоні – селі, розташованому недалеко від міста Пуна (штат Махараштра).Натовп радикально налаштованих індусів вимагав від громади християн переїхати в інше місце. Як тільки представники громади погодилися на діалог і відкрили ворота церкви, індуїсти почали їх бити палицями.

 

300 катехитів архиєпархії Мехіко вигнали з території Латиноамериканського університету в мексиканській столиці за наказом ректора, який заявив, що вуз є «світською установою», незважаючи на те, що раніше були укладені всі необхідні контракти для проведення заходів в рамках XII Тижня катехітів.

 

15 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що 80 відсотків іракських християн покинули свою батьківщину після падіння режиму Саддама Хусейна 2003 року. ситуацію в Іраку можна назвати справжньою арабською зимою. Країна, яка є колискою цивілізації і християнства, стала місцем, де християни є у вигнанні або перебувають під загрозою і мусять переховуватися.

 

Бойовики терористичної організації «Боко Харам» продовжують здійснювати напади на християнські села в Нігерії. У штаті Борно вбили 14 християн.

 

Кінотеатр «Дружба» в центрі Севастополя таки передадуть місцевій громаді Римо-Католицької Церкви. Про це журналістам заявив радник голови Севастопольської держадміністрації Віктор Драченко. Як повідомляв «Новий Регіон», міськрада Севастополя кілька разів відмовляла нечисленній римо-католицькій громаді в передачі під костел будівлю дитячого кінотеатру.

 

У французькому місті Нентре (департамент В'єнна) осквернили католицький храм. Згідно з інформацією порталу єпархії Пуатьє, до якої належить парафія, в церкві пошкодили Дарохранильницю, вкрали Святі Дари.

 

Лідери єрусалимських церков засудили жорстоке поводження ізраїльської поліції у святих місцях. У спільній заяві вони назвали неприйнятним те, що «поліція не допускала представників духовенства і віруючих  в монастирі та церкви, а також жорстоко побила їх, нібито під приводом захисту безпеки та порядку». Християнські лідери вимагають забезпечити вільний доступ до святих місць під час свят.

 

За даними 18 травня читаємо, що У Лейпцигу відбулася конференція «Християни після "арабської весни"». У симпозіумі, організованому католицьким місіонерським товариством «Мissio» і Католицькою академією Дрезден-Майссен, взяли участь християни, які проживають на території країн, де останніми роками відзначається зростання насильства щодо релігійних меншин.

 

На півночі Єгипту натовп розгромив магазини та аптеки, що належали коптам. Кілька співробітників і місцевих жителів-християн отримали поранення, майну завдано значної шкоди.

 

 Під час вибуху бомби в пакистанському місті Квета, який забрав життя 8 людей, була пошкоджена церква, школа і резиденція єпископа. Серйозні пошкодження отримали будівлі єпископської резиденції, монастиря Облатів Непорочної Діви Марії, церковної школи, офісу «Карітас».

 

В Авіньйоні вчинено напад на католицького священика. Парафіяльного священика Грегуар зі спільноти Сен-Жан побили невідомі. Він без свідомості пролежав доти, поки його не знайшли інші члени спільноти. Зараз священик почувається добре. У побитті клирика підозрюють радикально налаштованих мусульман.

 

В індійському штаті Орісса переслідують сім'ї християн, які відмовилися від приналежності до індуїзму. Жителі сіл Денгабахалі і Бхалу-Тагаро, що прийняли християнство в лютому 2013 р. і вирішили відмовитися від участі в церемоніях пуджи і не здавати пожертви на індуїстський храм, змушені покинути свої будинки через насильницькі дії проти них.

 

У Франції у вільному продажі є книги, що виправдовують вбивства християн в ім'я ісламу. За інформацією порталу L'Observatoire de l'islamisation, в книгах, виданих Інститутом арабського світу (Institut du Monde Arabe), містяться посилання на ісламських вчених, що виправдовують вбивства християнських монахів  і мусульман, що прийняли хрещення, а також насильство проти християнських жінок.

 

19 травня повідомляється, що в хорватському місті Спліт встановили 10 метровий кам’яний хрест, що височіє над старим центром міста, який є залишками палацу одного з найжорстокіших переслідувачів християнства римського цісаря Діоклетіяна, який у цьому палаці провів останні дні свого життя.