Тижневий огляд: переслідування християн (14.03-20.03)
  • Пон, 21/03/2016 - 20:28

14 березня повідомляється, що у Каїрі зустрілися президент Іраку Фуад Масум та коптський патріарх Тавадрос II. Під час зустрічі президент заявив, що християни – «споконвічні члени» іракського суспільства, корінні жителі цієї країни. Фуад Масум розповів коптському патріарху, що уряд Іраку здійснює активні кроки, спрямовані на захист християн. У той же час, за свідченням патріарха Халдо-Католицької Церкви Луїса Рафаеля I Сако, багато обіцянок зі сторони влади не виконуються.

У Львові планується провести так званий Фестиваль рівності Львів 2016. До проведення цього Фестивалю причетними є «Музей Ідей» та клуб «Underground». Організатори планують провести Пішохідний квест «ЛГБТ-Львів». Антихристиянський та провокаційний характер цієї акції є безсумнівний.

Громадська організація «Варта Руху» оприлюднила заяву стосовно проведення у Львові Фестивалю рівності. В заяві наголошується, що марш ЛГБТ у Львові це провокація кремлівських сил, оскільки проведення цього Фестивалю має дуже велику вірогідність перерости у силові сутички. Напередодні загальнонаціонального референдуму, який має пройти у Нідерландах, з питання про асоціацію України з ЄС, сутички у Львові, які 100% будуть презентовані на Заході, як гомофобні виступи, зіграють тільки на користь політики В. Путіна по залишенню України у московській кабалі.

 Відповідно до інформації за 15 березня читаємо, що в Арт-галереї Українського дому в Києві відбувся прем’єрний показ нового документального фільму «Ті, що вірні». Стрічка розповідає про вихід Української Греко-Католицької Церкви з підпілля після насильної ліквідації у 1946 році.

Бойовики «Ісламської держави» виклали в Інтернеті відео, на якому знято спалення християнських книг у районі Мосула. На кадрах джихадист кидає у вогонь книги і папки, на обкладинках яких зображені хрести. Ролик має назву: «Диван (рада) з освіти знищує в Мосулі книги, що мають стосунок до християнської освіти».

РПЦ та її українська філія УПЦ МП ніби оскаженіли в приступі антиуніатської істерики, вивергаючи фонтани брехливої сталінської пропаганди, захлинаючись у ненависті до УГКЦ. Чи не в тому ж контексті гібридної війни проти України лежать іще дві події. Перша – це визнання Мінюстом факту, що там таки готують законодавство щодо легалізації одностатевих партнерств в Україні. Друга – це ЛГБТ-фестиваль у Львові, пряма провокація проти християн, які становлять більшість мешканців міста.

Невідомі зловмисники спотворили пам’ятник святому Папі Івану Павлу ІІ перед входом до церкви святого Бартоломея в м. Дрогобич. Може, гадали, що – металевий, тому так акуратно намагалися відпиляти частини скульптури. Відтак, коли зрозуміли, що не те шукали, – залишили уламки й утекли.

16 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що американський Конгрес підтримав проект резолюції, яка закликає владу США й інших країн визнати вбивства і жорстокі дії щодо християн, зокрема, на Близькому Сході, геноцидом і злочинами проти людяності. Ініціативу схвалили 393 конгресмени з обох партій країни.

ЛГБТ-активісти погрожують сімейній парі, християнська постава якої не дозволила спекти торт для церемонії  «весілля» одностатевої пари. На адресу християн почали надходити погрози фізичної розправи, з’явилися брехливі відгуки про магазин в соціальних мережах, зловмисні коментарі на  Facebook. Крім цього активісти ЛГБТ кілька разів завдали незначних пошкоджень майну християн.

Згідно з інформацією за 17 березня читаємо, що у Пакистані Католицька Церква провела особливі молебні за ув’язнену  християнку Асію Бібі. Молитви були організовані в містах Ровальпінді, Джелум, Лахор і Сіалкот. Недавня страта Мумтаза Кадрі, охоронця, який вбив губернатора Пенджабу Салмана Тасіра, котрий виступав на захист Асії, спровокувала нову хвилю мусульманської агітації на користь страти Асії.

Професор історії Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана Катрін Бек висловила думку, що російська Православна Церква була інструментом комуністичного режиму проти Греко-Католицької Церкви, їй була вигідна ліквідація Греко-Католицької Церкви, оскільки вона отримала всі громади УГКЦ у Західній Україні. Римо-Католицька Церква в Галичині також піддалася переслідуванню і була розорена шляхом «релігійної чистки» і переміщення населення.

Олег Турій, проректор УКУ, в рамках міжнародної наукової конференція «Сила віри супроти насилля влади: греко-католики Центрально-Східної Європи в умовах переслідувань тоталітарних режимів після Другої світової війни» сказав, що досвід новомучеників УГКЦ промовляє до нас, сьогоднішніх християн, про віру, надію і любов, що їх вони передають нам.

18 березня повідомляється, що Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час круглого столу «Насильницька ліквідація УГКЦ та її наслідки: уроки й завдання для сьогодення» повідомив, що зараз УГКЦ в Криму очікує рішення щодо своєї долі. Тобто в яку категорію її намагатимуться зарахувати і яку термінологію до неї використати: регуляцію чи ліквідацію.

В Англії від посади судді був відсторонений Річард Пейдж. Причиною цього стало те, що суддя у телепрограмі Бі-Бі-Сі висловився проти усиновлення дітей одностатевими «парами». Адвокати обвинуваченого назвали таке рішення «безумством наших днів».

Архиєпископ Пол Галлахер, глава дипломатії Ватикану, на місійному конгресі «Наша Церква і Церква мучеників» говорив про те, що міжнародне співтовариство має визнати право на свободу віросповідання і засудити всі форми дискримінації та нетерпимості. Він нагадав, що в сучасному світі релігійна свобода перебуває під більшою загрозою, ніж будь-коли раніше. Глава дипломатії Ватикану зазначив, що релігійній свободі треба сприяти, а не обмежувати.

19 березня з’явилося повідомлення про те, що вже другий раз з каплиці у Черкасах  був вкрадений хрест. Хтось вкрав статую Христа з хреста, який був освячений в минулому році в Страсну п'ятницю. А три тижні тому був вкрадений металевий хрест, який висів біля дверей з початку існування каплиці.

Відповідно до інформації за 20 березня читаємо, що на редакційну скриньку «Католицького оглядача» надійшов лист від імені захисників ЛГБТ з погрозами смертю на адресу членів редакції.