Тижневий огляд: переслідування християн (14.08-16.07)
  • Нед, 16/09/2018 - 21:46

14 серпня повідомляється, що у Єгипті сили безпеки змогли запобігти спробі теракту поруч з церквою в передмісті Каїра. Смертник планував атаку на прихожан християнського храму Діви Марії в районі Мустарад на околиці єгипетської столиці. Зловмисник підірвав себе завчасно, щоб уникнути затримання. Інші подробиці інциденту не наводяться.

У той час, як в індійському штаті Уттар-Прадеш множаться випадки хуліганства та насильства щодо християн, індійський «світський» уряд продовжує демонструвати «преференції» для індусів. Зокрема, високопоставлені поліцейські та урядові чиновники в Меерут розкидали пелюстки квітів з вертольота, щоби привітати індуїстських паломників у Канарве.

В Іспанії все частіше відбувається обкрадання або осквернення католицьких храмів. Днями, після року посиленої праці, вдалось відновити відреставровані фігурки Матері Божої і св. Павла з портику храму Андра Марі у місцевості Герніка. Ці вирізблені фігурки XV ст. були знищені минулого року невідомими вандалами.

В Китаї знесли будівлю офіційно зареєстрованого католицького храму. За словами представників влади, вона перешкоджала спорудженню нового парку. Впродовж чотирьох років уряд міста Шандонг обіцяв надати нову територію для спільноти, однак цього так і не сталось.

Відповідно до інформації за 17 серпня читаємо, що Туреччина має відпустити американського пастора Ендрю Брансона, якого Анкара звинувачує у тероризмі, інакше США посилять економічний тиск на країну. Президент США Дональд Трамп заявив, що Туреччина багато років "використовувала США" і тепер Вашингтон скоротить витрати на неї і не платитиме за звільнення американського пастора.

Невідомі вандали поглумилися над освяченою статуєю Христа Спасителя у Галичі, яка знаходиться при вході зі старого мосту на Алею Небесної Сотні. У скульптури відламано правицю і половину книжки.

21 серпня з’явилося повідомлення про те, що у ніч з 17 на 18 серпня 2018 року в місті Біла Церква група зловмисників повалила бетонну загорожу на місці будівництва храму Різдва Христового - першого у місті храму Української греко-католицької церкви. МЗС України висловлює протест та виступає категорично проти подібних проявів розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

На адресу вірних Української Греко-Католицької Церкви міста Мена, що на Чернігівщині надійшли несподівані публічні погрози зі сторони священнослужителя Української Православної Церкви Київського Патріархату, через те, що у їхньому місті задля релігійних потреб мешканців було створено нову парафію УГКЦ.

Згідно з інформацією за 23 серпня читаємо, що в Пакистані стався напад на християн, який був спровокований майновою суперечкою. Мусульмани хотіли взяти під свій контроль спірну землю, де близько 40 католицьких сімей будують свою церкву на честь святого Матея. Місцеві християни звинувачують поліцію у відмові реєстрації скарг проти мусульман.

В місцевості Гвагалада, за 70 км від столиці Нігерії Абуджи, загинув Мішель Акаву Шеквонугаза. Вбивство сталося в магазині, коли священик робив закупи для спільноти, в якій жив. Він отримав поранення під час пограбування торгового центру, в якому перебував. О. Шеквонугаза висвятив торік кардинал Джон Олорунфемі Онайкекан.

25 серпня повідомляється, що іранський суд засудив 12 християн до тюремного ув'язнення за надомні богослужіння і проповідь Євангелія, причому їх заарештували ще навесні 2015 року з обвинуваченням у «сіоністській пропаганді».

Відповідно до інформації за 28 серпня читаємо, що кількість католицьких священиків, вбитих з початку 2018 року по всьому світу, зросла до 25 осіб. Останні два такі випадки були зареєстровані в Мексиці та Сполучених Штатах. Тіло о. Вільяма Костелло знайшли 17 серпня в Техасі, а тіло о. Мігеля Жерарда Флореса Ернандеса – 25 серпня в мексиканському штаті Мічоакан.

Настоятелю гарнізонного храму прев. апп. Петра і Павла у Львові Степану Сусу привселюдно погрожували молодики спортивної виправки.

30 серпня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що французький католицький священик Патрік Дебуа заявив, що дії бойовиків ІДІЛ нагадують злочини нацистів під час Другої світової війни. У спеціальному центрі «Яхад», в іракському Курдистані, організація о. Дебуа допомагає дітям «повернути свої душі». Волонтери розповідають їм про Ісуса, Його любов і прощення, а жінки вчаться шити, щоб забезпечувати себе.

Комуністична партія Китаю оприлюднила оновлені правила поведінки для комуністів. У документі, який видала Центральна комісія з дисципліни і під контролем голови КНР Сі Цзіньпіна, віруючі повинні покинути КПК, оскільки китайська компартія офіційно дотримується атеїзму і очікує, що всі її члени будуть розділяти цю думку.

Суд штату Міннесота відхилив позов групи атеїстів з проханням усунути з банкнот і монет фразу «In God We Trust» («У Бога ми віримо»).

Згідно з інформацією за 1 вересня читаємо, що 50 тис. рупій штрафу і до 5 років позбавлення волі, а для іноземців: примусово покинути країну менш ніж за сім днів – таким відповідно до нового кримінального кодексу буде в Непалі покарання за «навернення в іншу релігію або втручання в релігії інших». Законодавчі зміни, прийняті торік, набули чинності 17 серпня. Непальські християни бояться їхнього практичного застосування.

3 вересня повідомляється, що у Нігерії ісламські бойовики заживо спалили протестантського пастора з дружиною і 3 дітьми під час нападу на селище, в якому вбили ще 3 людини і спалили 95 будинків.

Відповідно до інформації за 4 вересня читаємо, що на Шрі-Ланці на пастора, його дружину і ще двох християн напала група буддистів, коли вони поверталися зі святкування дня народження іншого християнина. Після події пастор подав скаргу в місцеву поліцейську дільницю. 

6 вересня з’явилося повідомлення про те, що в селі Демчау Хашем у центральному Єгипті група ісламських екстремістів розграбувала чотири християнські будинки, поранивши при цьому двох жителів-християн і одного пожежника. У комюніке наголошується, що цей напад продовжує нагнітати атмосферу напруженості, що виникла через будівництво нової церкви в цьому районі.

Згідно з інформацією за 7 вересня читаємо, що викрадений у Нігерії о. Крістофер Оґаґа, парох парафії в Овірі-Окпе, штат Дельта, був звільнений 5 вересня. Священика відпустили на волю, незважаючи на те, що за нього не було заплачено викуп в розмірі 15 млн. наїра, який вимагали викрадачі. Звільнений о. Оґаґа почувається добре. На даний час він перебуває у лікарні, де проводять контрольні дослідження.

13 вересня повідомляється, що уряд Китаю розширив заборону на релігійні вірування і практики. Відповідно до нових правил, опублікованих на веб-сторінці уряду 10 вересня, відтепер незаконно транслювати онлайн релігійні служби, молитви та проповідування.

Відповідно до інформації за 14 вересня читаємо, що Папа Франциск прийняв учасників дводенної зустрічі, організованої Дикастерією сприяння цілісному розвиткові людини. Тема зустрічі – «Гуманітарна ситуація в Сирії та Іраку». На запрошення згаданого ватиканського відомства до Риму прибули представники католицьких і міжнародних благодійних організацій, церковної спільноти регіону та Апостольські нунції з дотичних країн, аби спільно обговорити виклики та визначити напрямні, об’єднуючи зусилля в полегшенні страждань людей, яких заторкнуло лихо війни. Серед тем – сприяння добровільному поверненню біженців і переселенців до своїх домівок.