Тижневий огляд: переслідування християн (14.08– 20.08)
  • Втр, 22/08/2017 - 12:54

14 серпня повідомляється, що католицькі і православні патріархи Близького Сходу засуджують безнадійну ситуацію, в якій опинились вони, як пастирі церков, «існування яких є під реальною загрозою». Вони назвали постійне переселення християн з Близького Сходу «проектом геноциду, гуманітарною катастрофою і чумою земної цивілізації».

 

Дев’ятий рік поспіль Мексика є країною, де проявляється найбільше насильства по відношенні до священиків у Латинській Америці. У звіті, поданому «Catholic Multimedia Center», охоплено період з 2012 по 2017 рік. Впродовж цього часу було вбито 19 священиків і двох мирян, ще двоє священиків вважаються зниклими.

 

Відповідно до інформації за 15 серпня читаємо, що архиєпископ Глазго зазначив, що люди в Шотландії досі таять в собі «туманну підозру, що католикам серед них не місце». Архиєпископ Філіп Тарталья говорив про це під час виступу в Архиєпархії Філадельфії. Хоча застарілі протестантські упереження вже відійшли в минуле, зараз, за словами Архиєпископа, існують більш «витончені» форми дискримінації.

 

16 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що державний секретар США Рекс Тіллерсон представив щорічну доповідь дипломатичного відомства, присвячену свободі віросповідання. Автори доповіді «Релігійна свобода в світі в 2016 році» оцінили ситуацію в 200 країнах. Представляючи звіт, голова зовнішньополітичного відомства підкреслив, що Сполучені Штати, як і раніше, мають намір відстоювати релігійні свободи в усьому світі.

В Гондурасі вбили християнського місіонера. 27-річний Джонатан Ернесто Ордонес був застрелений по дорозі з церкви додому. За свідченнями очевидців, вбивця під’їхав до молодого чоловіка на мотоциклі й вистрілив в нього п'ять разів.

В Афганістані невідомі особи вбили трьох місцевих працівників церковної благодійної організації з США – «Catholic Relief Services», першочерговою метою якої було надання допомоги населенню Європи після ІІ Світової війни. Нападники під’їхали до жертв на мотоциклі і одразу після замаху втекли. Ще двоє були поранені.

12 років тому, 16 серпня 2005 року, внаслідок нападу неврівноваженої жінки, скоєного під час молитви вечірні в храмі Примирення, загинув бр. Роже Шюц, засновник спільноти Тезе.

Згідно з інформацією за 17 серпня читаємо, що у Запоріжжі хуліган кидав каміння і сміття на територію римо-католицького Собору Бога Отця Милосердного, пошкодив розташований поруч пам'ятник на честь Польської Армії утриманих в 1939-1940 років, а потім кинувся з кулаками на єпископа Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-католицької церкви Яна Собілу. Єпископ отримав незначні тілесні ушкодження.

20 серпня повідомляється, що ісламські терористи, які здійснили терористичну атаку на бульварі Ла Рамбла в Барселоні, наїхавши фургоном на людей, планували також здійснити терористичний напад у відомій барселонській церкві Пресвятої Родини. На думку поліції, теракту в церкві Пресвятої Родини завадив випадковий вибух, коли на конспіративній квартирі ісламістів у Альканарі вибухнула вибухівка, яку терористи збиралися використати для атаки на найвідомішу барселонську церкву.