Тижневий огляд: переслідування християн (14.10 – 20.10)
  • Пон, 21/10/2013 - 23:47

14 жовтня повідомляється, що християни з Пакистану хочуть звернути увагу світу на свої проблеми. У Римі відбулася конференція про релігійну свободу в країні. Голова місцевого єпископату, Архиєпископ Джозеф Куттс, нагадав, що Пакистан був створений 1947 року саме для того, щоб гарантувати своїм громадянам свободу віросповідання. Завдяки цьому могли виникнути багато християнських святинь, лікарень і шкіл. Сьогодні, однак, щораз більшу роль починають відігравати мусульманські фундаменталісти. Вони нападають на християн, тому що ототожнюють їх із Заходом.

В передмісті Каїра «невідомі» зрубали дерево Пресвятої Богородиці. У знищенні шанованої паломниками святині, під якою, згідно з переданням, Святе Сімейство знайшло тінь і воду під час втечі до Єгипту, місцевий священик звинуватив ісламістів.

«У всьому світі триває війна з християнством», яку ігнорують президент Барак Обама та американські передові ЗМІ, заявив сенатор-республіканець Ренд Пол на саміті з виборцями у Вашингтоні. «Про це не розповідають у вечірніх новинах, тому що це не політкоректно», – вважає Пол. «Президент намагається затушувати, хто нападає і вбиває християн. ЗМІ описують вбивства як сектантські. Але правда в тому, що світова війна проти християн ведеться фанатичними елементами ісламу».

Християнська меншість Туреччини розчарована реформами прем'єр-міністра Реджепа Ердогана. Очікування були високі, турецький уряд робив численні заяви про те, що новий пакет демократичних реформ значно покращить багато сфер життя, особливо це торкнеться свободи віросповідання. Серед християн Туреччини поширилася надія на те, що довгоочікувана рівність у правах з мусульманською громадою буде досягнута. Але надії не виправдалися. Християни в Туреччині знову відчули себе громадянами «2-го сорту».

Суд у Малайзії постановив, що слово "Аллах" можуть використовувати тільки мусульмани країни. Однак християни Малайзії заявляють, що вже багато століть використовують це арабське слово, яке з'явилося ще до виникнення ісламу, і мають намір оскаржити постанову.

Згідно з інформацією за 15 жовтня читаємо, що маронітський патріарх кардинал Бешара Рай попереджає про те, що сирійський конфлікт може перетворитися на релігійну війну. Існує «лицемірний план» знищення християнства на Близькому Сході, вважає глава маронітської Церкви. Проте таким чином було б знищене вікове спільне життя християн і мусульман на Сході, що неминуче призвело б до релігійного конфлікту.

Два викрадених екстремістами в Сирії митрополита можуть бути звільнені на честь ісламського свята Курбан-Байрам. Чутки про можливе звільнення митрополитів зміцнюють надію на те, що вони живі, хоча досі з моменту викрадення від них не було жодної  звістки. Крім двох згаданих митрополитів, в Сирії викрадені і інші представники християнських церков.

Про «тісну дружбу» французького уряду і масонських лож широко відомо. Одним з чергових її плодів став «Лист про секуляризм у школах», проти якого останнім часом прозвучали численні протести з боку християн. Християнські активісти з іронією просять «відділити  масонство від держави».

В заяві Конференції католицьких єпископів Північної Африки йдеться про те, що існує «дуже великий контраст» між становищем Католицької Церкви в Лівії та в інших країнах регіону. Результатом неможливості забезпечити безпеку в Лівії стало те, що більшість релігійних громад, які працювали у сфері охорони здоров'я, попросили залишити країну. Кількість нападів на християн в Лівії збільшилася після військової операції НАТО, яка була направлена на повалення диктатора Муаммара Каддафі.

У південно-західному індійському штаті Карнатака з липня скоєно 27 нападів на християн. Саджан Джордж, президент Глобальної Ради індійських християн (GCIC), охарактеризував напади індуїстських націоналістів на християн в Карнатаці як «жорстокі і невпинні».

16 жовтня з’явилося повідомлення про те, що у пакистанському Пешаварі християни, що брали участь в акції протесту після подвійного теракту біля церкви Всіх Святих, який забрав життя 171 людини, змушені переховуватися, побоюючись за своє життя. Після погроз на адресу їх сімей, вони покинули місто.

Відповідно до інформації за 17 жовтня читаємо, що в Лахорі в богохульстві були звинувачені троє християн, один з яких - протестантський пастор. Пастора звинуватили у написанні зневажливих коментарів у книзі про іслам. В даний час він є нелегалом, рятуючись від репресій з боку влади. Власник книжкового магазину, в якому це «богохульство» мало місце, і брат пастора були також звинувачені в співучасті в «злочині» і заарештовані.

Члени збройної індуїстської молодіжної організації Байранг Дав спалили дотла церкву в індійському селі і тепер погрожують християнам, які там проживають. На початку цього місяця члени Байранг Дав провели ходу з індуїстськими ідолами вздовж будинків християн.  Використовуючи гучномовці, вони наказали, щоб християни вийшли зі своїх будинків для поклоніння ідолам.

Дві організації американських атеїстів вирішили заробити на зображенні Ісуса 100 тисяч доларів. Саме стільки вони вимагають від жителів маленького містечка Джексон в штаті Огайо, за те, що там у державній школі висить цей образ. Пояснення, що зображення висить у школі понад 60 років і розташоване серед портретів інших історичних діячів, не допомагають. 

20 жовтня повідомляється, що іспанський історик і журналіст Сантьяго Мата опублікував дослідження про переслідування християн в Іспанії в XX ст. Книга «Католицький холокост» вийшла у видавництві La Esfera de los Libros. Пояснюючи назву книги, автор зазначив, що мученики були «жертвою всеспалення» перед Богом.