Тижневий огляд: переслідування християн (15.01-28.01)
  • Пон, 29/01/2018 - 19:55

15 січня повідомляється, що в столиці Чилі, за кілька днів до запланованого візиту Папи Франциска до цієї країни, були підірвані три католицькі храми. Злочинці розмістили вибухові пристрої у трьох храмах в Сантьяго, а в одному храмі залишили пряму погрозу Папі, зазначаючи, що наступна вибухівка буде «у твоїй сутані».

Відповідно до інформації за 16 січня читаємо, що в чилійському місті Меліпілья  близько 1 год. ночі невідомі особи в масках кинули вибухівку в храм св. Августина, пошкодивши вхідні двері та частину входу. Зловмисники також залишили напис на тротуарі: «Єдина церква, що просвітлює – це та, що горить, та, яка в полум’ї. Ха-ха, ні – Папі». Це вже шостий напад на католицький храм напередодні візиту Папи Франциска до Чилі.

17 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що кривавий напад, що недавно відбувся в одному з католицьких храмів Мексики, сколихнув всю країну. На учасників Літургії кинувся з ножем 33-річний чоловік. Він завдав сильного удару ножем одному чоловікові, а ще чотирьох поранив. На даний час нападник перебуває в руках поліції.

В Еритреї режим почав переслідування релігійних конфесій, а зокрема Католицької Церкви. Причина зрозуміла: влада намагається відкинути будь-який вплив на суспільство, забороняючи не богослужіння, а соціальне служіння Церкви.  В різних містах країни закрито п’ять католицьких лікарень, духовну семінарію, кілька шкіл православної церкви, а також діючий диспансер, яким керували католики. Влада заборонила діяльність католицьких медичних центрів.

Офісні співробітники шерифа Луїзіани видалили християнські публікації з їх сторінки у Фейсбуці, в яких були процитовані біблійні уривки. Вони змушені були це зробити після того, як отримали скаргу від однієї з найвідоміших атеїстичних юридичних організацій Сполучених Штатів.

Згідно з інформацією за 22 січня читаємо, що еритрейський християнин розповів про 13 років страждань у в'язниці, яким він піддався через свою віру, включаючи те, що йому довелося протягом декількох місяців перебувати в замкнутій камері, де він не міг навіть витягнутися в повний зріст. Незважаючи на все пережите, він жодного разу не зрікся своєї віри.

Республіканський сенатор Джеймс Ленкфорд з Оклахоми заявив, що багато людей в Америці сьогодні «бояться віри» і що дуже багато американських християн сьогодні відносяться до своєї віри як до хобі, якому приділяєш час на вихідних. Ленкфорд висловив стурбованість щодо стану релігійної свободи в США.

24 січня повідомляється, що шість осіб вбито, понад 70 поранено, 115 заарештовано (серед них 10 священиків і 2 монахині) – такі підсумки останнього мирного маршу, організованого християнами в Демократичній Республіці Конго. Відповідно до заяви місцевої Апостольської Нунціатури, поліція і армія атакували також храми. 

На півночі Індії, в регіоні Кашмір, група з 300 індуїстів, спалила храм, що належав спільноті п’ятидесятників. В результаті підпалу було поранено близько 15 християн, знищено магазини, розташовані неподалік, власниками яких є християни. До нападу дійшло після того, як п’ятидесятників несправедливо звинуватили в примусовому наверненні людей.