Тижневий огляд: переслідування християн (15.02.15 - 21.02.16)
  • Пон, 22/02/2016 - 22:49

16 лютого повідомляється, що в місті Коломбус (штат Огайо) іммігрант з Гвінеї увірвався з мачете в ресторан «Близькосхідний Назарет». Терористові вдалося нанести важкі поранення чотирьом співробітникам і відвідувачам ресторану, перш ніж він був застрелений прибулими за викликом поліцейськими. Причиною гніву терориста міг стати той факт, що господар ресторану - араб-християнин з Хайфи, вивісив, разом з американським, ізраїльський прапор.

Згідно з інформацією за 17 лютого читаємо, що численні коптські єпископи і священики взяли участь у літургії, присвяченій пам'яті 21 копта, вбитого терористами ІДІЛ в Лівії рік тому. Основним центром богослужіння стала єпархія Самалот, звідки родом були більшість новомучеників. Крім богослужінь пройшли також зібрання, учасники яких розважали про подвиг своїх співвітчизників. Лівійських мучеників згадують і в інших кінцях землі.

Після повернення з Гавани керівник Відділу зовнішніх церковних з’язків Московського патріархату митрополит Ілараіон Алфєєф  дав інтерв’ю провідному пропагандистському кремлівському ресурсу «РИА Новости». У цьому інтерв’ю Алфєєв продовжив свою інформаційну війну проти УГКЦ, головним посилом якої є «Рим добрий, а уніати – погані». Митрополит повторив свої історичні побрехеньки про насильницьку Унію. При чому, Алфєєв вдався до чергового оббріхування УГКЦ та ЇЇ Глави Блаженнішого Патріярха Святослава. Він приписує Главі УГКЦ начебто образи на адресу Папи та патріарха Кіріла.

18 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що коли ми говоримо про гоніння на християн, ми в першу чергу згадуємо або мусульманські країни або держави, де затвердився той чи інший тоталітарний режим. Нам важко уявити, що у країні, де на сьогоднішній день 76% населення сповідують католицизм і яку відвідували Йоан Павло ІІ, Бенедикт XVI, а сьогодні Франциск, Церква боролася за своє виживання. Тим не менш, у Мексиці саме так і було. На сьогоднішній день більшість антиклерикальних законів так чи інакше продовжують бути дійсними. 

Іракський прелат, єпархія якого виявилася на території, зайнятій бойовиками «Ісламської держави» в 2014 р, сказав під час  форуму проти абортів, який нещодавно проходив в Єрусалимі: «Наша єпархія підійшла до свого кінця». Латинський Патріархат Єрусалиму повідомив, що архиєпископ Моше «завершив свій виступ, звертаючись до Папи Франциска і просячи його висловити співчуття іракським християнам, які втратили все, крім своєї віри і моральних цінностей».

Близько 50 католиків Одеси зібралися під будівлею Одеської обласної державної адміністрації для того, щоб оголосити свої вимоги. За словами священика Юрія Нагорного, настоятеля римо-католицької парафії в Суворовському районі, на неодноразові звернення до керівництва області немає ніяких відповідей. А між тим, католиків Одеси занепокоює питання повернення культового майна, згідно з яким вони можуть претендувати за нерухомість, яка перейшла в підпорядкування держави в роки радянської влади.

Відповідно до інформації за 19 лютого читаємо, що дискусія, яка розгорілася в ЗМІ, соцмережах, в суспільстві стосовно Гаванської декларації Папи Франциска і патріарха Кіріла виявила повне незнання і нерозуміння більшістю диспутантів реалій, які формують життя Католицької Церкви. Особливо це проявляється у заявах, статтях, висловлюваннях українських журналістів, політиків, провідних людей Московського і Київського патріархатів, на жаль, навіть тих, хто називає себе релігієзнавцями.