Тижневий огляд: переслідування християн (15.08– 21.08)
  • Втр, 23/08/2016 - 01:01

15 серпня повідомляється, що у Нігерії екстремістське ісламістське угруповання «Боко харам» оприлюднило відеозапис із кадрами, як виглядає, десятків школярок, викрадених на північному сході країни понад два роки тому. У запису дівчата в ісламському вбранні стоять чи сидять навколо чоловіка з автоматом у камуфляжі й масці. Чоловік закликає уряд Нігерії звільнити бойовиків угруповання в обмін на дівчат.

16 серпня з’явилося повідомлення про те, що в хорватському місті Сісак невідомі вандали намалювали червону зірку та пообписували приміщення, яке Сісацька римо-католицька єпархія придбала для перетворення її на єпископську резиденцію. Оглядачі вважають, що цей акт вандалізму – відповідь політичних ліваків на проповідь сісацького єпископа монс. Влади Кошічя з нагоди урочистого свята Небовзяття Пречистої Діви Марії.

Відповідно до інформації за 17 серпня читаємо, що гоніння на християн Судану зростають: два місцевих пастора, незважаючи на брак доказів, були звинувачені в злочинах проти безпеки держави. Їх звинувачують в шпигунстві, поширенні неправдивих новин і війні проти держави. 

В Мумбаї у віці 81 року помер архиєпископ Рафаель Чінет, який пережив одне з найжорстокіших гонінь проти християн у сучасній Індії та після цього присвятив себе боротьбі за справедливість та захист тих, хто постраждав в результаті цих гонінь.

На тлі звинувачень у втручання в політику і гомофобію, єпископ мексиканського міста Квернаваки владика Рамон Кастро заявив, що він не боїться потрапити за ґрати і навіть звідти буде євангелізувати. Єпископ Кастро провів у катедрі Квернаваки зустріч з більш як 100 представників різних громадських організацій, які висловили критику на адресу теперішнього губернатора штату Морелос Ґрако Раміреса, через невирішування проблем, у яких потопає цей мексиканський штат.

У світову мережу попало більше як 2500 документів пов’язаних з діяльністю американського мультимільярдера Джорджа Сороса та мережі його фондів «Відкрите суспільство». Документація свідчить про втручання Сороса у внутрішню політику багатьох країн Європи, підтримку ЛГБТ активізму, фінансування просування гендерної ідеології, спонсорування Демократичної партії США, вплив на вибори в європейських країнах і на вибори до Європарламенту. 

18 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що після чергових бомбардувань сирійського міста Алеппо авіацією РФ, у світовій мережі з’явилося відео сирійського хлопчика, врятованого з-під руїн. Попри обіцянки РФ, ніякого гуманітарного коридору для втечі цивільного населення з Алеппо не створено.

Ісламські радикали зарубали, щонайменше, 36 християн в селищі Рвангома, недалеко від м. Бені в Демократичній Республіці Конго. Атака стала найжорстокішою за останні 2 роки. На наступний день після різанини десятки демонстрантів зібралися в Бені, несучи тіло одного із загиблих і скандуючи антиурядові гасла. Тільки минулого тижня президент Джозеф Кабіла відвідав цей регіон і пообіцяв працювати, щоб досягти миру.

В суботу, 1 жовтня, представники різних християнських деномінацій Індії планують виступити з акціями протесту проти гонінь і дискримінації, з якими вони стикаються. Залишається сподіватися, що ці заходи, прийняті з ініціативи Всеіндійського фронту християнських меншин, матимуть свою дію і підштовхнуть уряд до прийняття заходів для захисту християн і їх культових будівель. Мітинги, звернені до «громадських сил», які сіють страх серед християнських громад, будуть проходити одночасно у всіх 29 штатах.

В Нігерії серед білого дня на ринковій площі банда мусульманської молоді обезголовила християнку, Бріджет Агбахіме, дружину пастора церкви в штаті Кано. Усе це бачив її чоловік, але не міг допомогти. Пізніше вони звинуватили її в образі імені Мухаммеда. Кілька тижнів потому, 10 липня, в Абуджі вбили ще одну християнку, теж дружину пастора, – вона ділилася євангелієм зі своїми сусідами. За тиждень натовп з понад 100 осіб напав на церкву на околиці столиці Нігерії. І після всього цього переслідування християн не припиняються.

19 серпня повідомляється, що Джордж Сорос та його Open Society Foundations намагаються перетворити католицьку Ірландію на полігон випробовування моделі скасування в католицьких країнах законів, спрямованих на захист людського життя. В Україні Open Society Foundations діє, як Міжнародний фонд «Відродження», який є офіційним партнером Українського католицького університету у Львові.

У Балтиморі суд відкинув позов проти пам’ятника 10 Заповідям Божим, який встановлено у 1957 році біля будівлі суду штату Меріленд. Суд відкликався на схожий випадок у штаті Техас із ідентичним пам’ятником, який у 2005 році був залишений рішенням Верховного суду США.

Згідно з інформацією за 20 серпня читаємо, що блаженний священномученик о. Мартін Мартінес Пасквал залишив нам і фотографічне свідчення своєї християнської перемоги. На фотографії, яку зробили іспанські комуністи перед розстрілом священика, отець Пасквал за кілька хвилин до смерті, знаючи, що його зараз розстріляють, посміхається.

На початку вересня цього року єгипетський парламент розгляне законопроект, який, у випадку його прийняття, послабить обмеження на будівництво християнських церков у цій мусульманській країні. На сьогоднішній день питання будівництва християнських сакральних об’єктів регулюється нормами, прийнятими в середині ХІХ століття.

Двоє виконавців теракту, скоєного 26 липня в Сент-Етьєн-дю-Рувре (Франція), що жили один від одного в 700 кілометрах, не просто познайомилися в зашифрованому мессенджері Telegram. Крім цього, ними, судячи з усього, керував з іраксько-сирійського регіону член угруповання «Ісламська держава». Завдяки вивченню електронних даних, слідчі виявили переписку в Telegram між двома 19-річними терористами і джихадистом Рашидом Кассіма.