Тижневий огляд: переслідування християн (16 - 22 вересня)
  • Пон, 23/09/2013 - 22:04

16 вересня повідомляється, що Церква в Індії б’є на сполох у зв'язку із зростанням антихристиянського насильства в штаті Карнатака. Тільки за останні три місяці поліція зафіксувала 15 нападів на послідовників Христа. Вважається, однак, що в багатьох випадках боялися просити про допомогу, щоби не стати жертвами нападів з боку індуїстських фундаменталістів. Місцеві джерела також повідомляють, що залякані особи не бачать сенсу у викритті своїх гнобителів, бо поліція на їхньому боці.

Нігерійська поліція підтвердила інформацію про звільнення викраденого англіканського архиєпископа Ігнатіуса Кеттея. Невідомо, однак, чи був заплачений викуп за викраденого єрарха Англіканської церкви.

У Пакистані мусульмани викрали 15-річну християнку Шаму Насір. Інцидент стався через кілька днів після того, як троє мусульман намагалися змусити її батька Насіра Масіха прийняти іслам. Насір відмовився, тоді через кілька днів всі троє повернулися в його будинок, побили дружину і дітей і забрали з собою дівчинку. У поліції, куди Масіх прийшов подати заяву про викрадення, йому сказали, що його дочка прийняла іслам і вийшла заміж за мусульманина. Поліцейські принижували Масіха та інших християн, які прийшли з ним, і пригрозили посадити у в'язницю, якщо ті прийдуть ще раз.

Вандалізм щодо християнських святинь стає все більш звичним явищем в європейських державах. Портал L'observatoire de la Christianophobie описує два випадки нищення статуй Діви Марії, зафіксованих в Італії. Перший з них мав місце в провінції Барі. Другий акт вандалізму зафіксовано в Болоньї.

Згідно з інформацією за 18 вересня читаємо, що за відмову платити податок ісламські вбивці розстріляли двох християн - Імада Даміана (50 років) і його двоюрідного брата Медхата Даміана (37 років). Мусульманське братство призначило двадцятитисячній спільноті коптів у Далга зобов'язання з виплати, передбачене в Корані, як ісламський податок «джизья». Вбиті копти раніше повідомляли поліцію, що їх змушують платити податок, але поліцейські нічого не зробили, щоб захистити їх і покарати злочинців.

Християнський квартал Дамаску обстріляли з мінометів. Загинули п'ять мирних жителів, понад 30 поранені. Снаряди розірвалися неподалік торговельних рядів на вулиці Беб-ес-Салям. Два снаряди потрапили в вірменську церкву в цьому ж районі. Постраждалих немає, але завдано значної матеріальної шкоди.

На думку афганського дипломата Назіра Ахмада Ханафі, тих афганців, які навернулися в християнство, за законами шаріату треба засуджувати до смертної кари. Це б мало запобігти швидкому зростанню християн серед населення цієї країни, про що нещодавно повідомила місцева преса. Посол парламенту вважає, що смертним вироком треба карати і тих афганців, що живуть за межами країни. У цьому контексті він згадав про афганську християнську громаду в Індії.

Єпископ Пол Нгуєн Тхай Хоп, глава католицької дієцезії Вінх (В'єтнам), звернувся з проханням про міжнародну підтримку, оскільки в даний час він стикається з наклепницькою кампанією, організованою в'єтнамським урядом проти нього і його єпархії. В інтерв'ю агентству AsiaNews єпископ підкреслив «небезпечну і неспокійну ситуацію» в його єпархії, де «проти Церкви робиться атака, і віруючі знаходяться в страху після сильних нападів поліції на мирних демонстрантів».

У Шрі-Ланці через насильство з боку радикальних груп буддистів росте міжрелігійна напруженість. Буддійські радикали громлять християнські церкви, б'ють членів громад, звинувачуючи їх у «насильницьких наверненнях» і в спробі «знищити» буддійську культуру.

19 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Єгипті, в ході заходів із звільнення від повстанців села Делга (провінція Мінья), було подано кілька заяв правозахисних організацій, які повідомляють про насильство щодо християн на території провінції і, зокрема, в селі Делга. Єгипетська ініціатива з приватних прав (EIPR) опублікувала заяву, що документує порушення прав християн у Делга. Серед описаних епізодів − напади з боку місцевих мусульман на коптську католицьку церкву Мар Гіргіс і церкву Іслах, що сталися після повалення Мурсі.

Танзанський священик Джозеф Ансельмо Mвамбу перебуває в дуже важкому стані після нападу ісламістів. Цей католицький священик провадив центр для молоді у Чеджу. Кілька днів тому невідомі нападники облили його кислотою. Напад на о. Mвамбу непоодинокий випадок і належить до серії нападів на християн, які відбулися останнім часом в Занзібарі. Ймовірно, що за нападами стоять радикальні ісламісти, які прагнуть запровадити закони шаріату і відділити острів Занзібар від Танзанії.

Відповідно до інформації за 21 вересня читаємо, що уряд нігерійського штату Борно має намір демонтувати 25 християнських будинків, щоб звільнити місце для житлового будівництва. Християнські лідери на конференції в Абуджі засудили плани влади щодо знесення церков і шкіл і звинувачують владу Борно в тому, що та вже планує насильницьке виселення християн.

У США на право релігійної свободи християн роблять замах сексуальні меншини. У зв'язку з недавньою історією в штаті Каліфорнія, коли бізнесменові-християнину, який відмовився організувати гей-весілля на своїй приватній території, яку він зазвичай здає для проведення весіль, довелося закрити бізнес, що приносив йому близько 400 тис. дол. на рік.

22 вересня повідомляється, що у результаті вибуху на північному заході Пакистану 25 людей загинули і ще 45 дістали поранення. Теракт вчинено біля християнської церкви в місті Пешавар.

Сирійське містечко Маалула досі перебуває в епіцентрі воєнних подій. Тут не припиняється протистояння сирійської армії та ісламістів. Містечко розташоване у гірській місцевості на північний схід від Дамаска. Контроль над Маалулою переходив від однієї конфліктуючої сторони до іншої багато разів. Наразі військовики заявляють, що містечко перебуває у їхніх руках.

За новими даними понад 70 осіб загинули в результаті теракту біля християнської церкви в столиці північно-західної пакистанської провінції Хайбер-Пахтунхва в місті Пешавар. За словами глави підрозділу вибухотехніків Абдула Хака, теракт в пешаварському районі Кохаті був здійснений двома смертниками. Очевидці розповідають, що парафіяни виходили з церкви, коли прогримів вибух. Всього недільну Службу відвідали близько 500 осіб.

Федеральний суд в Нью-Йорку відхилив позов атеїстичної організації Freedom From Religion Foundation ("Фонд свободи від релігії") проти казначейства США, що вимагає прибрати з банкнот і монет гасло In God we trust, оскільки таким чином уряд підтримує одну релігію і порушує конституційний принцип поділу держави і Церкви.