Тижневий огляд: переслідування християн (16.07-12.08)
  • Втр, 14/08/2018 - 08:58

16 липня повідомляється, що доктору Девіду Макерету, котрий 26 років працював у Національній службі здоров’я Великобританії, відмовили у посаді, на яку він претендував через те, що він не використовував відповідних займенників, звертаючись до трансгендерних осіб. Доктор претендував на посаду експерта з інвалідності, однак на перешкоді до нової посади стало те, що він вважає, що стать визначається генетично і біологічно.

Відповідно до інформації за 17 липня читаємо, що поки в Нікарагуа продовжуються напади на католицьке духовенство та антиурядових протестувальників, місцеві єпископи заявили, що молитимуться молитву екзорцизму. Вони також проголосили 20 липня днем молитви і посту «як акт надолуження за осквернення, вчинені впродовж останніх місяців проти Бога». В цей день вони молилися молитву екзорцизму до св. Архангела Михаїла.

20 липня повідомляється, що католицького священика звільнили з посади капелана університету в Глазго після того, як він провів молитву вервиці як акт надолуження за проведений в цьому місті гей-парад. Католицька спільнота університету видала заяву, в якій висловила повну підтримку священику і солідарність з ним, просячи керівництво закладу змінити своє рішення. 

21 липня з’явилося повідомлення про те, що у Нікарагуа тривають протести проти діючої влади. За даними захисників прав людини, у сутичках демонстрантів з урядовими силами на сьогодні загинуло понад 300 чоловік, уряд же говорить про близько 50 смертей. Президентські сили у ході придушення протестів нищать храми. Під час однієї з таких атак члени парамілітарних груп знищили Дарохранительницю і розкидали по підлозі освячені гостії.

Згідно з інформацією за 24 липня читаємо, що церковні лідери в Нігерії заявили, що християни в країні переживають «справжній геноцид». З січня пастухи-мусульмани фулані вбили 6 000 осіб, серед яких в основному жінки і діти. Служителі також закликали міжнародне співтовариство і  Організацію Об'єднаних Націй втрутитися в ситуацію з нападами фулані. Вони висловили побоювання, що атаки можуть поширитися і на інші країни.

Тисячі християн сформували 12-мильний людський ланцюг в штаті Джаркханд в Індії після церковних служб в неділю, протестуючи проти державних переслідувань християнської громади.

Група з чотирьох озброєних чоловіків увірвалась до храму у пакистанському місті Файсалабад, побили близько 20 присутніх осіб та осквернили священні предмети. На щастя, поліції вдалось уникнути найгіршого – нападники хотіли підпалити храм. Наразі мотив нападу не встановлений.

26 липня повідомляється, що у місцевості Сен-Етьєн-дю-Рувре поблизу Руану Високопреосвященний Домінік Лебру, Архиєпископ Руану, відслужив Святу Месу в другу річницю трагічної смерті о. Жака Амеля, який був жорстоко вбитий двома радикалізованими ісламськими юнаками в храмі під час того, як служив Святу Месу. Богослуження відбулося в тій самій церкві о тій самій годині, коли трапилася трагедія.

Після 21 місяця перебування в турецькій в’язниці за звинуваченням у «християнізації», американського пастора Ендрю Брансона нарешті відпустили і дозволили повернутись до його помешкання в Туреччині, де він наразі перебуватиме під домашнім арештом. Як повідомив один із адвокатів пастора, у цій справі «велись двосторонні перемовини на найвищому рівні, включаючи президента США». Дональд Трамп був ключовим лідером у вирішенні цієї справи.

На півночі Нікарагуи було осквернено два католицькі храми. В країні триває напруга між Церквою та урядом президента Данієля Ортеги. Під час виступу Ортега звинуватив єпископів у тому, що вони організовують переворот у країні, в той час як єпископи  пропонували провести вибори у країні раніше у відповідь на поширені протести проти уряду.

Відповідно до інформації за 27 липня читаємо, що на території ОРДЛО продовжуються масові репресії і переслідування віруючих за релігійною ознакою. Так, на сайті "Новороссия" була опублікована інформація про те, що «Министерством государственной безопасности на территории Луганской Народной Республики пресечена деструктивная деятельность экстремистской религиозной организации «Всеукраинский союз церквей евангелистов христиан баптистов». Данная религиозная организация с центром в Киеве уклонялась от прохождения обязательной государственной регистрации, осуществляла на территории Республики деструктивную деятельность»".

31 липня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що Католицька Церква Індії висловила хвилю протестів через вимогу директорки Національної комісії у справах жінок заборонити сповідь. «Така вимога є абсурдною і показує нерозуміння того, чим є таїнство сповіді», - зазначив кардинал Освальд Грасіас з Мумбаї, глава Конференції католицьких єпископів Індії.

У Бехейра, на північний захід від Каїру, у монастирі знайшли мертвим єпископа Епіфанія. Тіло знайшли із численними травмами, що свідчить про те, що він став жертвою насильства. Місцева поліція розслідує смерть єпископа за «дивних умов».

Згідно з інформацією за 2 серпня читаємо, що у зв'язку з конфліктом з приводу утримання під домашнім арештом американського пастора, США ввели санкції відносно двох турецьких міністрів. Майже тижнем раніше президент США Дональд Трамп зажадав від Анкари звільнити Ендрю Брансон, який провів майже два роки в турецькій в'язниці, і попередив, що Сполучені Штати готові накласти "жорсткі санкції" на свого союзника по НАТО. У свою чергу, турецький уряд засудив штрафні заходи США.

В Північній Ірландії був осквернений католицький храм. На двері храму св. Марії та розп’яття поблизу невідомі особи нанесли графіті сектантського змісту. Вірні і місцеві провідники вражені тим, що сталось. 

7 серпня повідомляється, що у Вашингтоні відбулася безпрецедентна триденна міністерська конференція з просування свободи віросповідання за участі громадських активістів і релігійних діячів. Зустріч на високому рівні представників уряду і громадянського суспільства з усього світу стала місцем багатьох свідчень про жорстоку природу релігійних переслідувань у всьому світі та завершилася історичними багатосторонніми зобов'язаннями вжити більше зусиль, щоб їх зупинити.

Відповідно до інформації за 8 серпня читаємо, що вандали напали на будинок британського депутата Якоба Ріс-Могга та автомобіль його дружини. Інцидент відбувся в той час, коли сім’я католицького політика перебувала на відпочинку в Нью-Йорку. Нападники залишили на будинку, гаражі, авто та на окремих об’єктах подвір’я написи на кшталт «заткнись і помри», «смерть політику», а також анархічні та непристойні символи. На подвір’ї вони порозкидали презервативи і повісили їх на невеликий хрест в саду.