Тижневий огляд: переслідування християн (16.11-30.11)
  • Втр, 01/12/2015 - 00:10

16 листопада повідомляється, що американський «Gatestone Institute» опублікував наступну доповідь серії «Переслідування християн мусульманами». У центрі серпневого огляду – політика замовчування адміністрацією Обами і американськими ЗМІ фактів переслідування християн на Близькому Сході. Глибинною причиною переслідувань є світогляд, вкорінений у законах шаріату.

Кардинал П'єтро Паролін вважає, що Ватикан, через своє релігійне значення, може стати мішенню терористів. Держсекретар Його Святості Папи вказав, що саме з цієї причини були посилені заходи безпеки у Ватикані. Підтримуючи Франциска, єрарх закликав не дозволити страху паралізувати себе. Він підкреслив, що настав час, щоб почати «наступ милосердя», щоб «погасити зло тероризму». На його думку, до цього повинні приєднатися всі релігійні та політичні лідери.

Відповідно до інформації за 17 листопада читаємо, що священик «підпільної» Католицької Церкви Китаю знайдений мертвим. Влада говорить про суїцид, проте віруючі вказують на підозрілі обставини. Тіло священика Педро Ю Хепінга (Pedro Yu Heping) було знайдено в річці Фен.

В Пекіні відбулася закрита конференція, темою якої було швидке поширення християнства в Китаї. Конференція повинна виробити стратегію створення «покірної», зручної для влади церкви. Також обговорювалося, як вихолостити християнство і перетворити його в релігійний аналог Комуністичної партії. Разом з тим дослідники відзначають, що християнство навряд чи стане рушійною силою будь-яких соціальних потрясінь.

18 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що група християн зі США, котрих переслідують за їх релігійні переконання, на нещодавній конференції з релігійної свободи в Де-Мойн сказали, що цей досвід зміцнив їх віру і зараз вони є більш, ніж коли-небуть, готовими піддатись переслідуванням.

У Варшаві під час презентації книги «Чорна книга переслідування християн у світі» єпископ Кшиштоф Задарко сказав, що близько 150-200 млн. християн у світі переслідують і щороку 100 000 вбивають за їхню віру. Тим часом, довкола їхнього мучеництва існує глобальна змова мовчання. Книгу видало видавництво «Ребіс». 900-сторінкове видання містить понад 70 свідчень, репортажів і аналізів авторів з 17 країн. Це результат роботи фахівців з багатьох сфер, також атеїстів і послідовників інших релігій. Усі вони прийшли до висновку, що в ХХI столітті, схоже як і в ХХ, ми зіткнулися з безпрецедентним масштабом переслідування християн.

Демонстрація проти насильницької ісламізації християнських дітей, яку скликав халдейський Патріарх Луїс Рафаель Сако, принесла позитивний результат. Після зустрічі голови іракського парламенту Саліма аль-Джаборі з представниками релігійних меншин парламентарі прийняли постанову про внесення поправки до закону про релігійну приналежність неповнолітніх.

У Красному Лучі луганські «козачки» розграбували місцеву протестантську церкву і знищили церковну бібліотеку. До того ж, бойовики вивезли більшу частину дверей і кілька вікон, знищили систему опалення, включаючи величезний опалювальний котел.

Згідно з інформацією за 19 листопада читаємо, що підтвердився чорний сценарій щодо зниклого кілька днів тому в Cuyoaco в Мексиці священнослужителя. О. Ерасто Пліего де Хесуса знайшли мертвим селяни, що працювали в полі недалеко від району, де він служив. Знайдене тіло парафіяльного священика з Cuyoaco частково обгоріло, на голові була глибока рана. Правоохоронні органи приймають версію пограбування, хоча не відкидають інших причин. 

В Бангладеш у місті Динаджпур напали на о. П'єро Пароларі з Папського інституту іноземних місій, коли він вирушив до лікарні, де служив хворим. Священик їхав велосипедом, коли невпізнаний поки чоловік на мотоциклі почав стріляти в його сторону. Отець має дві рани на шиї, його стан важкий. Після нападу його транспортували вертольотом у військовий шпиталь у Дацці.

Терористичні акти в Парижі є для голови Папської ради сприяння християнській єдності, кардинала Курта Коха виразом пов'язаної з джихадизмом ненависті до християнства. У ході дискусіі в Базелі, ватиканський єрарх наголосив, що переслідування, свідками якого ми є, мобілізує християн до єдності. Це мучеництво приховує в собі величезну трагедію, але й обітницю, тому що «в небесах всі християнські мученики живуть у повній спільності».

У теперішній боротьбі з тероризмом особливу відповідальність мають мусульманські релігійні лідери, які, безсумнівно, повинні засудити використання релігії для виправдання насильства. Про це каже Архиєпископ Пол Галлахер, який у Ватикані виконує обов’язки міністра закордонних справ. Він нагадує також, що Святий Престіл завжди висловлюється за «діалог і перемовини», однак, каже, що важко їх провадити з кимось таким, як представники Ісламської держави, що не поважають нікого, не визнають гідності іншої сторони і поширюють фундаменталізм.

20 листопада повідомляється, що католицький богослов і ісламознавець священик-єзуїт Самір Халіль Самір прокоментував обстановку, що склалася після терактів у Франції. Він зазначив, зокрема, що майбутній Ювілей буде для Італії «складним завданням», оскільки в країні є мечеті, відомі як «радикальні». Отець Самір вважає, що необхідно здійснювати контроль за імамами. З приводу військових терористичних рейдів священик говорить, що необхідна військова відповідь.

Польські сусіди врятували наверненого з ісламу християнина, якого жорстоко побили ісламісти. Інцидент стався в англійському місті Бедфорд. У документальному фільмі по телебаченні християнин визнав, що є наверненим з ісламу. З тих пір на нього неодноразово нападали колишні одновірці. Шість разів нищили його автомобіль. Останній напад міг навіть закінчитися його смертю. Злочинці зламали йому руку і ногу, побили до струсу мозку. Попри все це Хуссейн не шкодує, що публічно свідчив про свою християнську віру

Відповідно до інформації за 21 листопада читаємо, що «Ісламська держава» - це сатанинська терористична організація, сказав кардинал Курт Кох, який виступив на міжнародному екуменічному конгресі в Швебіш-Гмюнд недалеко від Штутгарту в Німеччині. Він зазначив, що послідовники Христа є сьогодні найбільш переслідуваною релігійною групою в світі. «Дивним явищем» він назвав той факт, що це переслідування не займає надто багато місця в засобах масової інформації.

Єпископ Ентоні Фішер з Сіднею засудив як «приголомшливу і по-справжньому тривожну» погрозу судовим позовом, порушеним проти його брата-єпископа, за розповсюдження у місцевих католицьких школах брошури, в якій підтримується католицьке вчення про шлюб, як союз чоловіка і жінки.

23 листопада з’явилося повідомлення про те, що 26-річний о. Даніель Алкхарі, який працює в таборі для біженців в Ербілі в Іраку, вважає, що ІДІЛ сприяла, як ніхто інший за останні дві тисячі років, об'єднанню християн на Близькому Сході. Він додає: «Для ісламістів християнин – це християнин. Одне і те ж саме трактування фундаменталістів єднає наші різні традиції».

Англіканська церква заявила, що вона «засмучена і спантеличена» відмовою найбільших мережевих кінотеатрів Британії показувати рекламний ролик, в якому різні люди вимовляють слова молитви «Отче наш». Три найбільші кіномережі заборонили показувати на своїх майданчиках ролик, побоюючись, що він може образити деяких глядачів. Церква назвала це рішення «просто дурістю» і застерегла, що подібні заборонні заходи можуть негативно відбитися на  свободі слова.

Двадцять сім християн-халдеїв з Іраку, які піддалися гонінням на батьківщині з боку Аль-Каїди і ІДІЛ, дивуються, чому імміграційна влада США прийняла рішення про їх депортацію з країни в той час, як президент Обама збирається взяти тисячі мусульманських біженців із Сирії.

Згідно з інформацією за 24 листопада читаємо, що ватиканська базиліка св. Петра очолює список потенційних цілей терористів в Італії - такого висновку дійшли в посольстві США в цій країні. У списку, складеному експертами з безпеки, також зазначається два об'єкти в Мілані - кафедральний собор і оперний театр «Ла Скала». Крім цього, співробітники посольства вважають небезпечними місцями церкви, синагоги, ресторани, театри і готелі в Римі та Мілані. Посольство закликало громадян США, що знаходяться в Італії, проявляти пильність і уважно стежити за новинами.

Багато близькосхідніх християн, котрі втікають від насильства, не хочуть селитися в таборах біженців, побоюючись, що там вони стануть жертвами ненависті на релігійному ґрунті. Таку інформацію подає ряд західних експертів. Нещодавно «Лицарі Колумба» розгорнули в ЗМІ кампанію допомоги близькосхідним християнам. 

25 листопада повідомляється, що минув тиждень з часу терористичних актів у Парижі. Форма психозу захопила французьку столицю. Це не тому, що люди у жалобі за тим, що сталося. Вони стурбовані тим, що буде попереду. Ці події показали, що ісламський терор є ідеальним приводом для придушення християн.

Вдаючи, що приймає св. Причастя, іспанський художник Абель Азкона викрав 248 посвячених облаток. Частичками Тіла Христового «митець» виклав на підлозі слово «педерастія», сфотографувавши свій «твір мистецтва». Усе це зроблено у просторі міської галереї у іспанській Памплоні. Осквернені облатки лежали на підлозі доти, доки невідомі громадяни не зібрали їх і не передали в памплонську церкву Христа Царя.

Відповідно до інформації за 27 листопада читаємо, що головний рабин Риму виступив на захист переслідуваних християн. Він також рішучими словами засудив тих, хто потурає цим переслідуванням, або замовчує, навіть самі християни. На сторінках щоденної газети «Il Foglio» він наголошує, що єврейська спільнота не може залишитися байдужою до цих переслідувань. Солідарність з жертвами в нашому випадку є не тільки обов'язковою, а й щирою і спонтанною – пише Ріккардо Ді Сеньї.