Тижневий огляд: переслідування християн (17 – 23 червня)
  • Пон, 24/06/2013 - 19:15

17 червня повідомляється, що мер канадійського міста Сагеней у провінції Квебек переміг у суді в справі молитви перед зібранням міськради. За цю молитву його раніше покарали штрафом у розмірі 30 тисяч доларів і забороною на перебування в ратуші хреста та фігурки Пресвятого Серця Господа Ісуса .

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) заявили, що Українська греко-католицька церква (УГКЦ) переманює парафіян УПЦ МП у Центральній та Східній Україні. Експерти пов'язують це з більш активною місіонерською діяльністю УГКЦ. Єрарх Української православної церкви Московського патріархату архиєпископ Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук) заявив про існування конфлікту між УПЦ МП і УГКЦ, пов'язаного з прозелітизмом - прагненням навернути парафіян УПЦ МП у греко-католицьку віру.

Рада улемів (MUI) в індонезійському Тегале (провінція Центральна Ява) видала спірну фетву, що забороняє мусульманам навчатися в католицьких школах. На думку ісламських вчителів, католицькі навчальні заклади «морально неспроможні». Для шкіл нова фетва є загрозою загострення міжрелігійних конфліктів з боку радикально налаштованих мусульманських груп, а також небезпекою переслідувань з боку влади. 

Згідно з інформацією за 18 червня читаємо, що біля військового цвинтаря, що знаходиться на Золочівщині між селами Ясенівці та Червоне є Хрест, який встановили 22 липня 2012 року в пам’ять усіх вояків, які загинули в липні 1944 року. Цей Хрест виготовлений з металевих елементів зброї та військового спорядження. Нещодавно невідомими особами було вчинено акт вандалізму над Хрестом. Зокрема було вкрадено близько 20 металевих частин з Хреста.

Францисканець о. Каспер Маріуш Капрон, який служить у Болівії, розмістив заклик про молитву на своїй сторінці у соцмережі Facebook. 24 квітня цього року в найважливішій святині в Болівії, у Копакабані, було вкрадено усі  цінності, які приносили на пожертву Пресвятій Діві Марії. У крадіжці звинуватили францисканців, які там служать. Зі слів священика, за цим навмисним актом стоїть уряд Болівії, який відверто бореться з Церквою

Про «зростаючу і тривожну тенденцію» протиправних дій щодо християн в одному з найбагатших і розвинених індійських штатах - Махараштрі - повідомляє Глобальна рада індійських християн. Християнські родини виганяють із сіл, блокуються плани на будівництво церков, здійснюються напади на місця проведення молитовних зібрань. Автори повідомлень висловлюють своє здивування, оскільки антихристиянські акції в Махараштра є рідкістю.

У Єгипті після повалення уряду Хосні Мурабака почастішали випадки примусу коптів прийняти іслам, викрадення дітей християн стали звичним явищем, надходять погрози смерті на адресу коптських священиків, які відмовлялися прийняти іслам.

Адміністрація президента США Барака Обами не підтримала закон про захист свободи віросповідання американських військовослужбовців. Адміністрація вважає, що військовослужбовці християни не повинні нав'язувати свою віру або моральні принципи іншим солдатам. Дозвіл на свободу віросповідання може вплинути на дисципліну, бойовий дух і виконання місії Збройних сил.

19 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що революційний суд у Ширазі засудив на різні терміни ув'язнення навернених з ісламу іранських християн. Четверо з них отримали по 3 роки і 8 місяців в'язниці за участь у зборах «домашніх» церков, поширенні християнства, контакт з іноземними організаціями, пропаганду проти режиму і порушення національної безпеки.

У Нігерії знову палять церкви. Цього разу ісламські терористи спалили чотири християнські церкви у місцевості Ґвоза, у штаті Борно. Останнім часом ісламістське угруповання «Боко Харам» значно посилило свої позиції з допомогою джихадистів, яких вигнали з Малі. Тому зараз становище нігерійських християн вже є міжнародною проблемою, яка вимагає дій у масштабах всього регіону.

Щораз більше занепокоєння викликає доля двох викрадених митрополитів Алеппо. Згідно з повідомленням англійського католицького тижневика «Tablet», Паул Язігі, архиєпископ Грецької православної церкви, та архиєпископ Григоріос Ібрагім з сирійської церкви «ймовірно, вже мертві» і були вбиті у день викрадення.

Відповідно до інформації за 20 читаємо, що у базиліці Національної Святині Непорочного Зачаття у Вашингтоні закінчився «Марш за релігійну свободу». Довжина маршруту, який пройшли протестувальники становила сто миль (приблизно 160 км). У марші взяли участь американці від восьми до сімдесяти років, вони зупинялися тільки на перекуски та на молитву.

21 червня повідомляється, що у Пакистані після тортур у в'язниці помер християнин. 20-річного Ірфана Масиха заарештували в Шірікпурі (провінція Пенджаб) за підозрою у вбивстві, якого не скоював. Згідно з AsiaNews, з Пакистану час від часу приходять повідомлення про вбивства християн у в'язницях.

22 червня з’явилося повідомлення про те, що американський вчитель Джонсон МакДовелл, який вигнав з уроку учня Даніела Ґловацького за те, що той  відмовився висловитись на підтримку гомосексуальної поведінки, оскільки цього йому не дозволяє його католицька віра, засуджений до символічної кари в один долар і заборони виганяти учнів з уроків.