Тижневий огляд: переслідування християн (17.02–02.03)
  • Срд, 05/03/2014 - 10:28

17 лютого повідомляється, що до списку служителів Церкви, убитих у 2013 р., доданий угорський католицький священик Андраш Шарвас (András Szarvas). Народжений у 1940 р. Андраш Шарвас, був убитий у вересні минулого року, але про насильницький характер його смерті повідомили тільки зараз, коли був затриманий 19-річний юнак, який зізнався у вбивстві пастиря.

Відповідно до інформації за 20 лютого читаємо, що в селах, поблизу Бориспільської траси, тітушки і злочинці, яких випустили з тюрми у Мартусівсі Київської області, чинили погроми і мародерство. У Кривному вони розгромили дитсадок і церкву.

25 лютого з’явилося повідомлення про те, що у венесуельському місті Валенсія були вбиті два монахи. Трагедія трапилася в Салезіанському колегіумі св. Івана Боско. Жертвами злочинців стали 80-річний священик Хесус Плаца і 84-річний брат Луїс Санчес. Ще один монах, 64-річний о. Давид Марін отримав ножові поранення. Злочинцями виявилися два юнаки - 13-ти і 15-ти років, які проникли в будівлю колегіуму з метою пограбування, але побачивши священиків, вирішили "не залишати свідків".

Згідно з інформацією за 26 лютого читаємо, що убито сімох коптських християн із Єгипту. Вік загиблих від 17 до 25 років. Це було схоже на тортури. Християни померли від прямого пострілу у скроню або в рот. Злочин було скоєно в регіоні Джаллот (30 км на схід від Бенгази). Жертв знайшли на пляжі. Відомості про подію точно не відомі.

Дві бомби вибухнули у Занзібарі, Танзанія. Пошкодження зазнала Англіканська церква і кафе, що розташоване поруч. Хоча постраждалих немає, страх повернувся на острів. За минулий рік ісламські фундаменталісти вбили там священика, облили кислотою монахинь і волонтерів, а також мусульманського лідера. У материковій частині Танзанії двічі було здійснено бомбовий замах на церкву в Аруші, при цьому чотири особи загинуло, а шістдесят отримали поранення.

27 лютого повідомляється, що минулого року у Сирії за віру були вбиті щонайменше 1200 християн, 30 % церков зруйновано, 600 тис. християн втекли з країни. Таку інформацію представили у Вашингтоні делегати християнських Церков Сирії, приїхавши на запрошення «Фонду Варнава». Немає ніякого сумніву в тому, що загибель християн в Сирії не є «випадковістю», християни - не просто жертви набираючої сили громадянської війни. Мотивовані ідеологією ісламізму бойовики-суніти переслідують і знищують немусульман, насамперед - християн.

Відповідно до інформації за 1 березня читаємо, що у федеральному ліцеї Буни Йаді на північному сході Нігерії сталося масове вбивство дітей: 43 учні стали жертвами екстремістського угрупування «Боко Харам», котре засудило їх до смерті за те, що вони замість вивчення Корану отримували освіту за західним зразком. Напад стався о 2 годині ночі, коли підлітки – у віці від 11 до 18 років – спали.