Тижневий огляд: переслідування християн (17.04-23.04)
  • Пон, 24/04/2017 - 20:44

17 квітня повідомляється, що у своєму першому привітанні з Великоднем, у якості прем’єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Тереза Мей закликала поважати свободу віросповідання. Прем’єр-міністр наголосила, що британці мусять собі усвідомлювати ту роль, яку християнство відіграє в житті громадян Сполученого Королівства та цінувати традиції британської віротерпимості й свободи слова.

Відповідно до інформації за 18 квітня читаємо, що поліція Китаю арештувала ще одного католицького єпископа. Пітер Шао Чжумін мав відправити перше Пасхальне Тридення в ролі єпископа Веньчжоу, призначеного Ватиканом, однак не визнаного урядом Китаю. Поліція дозволила вірним принести єпископу одяг, що «є знаком того, що цей арешт буде довготривалим».

В ірландському місті Лонґфорд з католицької святині викрали дарохранильницю. Про осквернення храму св. Михаїла стало відомо вранці Великодньої неділі. Викрадачі пошкодили вівтар і вкрали кілька предметів, в тому числі дарохранильницю (табернакулюм).

На пасхальному богослужінні в соборі французького міста Руана прозвучала звістка, якою поділився з віруючими архієпископ Домінік Лебрен: почався канонічний процес беатифікації о. Жака Амеля. 26 липня минулого року 85-річний священик був страчений ісламськими екстремістами під час Святої Меси в парафіяльній церкві містечка Сент-Етьєн-дю-Рувр.

19 квітня з’явилося повідомлення про те, що у Катманду, Непал, невідомі нападники атакували катедральний храм Вознесіння. Намагаючись підпалити катедру, зловмисники розтрощили автомобіль та два мотоцикли поруч, а також пошкодили дім священика, що є частиною храму. Катедра Вознесіння є першим публічним католицьким місцем молитви в Непалі, де більшість становлять індуїсти. Напад відбувся через два дні після святкування Великодня. Зараз поліція веде розслідування нападу.

Згідно з інформацією за 20 квітня, читаємо, що внаслідок спроби нападу ісламських терористів на древній православний монастир Св. Катерини на горі Синай, один поліцейський вбитий і четверо поранених. Перестрілка відбулася на поліцейському блокпості, розташованому поруч з монастирем. Нападники проводили обстріл з вершини гори неподалік. Після перестрілки вони втекли. Згодом відповідальність за напад взяла на себе ІДІЛ.

21 квітня повідомляється, що поліція Єгипту заарештувала 13 осіб, які планували напади на християн і їх установи. Особливої важливості ці арешти набувають напередодні візиту до цієї країни Папи Франциска, запланованого на кінець цього місяця.