Тижневий огляд: переслідування християн (17.10– 23.10)
  • Пон, 24/10/2016 - 16:20

18 жовтня повідомляється, що в Нігері невідомими озброєними людьми зі свого будинку був викрадений американський місіонер, співробітник християнської гуманітарної організації «Молодь з місією» Джефрі Вудке. З тих пір жодна організація не взяла на себе відповідальність за те, що сталося, вимоги не висувалися, і доля Джефрі Вудке поки залишається невідомою. В момент викрадення був убитий охоронець і місцевий поліцейський.

Іракські військові розпочали операцію по визволенню Мосулу і долин Ніневії від так званого Ісламського халіфату. Серед іракських християн це зродило не тільки великі надії, але й певні страхи. Люди бояться нового Алеппо. 

За останні місяці в Узбекистані було покарано вісім християн за зберігання вдома релігійної літератури. Семеро з них були серйозно оштрафовані за "Незаконне виробництво, зберігання або ввезення в Узбекистан з метою поширення чи фактичного поширення релігійних матеріалів фізичними особами". Ще одиного християнина за цей «злочин» засуджено до двох років виправних робіт. У всіх випадках християнські ресурси були конфісковані і частково знищені.

В Китаї влада встановлює 26 нових правил, які можуть ускладнити для християн сповідування своєї віри. Християни стурбовані тим, що нові закони можуть привести до розгону місцевих церков.

Архиєпископ Канзас-Сіті монс. Джозеф Нойманн доволі гостро розкритикував позицію і поведінку кандидата у віце-президенти США Тіма Кейна. Архиєпископ назвав Кейна ортодоксним членом Демократичної партії, а також кафетерійним католиком - так у США називають формальних католиків, які замість відвідувати неділю Службу Божу, проводять час у церковному кафетерії.

Відповідно до інформації за 19 жовтня читаємо, що кардинал Альберто Суарес Інду Морелля зазначив, що від самого початку історія Церкви – це історія мучеників. Гоніння мали місце не тільки в місійних країнах, але і в країнах з глибоким християнським корінням. Християн переслідують і сьогодні. Кардинал зазначає, що не всі ми покликані бути мучениками крові, як св. Хосе Санчес дел Ріо. Але кожен з нас покликаний щодня бути героєм віри.

Лідер Національного фронту Марні Ле Пен пообіцяла, що якщо вона стане президентом Франції, то заборонить всяке публічне використання релігійних символів, в тому числі й одягу. Це в першу чергу спрямовано проти ісламських релігійних символів, але включає також єврейську та християнську релігійні символіки. 

20 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Південному Судані вбили англіканського пастора Ліна Аполло. Він був адміністратором єпископальної єпархії Мундрі, де тривають бойові дії між урядовими військами і повстанцями. Пастора заарештували та звинуватили у співпраці з повстанцями, катували, а потім розстріляли.

Становище християнських біженців у німецьких притулках нестерпне, йдеться у звіті, опублікованому Open Doors Germany. Мусульмани їх принижують, б'ють і погрожують їм через їхню віру. Причому насильство і загрози походять не лише від біженців-мусульман, але і від працівників-мусульман. Правозахисники з Open Doors закликали владу Німеччини звернути особливу увагу на захист прав релігійних меншин у притулках і пунктах прийому біженців з Близького Сходу.

У 2005 році в США зібралася група католиків з Альянсу загального блага. Вона була заснована за фінансової підтримки Фонду «Відкрите суспільство» американського мультимільярдера Джорджа Сороса. Альянс зумів успішно змістити акценти в ЗМІ та суспільній дискусії з традиційних католицьких цінностей, перешкодивши діяльності ортодоксних католиків. Саме Альянс виступає у переписці команди Гілларі Клінтон, як один з основних стовпів спроби ліберального бунту проти єпископату в середині Католицької Церкви США, який пробували організувати помічники Клінтон.

Згідно з інформацією за 21 жовтня читаємо, що на засіданні Генеральної Асамблеї ООН з питань Близького Сходу постійний представник Ватикану при ООН Архиєпископ Бернардіто Ауза заявив, що християнам та іншим релігійним й етнічним меншинам цього регіону загрожує повне знищення. Архиєпископ повторив вимогу Апостольського Престолу зупинити військові дії найперше в Алеппо, але й у цілій Сирії, щоб уможливити відхід цивільного населення і в першу чергу дітей.

Префект Конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі взяв участь у відкритті меморіалу на горі Нево в Йорданії. Він передав іракським та сирійським біженцям, які знаходяться в Йорданії, благословення і підтримку Папи Франциска. Серед іншого, кардинал наголосив, що Папа робить усе можливе для полегшення їхнього стану та для уможливлення їхнього повернення до власних домівок.

У своєму коментарі для англомовної редакції Ради Ватикану отець Зіяд Хілал Ті, який перебуває в Алеппо, наголосив, що в обложеному місті, яке знаходиться під штурмовими нападами, склалася катастрофічна ситуація для цивільного населення. Особливо там страждають діти!

Виступаючи з промовою в Університеті Нотр-Дам (США), Філадельфійський Архиєпископ Чарльз Чапут звернув увагу на стосунки християнства і сучасного суспільства. Він сказав, що католикам потрібно відновити своє власне відчуття відмінності від навколишнього секуляризованого оточення. Католики мають бути народом надії і привести охололих членів назад до Церкви. Архиєпископ переконаний, що якщо люди будуть дійсно стояти в присутності Живого Бога, то вони  ніколи не зможуть бути задоволені посереднім. 

Архиєпископ Лахору монс. Себастіян Шов вважає, що для пакистанського суспільства величезною проблемою є те, що шкільні підручники вчать ненависті. Архиєпископ також зазначив, що теперішня ситуація у Пакистані є дуже далекою від того толерантного суспільства, яке прагнув заснувати засновник Пакистану Мухаммед Алі Джинна.

Кардинал Тімоті Долан закликав кандидата у президенти США від демократичної партії Гілларі Клінтон дистанціюватися від антикатолицьких заяв зроблених головою її передвиборчого штабу. Кардинал назвав висловлювання Джона Подести стосовно католиків надзвичайно зверхніми і образливими.

Архиєпископ Балтимору Вільям Е. Лорі коментує скандал, який розгорівся з приводу антикатолицьких висловлювань команди кандидата в президенти США Гілларі Клінтон. Архиєпископ зазначає, що він вважає дії членів команди Гілларі Клінтон серйозним порушення стосунків «Церква – держава». А також, що він поділяє думку тих, які стверджують, що дана ситуація свідчить про ігнорування командою Клінтон фундаментальних прав і свобод людини і є знаком презирства не лише до католиків, але й до євангелистів.

Колишній кандидат в президенти США д-р. Бен Карсон виразив своє обурення тим, що ЮНЕСКО резолюцією своєї виконавчої ради відмовив юдеям та християнам у їхньому зв’язку з Храмовою горою, місцем де колись стояв Єрусалимський Храм. Американський політик зазначає, що ЮНЕСКО взяв собі право заперечувати Біблію та історію.

23 жовтня повідомляється, що 45 тис. християнських біженців, які втекли від ІДІЛ-у з Іраку, опинилися на території Туреччини. Там біженці-християни змушені приховувати свою віру, бо інакше вони стикаються із примусом перейти в іслам. Місцеві мусульманські благодійні організації відмовляються допомагати біженцям-християнам.