Тижневий огляд: переслідування християн (18.01-24.01)
  • Нед, 24/01/2016 - 23:22

18 січня повідомляється, що Іран випустив на свободу американського протестантського пастора Саїда Абедіні, якого влада цієї країни засудила на вісім років тюрми за те, що він спробував збудувати в Ірані сиротинець. Абедіні арештували у 2012 році. Весь цей час пастор провів у найгіршій іранській тюрмі Раджай Шар, де відбувають покарання найгірші злочинці.

Відповідно до інформації за 19 січня читаємо, що бойовики «Ісламської держави» звільнили ще одну групу ассирійських християн, захоплених ними майже рік тому - 23 лютого 2015 - в долині річки Хабур на північному сході Сирії. Серед 16-ти звільнених - 8 дітей. Стан колишніх заручників задовільний. За інформацією архиєпископа Хіндо, в даний час в полоні терористів знаходяться близько 70 ассирійців.

Протягом року в Єгипті будуть відновлені святині, зруйновані фундаменталістами «Мусульманського братства». Про це повідомив Президент країни Абдул-Фаттах Халіл Ас-Сісі, беручи участь у Літургії коптського обряду на Різдво в каїрському кафедральному соборі святого Марка. З того часу, як ісламісти захопили владу, було знищено 53 святині.

Невідомі нанесли антихристиянські написи на стіни одного з найвідоміших католицьких монастирів Єрусалима. На стінах і воротах монастиря, а також сусідніх греко-православного і вірменського кладовища вандали залишили більше десятка написів на івриті з погрозами та прокльонами на адресу християн. Графіті нанесені різними почерками, даючи підстави для версії про те, що в акції брали участь декілька осіб. Головні підозрювані, як завжди в таких випадках, - представники ультраправих єврейських кіл.

20 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що бойовики ісламістської терористичної організації «Ісламська держава» (ІДІЛ), вигнавши християн у місті Мосул (Сирія) з  їхніх власних будинків, починають активну торгівлю захопленим майном нинішніх біженців і, зокрема, нерухомим. Під час аукціону терористи представили увазі покупців більше 400 приватних будинків, 19 торгових центрів і 169 магазинів, офісів і складів. Тим не менше, точна кількість об'єктів, проданих на даний момент, не уточнюється.

Триденна молитва за мир і примирення християн Нігеру нагадала про торішні ісламістські напади на церкви у цій африканській країні. Упродовж двох днів (16 і 17 січня 2015 року) в столиці Ніамей і місті Зіндер фундаменталісти знищили 69 церков, спалили католицькі школи, сиротинці та багато будинків християн. Було вбито понад 20 осіб. Через рік після цих подій досі не знайдено винних у антихристиянських заворушеннях і ніхто не поніс за них відповідальності.

Католицька правозахисна організація «Catholic Secular Forum» опублікувала доповідь «Гоніння на християн в Індії». За даними доповіді, у 2015 році в Індії було вчинено більше 200 актів насильства по відношенню до християн. Вбито сімох протестантських пасторів і одного мирянина, а загальна кількість потерпілих - близько 8000 чоловік, включаючи жінок і дітей. Зруйновано багато церков. Акти насильства чинили екстремісти, які проповідують ідеологію «хіндутва», відповідно до якої в Індії є місце тільки індуїстам. 

Портал Gatestone Institute опублікував чергову доповідь відомого ісламознавця коптського походження Раймонда Ібрахіма. У документі перераховуються основні злочини, які були вчинені щодо християн переважно в країнах «ісламського світу», а також загальний огляд ситуації з правами християн у світі за листопад 2015 року. Також констатуються антихристиянські і проісламські настрої, прояви яких були відзначені в листопаді в освітніх установах Великобританії і США.

В Іраку бойовиками «Ісламської держави» зруйнований найстаріший християнський храм. Фотографії, отримані з супутників і проаналізовані експертами, показують, що в даний час храм в іракському Мосулі являє собою руїни. Як наголошується, зруйнований монастир святого Іллі був побудований на цьому місці більше 1,4 тис. років тому.

Згідно з інформацією за 21 січня читаємо, що в Європейському Парламенті відбулися дебати на тему вбивств, вчинених ісламськими терористами з ІДІЛ. Одним із виступаючих був польський євродепутат Ришард Легутко, який сказав, що в цьому контексті інституції ЄС повинні говорити насамперед про геноцид християн. Ришард Легутко зауважив, що надто м'яко подаються дії, які дозволяє собі ІДІЛ. Польський депутат Європарламенту закликав Верховного Представника використовувати термін «геноцид» у контексті злочинів ІДІЛ, оскільки кожного року вбивають тисячі християн.

22 січня повідомляється, що у ніч з 18 на 19 січня в результаті авіаударів міжнародної коаліції, в Мосулі була зруйнована Сиро-яковитська церква Пресвятої Діви Марії, розташована біля центрального ринку. Раніше церква була окупована бойовиками ІДІЛ. З червня 2014 року місто знаходиться під контролем бойовиків.

У своїй останній заяві глава МВС Франції Бернар Казнев сказав, що саме християни все частіше страждають від релігійної ненависті в країні. Минулого року було скоєно 810 нападів на християнські храми і цвинтарі (на 20% більше, ніж в 2014 році). Що стосується актів антисемітизму, то їх зафіксовано 806, що є високим показником, хоча він і свідчить про незначне скорочення таких злочинів.

На півночі Буркіна-Фасо (Західна Африка) бойовики Аль-Каїди викрали літню пару місіонерів з Австралії - доктора Кена Еліота і його дружину Джоселін. Громадяни Австралії, місіонери Кен і Джоселін Еліот проживали в невеликому містечку Джибо на півночі Буркіна-Фасо з 1972 року. Обом вже за вісімдесят. Вони були викрадені бойовиками зі свого будинку, який знаходиться поруч з госпіталем на 120 місць, котрий пара «по цеглинці побудувала». Доктор Кен - єдиний хірург у всій окрузі. Йому нерідко доводиться проводити до 150 операцій на місяць.

Відповідно до інформації за 23 січня читаємо, що Святіший Отець Франциск 21.01.2016 року підписав декрет про мучеництво японського самурая з ХVІ століття, якого було замордовано за те, що він не хотів зректися католицької віри. Отож у 2016 році Католицька Церква отримає блаженного Юстина Такаяму Укона.