Тижневий огляд: переслідування християн (18.02. -- 24.02.)
  • Втр, 26/02/2013 - 14:38

19 лютого повідомляється, що лівійська служба безпеки арештувала чотирьох іноземців за звинуваченням у пропаганді християнства. Цей інцидент відбувся в Бенгазі на півночі Лівії. Серед затриманих: єгиптянин, котрий є громадянином ПАР, кореєць, швед та американський пастор. Арешт відбувся в друкарні, де затримані мали роздрукувати книжки, що закликають навертатись у християнство.

Згідно з інформацією за 20 лютого читаємо, що в Латинській Америці вбили ще одного священика, вже п’ятого від початку року. Вбивство відбулося у Венесуелі, у архиєпархії Баркісімето. Коли отець Хосе Рамон Мендоза пізно ввечері зупинився на перехресті на червоне світло світлофора, його автомобіль оточила група озброєних людей.

Католицька Церква в Свазіленді засудила дії поліції, яка розігнала молитовне зібрання в місті Манзіні. Учасники рейду не мали ні ордера, ні постанови суду, отже, вони порушили конституцію країни, що гарантує свободу богослужінь.

Сотні коптів зібралися у неділю ввечері, протестуючи проти підпалу мусульманами храму св. Георгія в селі Сарсена (округ Тамія, провінція Фаюм, за 103 км. від Каїра), а також проти ескалації насильства з боку ісламістів. Серед коптських демонстрантів було багато дітей у супроводі батьків, а також багато ліберально налаштованих мусульман.

21 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Алжирі молодого християнина засудили до штрафу за «підбурювання» мусульман до відступництва від ісламу і прийняття християнства. За інформацією агентства SIWEL, І. Мохамед, родом з Вагнуна, засуджений до штрафу в 100 тисяч динарів і сплати всіх судових витрат. Вирок виніс суд Бечара.

На острові Занзібар (Танзанія) євангельську церкву підпалили через 2 доби післявбивства тут католицького священика. Про мотиви злочинців поки нічого не відомо. Поліція пообіцяла «контролювати всі церкви, щоб уникнути таких інцидентів».

За даними 22 лютого відомо, що уТанзанії після недавнього вбивства католицького священика і підпалу церкви на Занзібарі ісламісти погрожують місцевим християнам «катастрофою на Великдень». Джихадська група «Мусульманське відродження» розіслала єпископам і священикам повідомлення з погрозами щодо «невірних».

У столиці пакистанської провінції Пенджаб, Лахорі, після суперечки про релігію вбили християнина. 45-річного Рошана Масіха застрелили. На думку місцевої християнської спільноти, докази Рошана на користь християнства могли здатися мусульманину, з яким він сперечався, «блюзнірськими».

Понад 50 християн заарештували в Саудівській Аравії. Усі вони – ефіопці, більшість жінок, які прибули для участі в молитовній зустрічі у приватному помешканні в м. Дамман на сході країни. Релігійна поліція затримала християн під час богослужіння, трьох керівників згромадження звинувачують в навертанні мусульман на християнство.

У Сирії все частіше прицільно атакують християн. Агентство Fides поінформувало про випадок явного мучеництва вірменина, якого холоднокровно вбили ісламські фанатики з ненависті до християнської віри. Вони побачили великий хрест на шиї чоловіка, прямо в який стріляв один з ісламістів, вбиваючи його в грудну клітку жертви.

З появою нового урядового складу в Китаї почали більше переслідувати християнські церкви. З 2012 року уряд почав запроваджувати трифазний план знищення незареєстрованих церков. Порівняно з минулим роком випадки переслідування християн зросли на 42%, в основному це групові переслідування, а переслідування окремих християнських лідерів зросли на 12%.