Тижневий огляд: переслідування християн (18.04-24.04)
  • Пон, 25/04/2016 - 17:47

18 квітня повідомляється, що з проростанням в Ірані домашніх церков, навіть коли уряд ув'язнює або витісняє більшість пасторів у вигнання, християнин, в’язень тюрми Раджай Шахр в Караджі, минулого тижня закликав іранських християн очікувати  переслідувань, але продовжувати проголошувати Христа. Послання з'явилося в особливо темні часи для християн в Ірані, де уряд залишив відкритими лише кілька фарсі-мовних церков. Християни не мають іншого вибору,  як збиратись в домах, що є незаконним і жорстоко переслідуться.

Халдейський Патріярхат оголосив про створення спеціального комітету для контролю продажів та передач права власності на майно - будинків та земельних ділянок, що належать християнським громадянам в Багдаді. Привласнення християнської власності, яке стало можливим завдяки співучасті корумпованих чиновників, як стверджує халдейський Патріярх, стало додатковим фактором зменшення християнської присутності в Іраку.

Відповідно до інформації за 19 квітня читаємо, що в місті Ньяла, столиці суданської провінції Південний Дарфур, був викрадений коптський монах Габріель Аль-Антоній, громадянин Судану. Декілька озброєних людей жорстоко побили і зв'язали двох осіб, що супроводжували Габріеля Ель-Антонія, після чого завантажили ченця в джип і повезли в невідомому напрямку.

У китайському місті Чжумадянь в провінції Хенань команда робітників, зносячи протестантську церкву, заживо поховала під її руїнами дружину пастора. Пастор Лі Джятґонґ та його дружина Дін Кюмей намагалися завадити робітникам зносити приміщення їхньої церкви. Робітники бульдозерами засипали обох. Пастора рятувальникам вдалося врятувати, проте його дружина загинула. Китайська поліція розпочала розслідування інциденту. 

На Кубі влада продовжує переслідувати євангельські церкви. З початку цього року було знесено будівлю вже четвертої церкви. Платформа і фундамент будівлі були зруйновані бульдозером. Лавки, на яких під час служіння сиділи більше 70 членів церкви, все світло і звукообладнання, кабелі, інструменти, оцинковані листи, труби та бетономішалка були конфісковані. Самого пресвітера влада заарештувала на кілька годин, а потім відпустила. Представники держбезпеки попередили його про можливе покарання до семи років тюремного ув'язнення, якщо хтось із громади або він сам публічно розповість про знесення будівлі.

Представники сирійського фонду і представники місцевої євангельської християнської громади звернулися до суду в Діярбакирі проти експропріації, в ході якої турецький уряд захопив велику територію метрополії уздовж берегів  річки Тигр. Наказ про експропріацію включав Вірменську Апостольську церкву св.Ґіраґос, сирійський костел Діви Марії, халдейску церкву  Мар Саркіса, вірменську католицьку церкву та протестантське місце служіння. Уже під час експропріації жодна християнська церква в Діярбакирі не була відкрита для служінь.

Історія протестантського священнослужителя з Донецька Олександра Хомченка, на жаль, на сьогоднішній день досить типова - але від цього не менш страшна. Пастора, який молився в центрі міста за мир на рідній землі, заарештували і жорстоко катували так звані «органи безпеки ДНР». Сталося це ще в серпні 2014 року, незабаром після вторгнення в Донецьк Ігоря Гіркіна і його бойовиків. Минулого тижня пастор дав свідчення в Брюсселі про злочини російських загарбників в Україні.

Хорватський міністр будівництва і просторового планування Ловро Кушчевічь розпочав свою сьогоднішню прес-конференцію «Hvaljen Isus i dobar dan» (Слава Ісусу і добрий день), а завершив «Hvala lijepa. Bog vam dao zdravlja!» (Дуже дякую. Бог най Вам дасть здоров’я), чим викликав бурю в хорватських ліберальних ЗМІ. Частина ліберальних ЗМІ уже вимагає відставки міністра, оскільки на їхню думку міністр порушив принцип секулярності.

20 квітня повідомляється, що в квітня минуло рівно два роки з тих пір, як терористами з угруповання «Боко Харам» були викрадені учениці однієї з шкіл у Чібоке, Нігерія. Нещодавно поширили двохвилинний ролик, який зображає п'ятнадцять дівчат, що одягають паранджу, вимовляючи своє ім'я. Архиєпископ Абуджі кардинал Джон Онайекан просить міжнародне співтовариство не забувати про те, що трапилося. Учениці школи в Чібоке – не   єдині, від кого немає звісток.

Кілька експертів зі свободи віросповідання зустрілися у Вашингтоні, щоб обговорити, як релігійні переслідування в усьому світі впливають на Сполучені Штати. Вони стверджують, що переслідування християн, які посилюються в усьому світі, становлять зростаючу загрозу для національної безпеки США. «Адміністрація і Конгрес повинні зайнятися цим питанням, інакше в світі почне відбуватися щось жахливе», - каже колишній конгресмен Френк Вольф. Він згоден з Папою Римським в тому, що ми живемо в час Третьої світової війни.

Монсеньйор Януш Урбанчик представник Святого Престолу в Організації з безпеки і співпраці у Європі (ОБСЄ) зазначив, що дискримінація християн, навіть там, де вони становлять більшість, є серйозною загрозою для всього суспільства. Істотною причиною дискримінації і нетолерантності  щодо послідовників Христа в регіоні, охопленому діяльністю ОБСЄ, є тривожне обмеження релігійної свободи. Він також висловив надію, що цього року нарешті видадуть декларацію Ради міністрів про дискримінацію християн.

Представник політичної партії Польщі «Закон і справедливість» у Раді Європи Домінік Тарчиньскі виклав у Twitter проект «Рапорт про антисемітизм», щодо якого має голосувати Рада Європи. В одному з пунктів вказано, що ...«практикуючі католики є трохи більшими антисемітами, аніж інша частина населення». Згідно з тим же документом, більш мирно до євреїв налаштовані... ісламісти, а «статистичний антисеміт» є негативно налаштований також до мусульман, ЛГБТ і… жінок.

21 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що священик Рене Уейн Роберт, клірик католицької єпархії Сент-Огастін у Флориді, котрий зник минулого тижня, був знайдений мертвим. За версією слідства, 71-річний о. Роберт був убитий 10 квітня - в день зникнення. Причина смерті поки що остаточно не встановлена, проте, за словами шерифа, який особисто знав покійного, «цілком очевидно, що він став жертвою злочину».

В листопаді 2014 року в Пакистані в «богохульстві» було звинувачено молоде подружжя. За цей «злочин» обвинувачені були кинуті в піч для випалювання цегли. На даний момент основний підозрюваний у справі про жорстоке вбивство християнського подружжя відпущений під заставу. Якщо спочатку влада відмовлялася випустити організатора вбивства, то зараз вони вирішили проявити «гуманізм». Подібні дії влади схожі на співучасть у злочині і анітрохи не сприяють торжеству правосуддя.

У Пакистані триває хвиля маніфестацій ісламських фундаменталістів, які вимагають смерті Асії Бібі. Їх організувало екстремістське угрупування «Сунні Техрік», яке звинувачує нинішнього президента в тому, що він хоче викорінити в Пакистані мусульманський закон шаріату і запровадити демократичне правління, а також, що ще більше злить екстремістів, світську державу. Маніфестації відбуваються під гаслом: «Ми не дозволимо блюзнірці вийти на свободу».

Під постаментом колишнього пам’ятника Леніну в Центрально-Міському районі Кривого Рогу співробітники місцевого історико-краєзнавчого музею розкопали старовинну церкву. Храм побудували в дев’ятнадцятому столітті на честь Миколи Чудотворця. Вулицю, на якій спорудили святиню, назвали Миколаївською, проте з приходом більшовиків церкву розібрали по цеглинці аж до фундаменту. Перебувала вона під землею понад 80 років.

Палата громад Парламенту Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії одноголосно визнала, що так звана Ісламська держава проводить геноцид над християнами, єзидами та мусульманами шиїтами. «За» проголосувало 278 депутатів, «проти» – 0. Документ, прийнятий британськими парламентарями, також вимагає від уряду Великобританії висунути це питання перед Радою Безпеки ООН, з метою залучення до цієї справи Міжнародного кримінального суду, щоб докласти зусиль для притягнення до кримінальної відповідальності ватажків Ісламської держави.

Згідно з інформацією за 23 квітня читаємо, що політики при владі звинувачують Церкву в Бурунді, що вона, начебто, сприяє поділу нації і заохочує до насильства. Причиною таких звинувачень є позиція католицького єпископату Бурунді, який виступив проти антиконституційної спроби президента цієї африканської країни переобратися на третій термін.

24 квітня повідомляється, що у Бурґосі, в Іспанії, відбулась урочиста Свята Меса, під час якої були проголошені блаженними о. Валентін Паленсія Маркіта, єпархіяльний священик, і чотири співтовариші по мучеництві. Представником Папи був кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації із справ святих.