Тижневий огляд: переслідування християн (18.11 – 24.11)
  • Чтв, 28/11/2013 - 02:05

18 листопада повідомляється, що Іспанія нагадала Сальвадору про покарання 15-ти військовослужбовців, винних у вбивстві 16 листопада 1989 року шести єзуїтів – п’яти іспанців і одного сальвадорця, які працювали у Центральноамериканському Університеті (UCA). Єзуїтів, яких сальвадорські вірні назвали «мучениками з UCA», вбили 24 роки тому під час громадянської війни члени групи двадцяти сальвадорських військових.

Американський Gatestone Institute опублікував чергову доповідь про сучасні переслідування християн в мусульманських країнах за серпень 2013 року. У центрі уваги доповіді − Єгипет, що переживає наслідки повалення режиму Мурсі.

Згідно з інформацією за 20 листопада читаємо, що нігерійська ісламістська терористична організація "Боко Харам" викрадає жінок-християнок, поневолюючи їх як "наречених" і змушуючи їх переходити в іслам.

Релігійна свобода в Китаї також залежить від позиції Святого Престолу. Вона повинна бути чіткішою і безкомпромісною, – вважає кардинал Йосиф Чень Жицзюнь. В інтерв'ю для агентства «CNS» колишній єпископ Гонконгу нагадав про страждання спільнот у катакомбах у Китаї. На його думку, вони почуваються покинутими. У них складається таке враження, що Ватикан йде на компроміси, що над ним тяжіє східна політика. Рим не працює на користь католиків у катакомбах, – сказав кардинал Чень.

Китайська влада в Квіниян ув'язнила двох підпільних священиків за організацію курсів катехизації для дорослих. У в'язниці вони перебувають вже місяць, але тільки тепер агентство «Asia News» повідомило про їхню долю. Йдеться про двох майже сорокалітніх священиків. Чотирьох мирян, що співпрацювали з ними, покарали штрафами у розмірі двох місячних зарплат.

21 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що абхазьке агентство «ANNA news» звернулося з питаннями до глави Дамаської єпархії ВАЦ єпископа Армаша Налбандяна про терористичний акт, який був здійснений 11 листопада в Дамаску біля школи при церкві Сурб Саргіс, жертвами якого стали також діти. Відповідаючи на питання, чого домагаються терористи, обстрілюючи християнські квартали, єпископ сказав: «Я вважаю, що коли почалася атака на християнські квартали і школи − це означає, що нас переслідують за віру».

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ опублікувало щорічну доповідь про злочини на грунті ненависті в країнах-членах ОБСЄ за 2012 р. Друга частина 182-сторінкової доповіді, слідом за описом і статистикою інцидентів проти циган і мусульман, охоплює злочини на грунті ненависті, спрямовані проти християн.

Чисельність християн в Іраку з 2003 р. скоротилася з 1,5 млн до 500 тис. Причиною імміграції є напади на членів громад у різних районах Іраку, особливо в Мосулі, Багдаді і Кіркуку.

Відповідно до інформації за 22 листопада читаємо, що грецька влада різко відреагувала на слова турецького віце-прем'єра Бюлента Арінджа, що собор Hagia Sophia (Премудрості Божої) в Стамбулі, який тепер є музеєм, скоро знову стане мечеттю. Міністр закордонних справ Eлефтеріос Венізелос сказав, що ця заява «ранить релігійні почуття мільйонів християн».

Християни в Індонезії зіткнулися зі збільшенням ворожості з боку ісламістів. Це не обмежується тільки їхнім релігійним життя. У цьому переконався християнський підприємець Джеймс Ріаді. У місті Паданг він побудував великий торговий центр, в якому є також школа і лікарня. На думку ісламістів, у комплексі навертають мусульман у християнство. Упродовж декількох тижнів вони організовують демонстрації, в яких протестують проти  християнізації країни.

23 листопада повідомляється, що північно-корейська поліція затримала чергового християнського місіонера за звинуваченням у «шпигунстві і підбурюванні до бунту». 50-річного Кім Жеонг Вука, пастора євангелистського відгалуження баптистів, заарештували після перетину кордону з Китаєм у околицях річки Ялу.

Бойовики в Сирії знищили більше 60 християнських храмів і монастирів, свої будинки покинули більше 70 тис. християн Хомса, більше половини християн Алеппо. Таку статистику навів посол Сирії в Росії Ріад Хаддад.

Усе частіше у Франції відбуваються акти осквернення святинь, фігур Матері Божої, стацій Хресної Дороги.

Евгеніо Скальфарі, засновник італійського лівого видання „La Repubblica” 21 листопада визнав, що у інтерв’ю, оприлюдненому 1 жовтня, він приписав Францискові слова, які Папа ніколи не говорив.

У Колледж-Парк, штат Вашингтон, студентам The Main Street Academy заборонили релігійні співи на Різдво. The Main Street Academy - не єдина американська школа, яка заборонила пісні про Христа на Різдво. FOX News Network повідомив про схожу антихристиянську цензуру в школах Вісконсіна і Нью- Джерсі.

Серйозну стурбованість влади і Критської Архиєпископії викликають дедалі частіші випадки вандалізму в храмах Іракліону і написи на арабській мові, які, залишають злочинці. Черговий злочин було скоєно в маленькій церкві святої Марини неподалік від села Авгеніка. Ікони, що знаходилися в храмі, були зняті зі стін і складені купою на престолі, потім їх облили горючою сумішшю і підпалили.