Тижневий огляд: переслідування християн (19.01 – 25.01)
  • Втр, 27/01/2015 - 17:26

19 січня повідомляється, що у столиці Нігері, місті Ніамей, мусульмани, які виступають проти карикатур на пророка Мухаммеда, підпалили як мінімум вісім християнських церков. Крім того, в Ніамеї мусульмани напали на поліцейську дільницю і спалили щонайменше дві патрульні машини, які були припарковані недалеко від центральної мечеті, спалили французький прапор і почали будувати барикади в центрі міста.

Відповідно до інформації за 20 січня читаємо, що в Литві, біля річки Німан, було виявлено тіло 53-річного шакяйського віце-декана Сігітаса Матусявічюса з вогнепальним пораненням. Інформацію підтвердила начальник кримінальної поліції Комісаріату Шакяйського району Інгріда Пранскайтене. Обставини події з'ясовує прокуратура Маріямпольського району.

В селі Трьохізбенці Новоайдарського району Луганської області бойовики із «Градів» обстріляли православну церкву. Снаряд пошкодив стіну, осколками пробиті металеві двері, вилетіла частина вікон. Церква розташована в самому центрі села, поблизу немає опорних пунктів українських силовиків, тому потрапити в неї можна тільки цілеспрямовано. Це перший випадок із початку військових дій, коли під обстріл потрапила церква.

21 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що після двохтижневих агресивних демонстрацій мусульман проти карикатур на пророка Мухаммеда у французькому виданні "Charlie Hebdo", які відбулися у Нігері, понад 300 християн країни потребують військової охорони. У результаті сутичок антихристиянських і антифранцузьких сил з поліцією, загинуло 10 осіб. Мусульмани агресивно настроєні проти всього християнського і французького, тому під загрозою знищення опинились майже 1% мешканців країни – християни, в більшості протестанти.

Християни Нігеру в шоці. Обурені карикатурами на Мухаммеда у французькому виданні Charlie Hebdo мусульмани виливають свій гнів та агресію не невеличку християнську спільноту. Архиєпископ столиці Мішель Картатеґі підкреслює, що не може повірити у те, що це все насправді відбувається, бо стосунки християн з мусульманами завжди були добрими. А тепер горять церкви.

Єпископ Католицької Церкви східного обряду, відповідальний за душпастирювання сирійських католиків в США і Канаді, поскаржився на політичну байдужість Заходу до долі сирійських та іракських християн. Розповідаючи про гостинність, з якою він був зустрінутий в наметах біженців-християн під час свого недавнього візиту до Іраку, єпископ зазначив: «Чесне слово, майже в кожній родині говорили наступне: «Ми дякуємо Богові. Ми ще християни».

Згідно з інформацією за 23 січня читаємо, що Конгрегація Євангелізації Народів засудила хвилю насильства в Нігері. Секретар ватиканської конгрегації висловлює свою солідарність із переслідуваними. Також він закликає владу Нігеру, збройні сили та поліцію до відновлення миру і покарання винних, вказуючи на діалог, як єдино можливий спосіб побудувати мирне майбутнє християн і мусульман у цій африканській країні.

Церква в Малайзії програла довгу боротьбу за право використовувати слово «Аллах» у католицьких текстах. Вирок оголосили щодо публікацій у тижневику «The Catholic Herald». І хоча адвокати католицького тижневики заявили, що подадуть апеляцію, однак, справа, здається, є закритою. П'ять суддів одноголосно визнали, що рішення є остаточним, тому що немає процедурних помилок у діяльності судів нижчої інстанції. На практиці це означає, що право використовувати слово «Аллах» мають тільки мусульмани. Послідовники інших релігій, навіть монотеїстичних, як християни, мають використовувати для визначення Бога вираз, який означає поганські божества.