Тижневий огляд: переслідування християн (2-8 травня)
  • Втр, 10/05/2016 - 08:59

2 травня повідомляється, що в Нью-Йоркському відділенні ООН відбулася конференція, присвячена темі «Захистити свободу віросповідання та інші права людини. Зупинити звірства по відношенню до християн і інших віруючих». Організатором зустрічі виступило постійне представництво Апостольського Престолу при ООН у співпраці з асоціаціями CitizensGo, MasLibres і «На захист християн». До учасників конференції звернувся постійний спостерігач від Апостольського Престолу при ООН архиєпископ Бернардіто Ауса з закликом, що світ повинен стати глобальним співтовариством, в якому кожна людина в дусі солідарності покликана конкретними справами захищати і любити свого ближнього.

Відповідно до інформації за 3 травня читаємо, що для того, щоб привернути увагу до питання про драматичне антихристиянське переслідування, католицькою благодійною організацією «Церква в потребі» організовано захід, в ході якого фонтан Треві, символ Рима, був підсвічений червоним кольором. Метою заходу є візуально представити пам'ять про тисячі сучасних християн, замучених за свою віру.

4 травня повідомляється, що до цього часу невідомою залишається доля салезіянина о. Тома Узаннеліла, викраденого ісламістами два місяці тому в Ємені під час масакру, коли ісламістські бойовики вбили чотирьох монахинь і 12 літніх людей.

Австралійська поліція оштрафувала 75-річну Керрі Меллор та ще сімох католиків за те, що вони молились Богородичну вервичку біля абортивної клініки в центрі австралійської столиці Канберри. Поліція розцінила їхню молитву як протест. 

5 травня з’явилося повідомлення про те, що під час поїздки  нігерійського кардинала Джона Онаєкана до штату Едо, у нього стріляли озброєні нападники. Кардинал і ті, хто був з ним в машині, не постраждали. На даний час не з’ясовано, хто вчинив напад.

Католицькі єпископи Алеппо оприлюднили повідомлення, адресоване в першу чергу віруючим, подаючи слова розради і надії. Вони закликали вірних брати участь у Страстях Христових і тоді їхні страждання не будуть марними. У посланні єпископи подають звернення "до совісті тих, хто проектує і провадить цю війну", голосно благаючи "Досить!" заради "любові до Бога" і "милосердя людей" за "крик крові дітей і мучеників" і "за сльози матерів загиблих". Єпископи Алеппо запрошують всіх "не піддаватися смутку і відчаю".

Церкви в Алжирі стикаються з постійним залякуванням і переслідуванням з боку влади, не дивлячись на те, що конституція країни гарантує право на свободу віросповідання. На даний момент в Алжирі під загрозою закриття опинилося кілька протестантських церков. Кілька християн уже оштрафовані та засуджені на різноманітні терміни ув’язнення виключно із віросповідних мотивів. 

На Ямайці невідомі вбили двох американських місіонерів. До розслідування, яке веде місцева поліція, найближчим часом приєднається ФБР США. Обидва чоловіки і їхні дружини були місіонерами від організації TEAMS for Medical Mission. Їх завданням була підтримка помісних церков в євангелізації та надання медичної допомоги місцевому населенню.

Згідно з інформацією за 6 травня читаємо, що невідомі закидали саморобними бомбами житловий будинок в області Багхаданга Гірьяпара (Бангладеш), де проживають переважно християни. У результаті вибуху отримали поранення двоє людей. Місцеві жителі намагалися зловити нападників, однак їм вдалося сховатися. Це вже не перший напад на християн у країні, де 90% населення сповідує іслам.

7 травня повідомляється, що халдейський католицький єпископ-помічник Багдаду Шлемон Вардуні у своїй розмові для «Радіо Ватикану» наголосив, що хвиля насильства захоплює Ірак. Лише у квітні цього року загинула щонайменше 741 особа, а в березні – 1119. Але попри зріст насильства, Ірак зник з поля зору міжнародної спільноти.

В китайському місті Чанбай невідомі вбили протестантського пастора Хан Чун-ріола, який допомагав біженцям з Північної Кореї. Очевидці свідчать що пастор отримав удар сокирою по голові та кілька ножових поранень в живіт. Китайська влада вважає, що пастор Чун-ріол був убитий агентами Північної Кореї та що його вбивство мало би бути актом залякування усіх, хто допомагає біженцям із цієї країни.

Єврокомісія призначила нового функціонера ЄС – уповноваженого у справах свободи віросповідання. Ця посада запроваджена в бюрократичній системі ЄС з метою більш ефективного реагування на випадки переслідування та утисків за віросповідною ознакою. Новим уповноваженим з питань свободи віросповідання став словацький політик Ян Фіґел.

Відповідно до інформації за 8 травня читаємо, що кардинал Клаудіу Хуммес, президент Єпископської комісії Амазонії, днями повернувся з поїздки на бразильський острів Маражо, розташований в дельті річки Амазонки. На жаль, на цьому острові однією з злободенних проблем є сексуальна експлуатація малолітніх. Католицька церква на Маражо, яка викриває зловживання дітьми, терпить переслідування, а помісному єпископу монс. Аськоне погрожували смертю.