Тижневий огляд: переслідування християн (2 - 8 вересня)
  • Втр, 10/09/2013 - 18:43

2 вересня повідомляється, що на Шрі-Ланці за останні 4 місяці більше 30 християнських церков зазнали нападу з боку послідовників екстремістських буддійських угруповань, що намагаються зберегти «буддійську ідентичність» країни. За даними організації допомоги переслідуваної Церкви «Open Doors USA», на Шрі-Ланці росте число християн, і люди, які змінили свою релігійну приналежність, більше не приносять пожертви в буддійські громади, віддаючи їх у християнські храми. Це є однією з причин нападів на церкви.

Ісламісти з Німеччини беруть участь в етнічних чистках у Сирії. За напади на християнські села на сирійсько-турецькому кордоні несуть відповідальність радикальні ісламські угруповання, до складу яких входять навернені в іслам жителі Німеччини. В одному з недавніх відео, викладених в інтернеті, джихадисти німецькою мовою розповідають про напад на християнські села. Під час атак були вбиті численні мирні жителі.

Згідно з інформацією за 3 вересня читаємо, що один з членів секти Боко Харам, Назір Ісіаку, навернувся у християнство. У шокуючому інтерв'ю він розповів про варварські методи боротьби з нігерійськими послідовниками Христа і план їхнього винищення, який має ця секта.

4 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що черговий погром у протестантській громаді влаштували радикально налаштовані індуїсти на півночі Індії. Натовп розгромив майже добудований протестантський храм. Під час нападу постраждав пастор, його мати і кілька членів громади. Летальних випадків не було.

У Єгипті застрелений терористами ще один копт. 37-річний Хані Самір Камел був убитий перед своїм будинком на вулиці Аль-Гхаз в місті Ель-Аріш.

У польському м. Радом начальник поліції привернув увагу прокуратури після того, як наказав забрати з усіх підпорядкованих йому відділків Розп'яття. Проти нього порушено справу за звинуваченням у зловживанні повноваженнями. Крім того, шефа поліції звинувачують в образі релігійних почуттів самі ж співробітники, яким він заборонив брати участь у прощі до Ченстохова.

Відповідно до інформації за 5 вересня читаємо, що в Нігерії з придорожньої засідки недалеко від міста Джос ісламські бойовики розстріляли християн. Бойовики зупинили мікроавтобус, в якому їхали послідовники Христа, витягли їх з автобуса, наказали лягти на землю обличчям вниз і розстріляли. Двоє християнин, у т. ч. вагітна жінка, поранені. Загиблі були членами «Church of Christ in Nations» (COCIN).

Сирійські повстанці з радикального ісламістського угруповання «Фронт аль-Нусра» приступили до штурму давнього християнського селища Маалула, розташованого на північний схід від Дамаска. В ході першої атаки були вбиті вісім військовослужбовців урядової армії, які несли чергування на КПП біля в'їзду в населений пункт.

У Кройцбурзі, одному з найбільш густонаселених мусульманами районів Берліна, влада заборонила публічне святкування Різдва Христового. Різдво християни зможуть святкувати тільки у себе вдома, щоб не потривожити релігійні почуття інших жителів району. Адміністрація округу Фрідріхшайн-Кройцбург прийняла рішення скасувати в цьому і наступних роках публічне святкування Різдва на вулицях і в громадських місцях, а також заборонити використання християнської святкової символіки в ці дні.

6 вересня повідомляється, що на початку серпня китайська влада заарештувала о.Сонга Вайнуна з єпархії Ксінванжі, а тепер трьох інших отців: Ші Вейгіанга, Тіана Янміня і Янга Ганга з провінції Гебей. Досі не відомо нічого про їх місцезнаходження, стан чи факт життя. Незважаючи на небезпеку арештів католики Китаю заявляють, що духовно єднаються з Папою Франциском і всіма вірними, які моляться за мир у Сирії

В серпні в індійському штаті Карнатака прихильниками націоналістичних індуїстських рухів вчинено три напади на християнські спільноти. Незважаючи на зміни у складі уряду штату, вплив індуїстської ультра-націоналістичної Індійської народної партії продовжує викликати акти антихристиянського насильства.

В місті Далга єгипетські ісламісти спалили християнський монастир віком 1600 років. Повідомляється, що пожежа тривала протягом трьох днів. У вогні згоріли священні для єгипетських коптів ікони та мощі святих.

Влада Еритреї заарештувала 30 християн з спільноти «Церква Живого Бога». Серед заарештованих − 12 жінок. На християн чинять тиск, змушуючи відректися від віри. Правозахисники зазначають посилення переслідувань християн в Еритреї в цьому році. З січня в країні було заарештовано 261 осіб.

У В'єтнамі в результаті розгону демонстрації, в якій брали участь близько 300 осіб, силами безпеки поранено більше 40 католиків. Учасники демонстрації вимагали звільнити 2 ув'язнених братів по вірі. Солдати і поліція зруйнували будинки, що належали віруючим, і фігури святих. Радіо Free Asia назвало дії сил безпеки «кривавою  акцією проти релігії».

Згідно з інформацією за 7 вересня читаємо, що на Філіппінах викрали двох мирян, працівників католицької місії. Озброєні нападники приплили на острів Базілан, напали на будинок, що належав місії кларетинів, і викрали аніматора Фредеріко Банота та вчителя Чердена Масонга. Наразі жодне угрупування не взяло на себе відповідальність за викрадення і не висунуло жодних вимог. Викрадачів і їх жертв зараз розшукує військо і поліція.