Тижневий огляд: переслідування християн (20-26 травня)
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

21 травня повідомляється, що католицька церква стала мішенню бомбардування в Лівії. Інцидент трапився минулої п'ятниці (17 травня) в Бенгазі. Як поінформував місцевий Апостольський вікарій єпископ Джованні Мартінеллі, вибухівку було розміщено у проході, що веде до церкви. Вибух не пошкодив саму будівлю, але ця подія вписується у складну ситуацію християн в Лівії.

 

Єпископи Танзанії однозначно говорять, що «Церква зазнає переслідувань». Нас щораз більше атакують деякі мусульманські угруповання, а уряд зовсім на це не реагує, – так єпископат Танзанії пише про становище християн у цій країні. На недільних літургіях читали спеціальний лист єпископів, де йшлося про недавній напад на церкву в місті Аруша. Атаку здійснили ісламістські бойовики, троє осіб померло, понад шістдесят поранено.

 

Представник міжнародної неурядової організації Christian Solidarity Worldwide, яка моніторить дотримання прав людини та релігійної свободи у світі, упродовж місяця відвідував Бірму, спостерігаючи за становищем ув'язнених і релігійними та етнічними меншинами. Він зробив висновок, що права людини як і раніше порушують та топчуть свободу віросповідання, буддійська більшість дискримінує християн і мусульман. У звіті чітко йдеться про «етнічну чистку».

 

Напад на католицький монастир скоєно у Франції. 4 грабіжники у віці близько 20 років проникли в монастир св. Бенедикта в Лепюі-Гі (департамент Територія Бельфор), в якому проживає 6 монахів у віці від 76 до 92 років. Злодії сподівалися знайти в келіях монастиря цінні речі та гроші.

 

Згідно з останніми даними, кожен десятий громадянин Великобританії у віці 25 років є мусульманином. Різке збільшення кількості мусульман спостерігається паралельно зі старінням християнського населення країни. Це може призвести до того, що іслам буде серед домінуючих релігій Великобританії вже через 10 років.

 

В Авіньйоні з ініціативи молодіжної асоціації католиків-мирян пройшов марш проти християнофобії. Причиною проведення демонстрації стали численні антихристиянські і антицерковні акції у Франції останніх років.

 

Згідно з інформацією за 22 травня читаємо, що недалеко від міста Ксанті (Східна Македонія і Фракія) невідомими була зруйнована каплиця Свв. Костянтина і Олени. Невідомі злочинці почали трощити, ймовірно за допомогою будівельного інструменту (можливо, кувалдою), стіни каплиці, а потім підпалили її, заподіявши тим самим значної матеріальної шкоди.

 

Міська рада м. Редсток (графство Сомерсет) заборонила застосування національного прапора Англії, щоб не образити почуття мусульман, а саме 16 жителів міста, котрі офіційно сповідують іслам. Таким чином, білий прапор з прямим хрестом св. Георгія, який упродовж століть вважався небесним покровителем англійців, став не до вподоби сучасній владі.

 

В іспанській провінції Астурія зі шкільного календаря виключать згадки про християнські свята. Міністр освіти Астурії Ана Гонсалес Родрігес направила відповідний циркуляр всім школам, наказавши їм виключити слова «Різдво», «Страсний тиждень» і «Великдень» зі шкільного календаря.

 

23 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що лівійська влада змусила закрити кілька жіночих католицьких монастирів. Це закриття передувало скоєному 17 травня вибуху бомби біля парафіяльного храму в Бенгазі.  

 

У Пакистані й далі вмирають послідовники Христа. Ще один трагічний інцидент стався поблизу села Кузпур неподалік Файсалабаду в провінції Пенджаб. Група мусульман напала на християн, які становлять там більшість. Від вогнепального поранення помер 14-річний католик, його брата і батька також поранили. Окрім цього у Південному Пенджабі зафіксовано випадок масового вигнання християн. Йдеться про близько 1500 осіб.

 

В'єтнамські католики, а також європейські країни і міжнародні організації з прав людини знову закликають звільнити 14 в'язнів-християн, яких у В'єтнамі ув’язнили за антидержавну діяльність. Вісім ув'язнених сьогодні постали перед Апеляційним судом у Віні.

 

За даними 24 травня читаємо, що міжнародна християнська благодійна організація «Open Doors» опублікувала статтю про становище християн в Катарі. Експерти стурбовані відсутністю прав і важкими умовами життя християн в цій країні.

 

Апартеїдом в Європі назвала ситуацію християн австрійська дослідниця Гудрун Куглер. На конференції під егідою ОБСЄ в Тирані вона представила звіт Центру контролю за нетерпимістю та дискримінацією християн в Європі за 2012 рік. Згідно з результатами дослідження, послідовники Христа на Старому континенті продовжують залишатися більшістю, яку дискримінує меншість.

 

25 травня повідомляється, що досі невідома доля двох східно-християнських єпископів, яких місяць тому викрали в Сирії. У їх наміренні  зорганізовано спеціальні молитви. Марші солідарності з викраденими відбулися вулицями сирійського міста Алеппо та столиці Йорданії Амман. Учасники молились за митрополитів та інших представників духовенства, а також про мир для Близького Сходу.

 

Після жорстокого вбивства ісламськими бойовиками британського солдата єпископи Англії і Уельсу закликали солідарно відкинути насильство. Ця трагічна смерть у лондонському районі Вулвіч викликала хвилю антимусульманських демонстрацій. У заяві, опублікованій від імені католицьких єпископів, Архиєпископ Кевін МакДональд нагадав слова Папи Римського Івана Павла II, про потребу діалогу поміж мусульманами і християнами.

 

26 травня з’явилося повідомлення про те, що народний суд у в'єтнамському Віні полегшив вироки чотирьом із 14 християн, засуджених у лютому за диверсію й антидержавну діяльність. Вісім із них подали апеляцію, яку розглянули, але вироки чотирьом іншим залишилися незмінними. Захисники незадоволені рішенням суддів.