Тижневий огляд: переслідування християн (21.07 - 27.07)
  • Втр, 29/07/2014 - 21:16

В понеділок, 21 липня, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко розкрив моторошні подробиці мученицької смерті сім'ї пастора Слов'янського відділення Церкви Преображення Господнього Олександра Павенко, та ще двох служителів церкви - Бродарського Віктора Івановича і Величко Володимира Олександровича, про яку він вперше повідомив 8 липня на прес-конференції. Служителі Церкви Преображення Господнього допомагали і годували солдат української армії та Нацгвардії, які стоять на блокпостах навколо Слов'янська.

 У вівторок, 22 липня, апостольський нунцій в Іраку підтвердив інформацію про те, що в Мосулі джихадисти зайняли будинки, що належать християнам, а також про те, що в цьому регіоні було запроваджено заборону надавати християнам будь-яку гуманітарну допомогу. «Навколо Мосулу і в самому місті вже майже немає християн. Тих, хто залишився, ми просимо якомога швидше покинути цю територію», – зазначив архиєпископ Лінгва.

Індія приголомшена черговим зґвалтуванням. Цього разу це трапилося у монастирі, а жертвою трьох чоловіків стала 17-річна послушниця. "Це подвійний злочин, його жертвою є слабка жінка і людина, що хотіла присвятити своє життя Богові", – говорить Архиєпископ Бернард Морас. Саме на території його архиєпархії Бангалор сталося це зґвалтування. У цій азіатській країні кожних двадцять хвилин одна жінка стає жертвою зґвалтування. Винні часто залишаються безкарними.

Кардинал Курт Кох нагадуює, що зараз ми є свідками більшого переслідування, ніж в перші століття християнства. Християни становлять 80 відсотків усіх, кого переслідують за віру. Глава Папської Ради сприяння єдності християн зазначив, що стосовно переслідування самі ж християни занадто багато мовчать. 

Джихадисти в Іраку захопили древній християнський монастир недалеко від міста Мосул на півночі країни і вигнали звідти монахів, За розповідями місцевих жителів, монахам було дозволено взяти із собою тільки ті речі, які були в цей час на них. Монастир був побудований в IV столітті і є відомою християнської пам'яткою і місцем паломництва.

В середу, 23 липня, повідомлено, що сьогодні число християн різних віровизнань, переслідуваних за віру в різноманітних частинах світу (стан на 2009 р. – ред.), оцінюється на 250 млн. Якщо прихильників Христа (католиків, православних, англіканців, протестантів і інших) живе тепер близько 2,2 млрд. (у тому понад 1,1 млрд. католиків), це означає, що кожний дев'ятий є жертвою більших чи менших переслідувань, репресій чи інших страждань у визнанні своєї віри. Головними ворогами релігійної свободи э іслам, індуїзм та комунізм. 

Ракетний заряд влучив у францисканський монастир у сирійському місті Якубіяг, який знаходиться неподалік кордону з Туреччиною. Будівля, що належить францисканським монахам Кустодії Святої Землі, була серйозно пошкоджена. Кустодій о.П’єрбаттіста Піццабалла закликає до подальшої наполегливої молитви за мир у Сирії і на всьому Близькому Сході.

На промовисте мовчання поміркованих мусульман стосовно все більш радикальних дій джихадистів вказує маронітський патріарх Антіохії. Кардинал Бешара Бутрос Раї наголошує, що їх діяльність вдаряє в саме серце ісламу, «занедбуючи 1400 років історії і життя мусульманської спільноти». Якщо представники поміркованого ісламу не виступлять проти діяльності фундаменталістів, на Ірак чекає справжня гуманітарна, культурна та історична катастрофа, – наголошує маронітський патріарх.

В четвер, 24 липня, стало відомо, що пізно ввечері 22 липня бойовики ІГІЛ вчинили напад на селище Тілкіф, в якому розміщена частина біженців-християн з Мосула. «Напад було відбито курдськими військами, - розповів в інтерв'ю Fides халдейский священик Пол Табіт Мекку. - Вночі багато місцевих жителів в паніці намагалися втекти в Дохук, але курдські солдати на контрольно-пропускних пунктах їх затримували, пояснюючи, що ситуація знаходиться під контролем, і вони можуть повернутися додому. Священик Луї Аділ також підтвердив, що в 4-ій годині ранку в Тілкіфе знову стало спокійно».

15 липня з'явилася інформація про викрадення римо-католицького священика російськими терористами на сході України. Та дякувати Богу, в п’ятницю, 25 липня стало відомо, що отець Віктор Вонсович вже на свободі. Після успішних переговорів його звільнили. Він цілий і здоровий. всім дякує за молитви і підтримку!

26 липня, в суботу, ісламістська терористична організація "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ) зруйнувала в Мосулі дві гробниці біблійних пророків. Терористи знищили гробницю пророка Йони, а потім підірвали гробницю пророка Даниїла. За останніми даними, бойовики ІДІЛ знищили близько 30 святинь у районі Мосула, в тому числі гробниці суфіїв. Крім цього, ІДІЛ має намір насильно обрізати всіх жінок, які опинилися на території,  підконтрольній угрупованню.