Тижневий огляд: переслідування християн (21.10 – 27.10)
  • Срд, 30/10/2013 - 01:00

21 жовтня повідомляється, що в Каїрі, неподалік коптської церкви, невідомі бойовики застрелили трьох людей. Однією з жертв нападу 8-річна дівчинка. Щонайменше дев'ять осіб поранені. Бойовики цілили в людей, які виходили з церкви після весілля.

Церква в різних частинах світу не тільки зростає, але й є переслідуваною, і це щораз сильніше. Про це нагадує опублікована доповідь організації «Допомога Церкві в потребі» -  «Переслідувані та забуті?», а на обкладинці видніється фотографія спалення церкви в Каїрі. У публікації йдеться про становище послідовників Христа в 30 країнах, в Афганістані, Китаї, Лаосі, Пакистані, В'єтнамі та Зімбабве і ін.

Півтора місяці тривали драматичні пошуки двох молодих місіонерів, яких викрали на Філіппінах. І лише 17 жовтня викрадачі передали їх філіппінській армії живими і здоровими на острові Холо.

У Краснодарському краї у власному автомобілі, який потрапив у ДТП, знайшли мертвим православного священика. Також стало відомо, що в будинку, де проживав священик, виникла пожежа, після гасіння якої отримано інформацію про можливий підпал будинку шляхом розливу нафтопродукту всередині приміщення.

Черговий скандал з приводу присутності релігійної символіки у школах розгорівся в італійській Болоньї. Адміністрація школи Бомбіччі вирішила прибрати з аудиторії 1-го класу розп'яття в ім'я «плюралізму». Оскільки від батьків не було «колективного протесту», директор школи Рафаела Конті взяла на себе відповідальність і наказала видалити християнський символ.

У Франції зростає протест після рішення Конституційного суду, який не визнав право мерів на спротив совісті в укладенні так званих одностатевих "шлюбів". Мерів будуть оскаржувати в Трибуналі з прав людини. Цього разу вони мають чітку підтримку більшості суспільства.

Хорватська єпископська конференція виразила серйозну стурбованість антихристиянською діяльністю теперішньої ліберальної влади країни. В черговий раз єпископат зверну увагу хорватського суспільства на антихристиянський та антикатолицький характер діяльності правлячої в Хорватії коаліції.

Згідно з інформацією за 22 жовтня читаємо, що північна частина Іраку досі вважалася у значній мірі безпечним місцем для християн. Однак, після великої кількості атак проти них, які відбувалися в останні місяці, тепер і тут християни відчувають більшу загрозу. Якщо така ситуація утримуватиметься, може трапитися, що до 2020 року християнство зникне з Іраку.

У східній частині Кенії під час двох окремих нападів було вбито двох християнських пасторів. Пастор Кідата найвірогідніше був удушений. А пастор Матоле був застрелений у церкві, коли сидів у кріслі з Біблією в руках, імовірно готуючись до недільної служби.

Нікарагуанський католицький єпископ в інтерв'ю інформаційному агентству Fides звинуватив уряд Даніеля Ортеги в переслідуванні Церкви. Прелат, який також є президентом нікарагуанської Асоціації прав людини, заявив, що нападки на Церкву регулярно мають місце в державних засобах масової інформації.

В стародавньому соборі сирійського міста Ябруд знешкоджено дві бомби. Вибухові пристрої з дистанційним управлінням були поміщені в сповідальні собору свв. Костянтина і Олени.

23 жовтня з’явилося повідомлення про те, що у Верхньому Єгипті збройні угруповання використовують християн в якості джерела для фінансування злочинної діяльності. Вони змушують коптів платити джизю, обіцяючи не грабували їхні землі. Якщо копти відмовляються платити, то члени угруповань вбивають їх та членів їхніх сімей.

Відповідно до інформації за 24 жовтня читаємо, що сирійські заколотники відновили напади на Джараману, передмістя Дамаска, населене переважно християнами. А також ще однією «гарячою точкою» на карті сирійського конфлікту стало місто Садад, також населене в основному християнами (їх чисельність тут близько 3 000 чоловік), які досі говорять арамейською мовою - рідною мовою Ісуса Христа і апостолів.

Ситуація в Центральноафриканській Республіці погіршується щодень. Через переворот, який здійснили там бойовики-ісламісти Селека, у країні панує анархія і хаос. Людей вбивають, будинки палять, ґвалтують жінок. «Це – порохова бочка», – б’ють на сполох тамтешні єпископи.

22 жовтня на запрошення шейха Таміма бін Хамада аль-Хані з офіційним візитом до Катару прибув Маронітський патріарх Бешара Раї. Він обговорить з владою Катару долю двох християнських єрархів, викрадених на території Сирії у квітні, і попросить про сприяння для їх звільнення. Катар є одним із спонсорів сирійських бойовиків, що борються проти президента країни Башара Ассада.

Суд іранського міста Рашт засудив чотирьох членів протестантської Церкви Ірану до 80 ударів батогом кожному за те, що вони пили вино, хоча в реальності мова йшла про їх участь у євхаристійному зібранні. Християнам дано 10 днів на те, щоб вони могли подати апеляцію.

З травня цього року в Нігерії від рук бойовиків ісламського терористичного угруповання Боко Харам загинули щонайменше 1 100 осіб. Тільки за один день 22 жовтня в провінції Борно при нападі ісламістів були вбиті 18 чоловік. Тим часом в Нігерії вибухнула нова біда − в країні з кожним днем збільшується кількість хворих на холеру.

Антикатолицькі групи підтримки легалізації абортів запустили масштабну кампанію, в якій домагаються позбавлення Святого Престолу статусу постійного спостерігача при Організації Об'єднаних Націй.

25 жовтня повідомляється, що емір Катару пообіцяв патріарху Маронітському допомогти у звільненні двох викрадених півроку тому в Сирії єрархів з Алеппо. Також емір Катару повідомив ліванського прелата про своє рішення виділити в столиці Катару – Досі, земельну ділянку для будівництва маронітської церкви, яка буде також служити католикам інших обрядів.

У Сирії ісламісти вбивають мирне населення в місті Садад (провінція Хомс), де проживають в більшості християни. 5 мирних громадян були застрелені снайперами з дахів будинків. Громадянська війна привела в Садад біженців з інших місць. Після нападів Аль-Нусри, жителі міста та мігранти змушені шукати безпечніше місце – розпочався вихід біженців в Хомс.

Згідно з інформацією за 26 жовтня читаємо, що апостольський нунцій в Білорусії архиєпископ Клаудіо Гуджеротті зустрівся з о. Владиславом Лазарем, який вже кілька місяців перебуває у слідчому ізоляторі КДБ в Мінську. О. Лазар зізнався, що "є патріотом, любить Білорусь, чекає справедливого рішення" і "пробачив тим, хто став причиною його страждань".

27 жовтня з’явилося повідомлення про те, що двох в'єтнамських католиків, яких заарештували у червні та досі утримували у в’язниці  без суду, засуджено за звинуваченням у нібито "порушенні громадського порядку". Вирок винесено після короткого тригодинного слухання, про яке не повідомили навіть сім'ї обвинувачених. 53-річний Нго Ван Хой засуджений до семи місяців тюремного ув'язнення, а 43-річний Нгуен Ван Хай до шести.