Тижневий огляд: переслідування християн (21.12-27.12)
  • Втр, 29/12/2015 - 14:35

21 грудня повідомляється, що в Мосулі, де панує Ісламська Держава, мусульманські священнослужителі прийняли жахливе рішення. Суддя Абу Саїд Аль Джазраві видав фетву, яка затверджує «вбивство немовлят із синдромом Дауна та іншими серйозними деформаціями тіла або неповносправних». Через інформаційну блокаду невідомо скільки немовлят уже вбили.

В Кракові відбувся марш на «захист демократії». Маніфестанти закликали не бути байдужими до переслідуваної Церкви, бо те, що сьогодні переживаємо там, на Близькому Сході, можемо пережити завтра там, де ми є! Після цього маршу відбулася інша маніфестація,  організована організацією «Допомога Церкві в потребі». Її метою було висловити єдність з мільйонами переслідуваних християн у мусульманських країнах, які не зможуть пережити атмосферу майбутніх свят у мирі та безпеці.

Сирійський священник Жак Мурад відвідав Рим, щоб поділитися історією свого викрадення Ісламською Державою. Він сказав, що дві речі домогли йому пережити 84 дні полону. По-перше, молитва на вервиці. По-друге, молитва Шарля де Фуко, який був жертвою насильства, але вирішив присвятити своє життя в монастирі для діалогу з ісламом

Відповідно до інформації за 22 грудня читаємо, що під час передріздвяних реколекцій  для священиків і дияконів халдейскої архиєпархії в Багдаді, в присутності халдейського патріарха Рафаеля Люїса I, Предстоятель Халдейської Церкви запросив присутніх надати перевагу простому святкуванню Різдва і зосередитися на суттєвих особливостях християнської урочистості, не відволікаючись на громадські заходи. Халдейський  патріарх запропонував зробити Різдво 2015 року молитвою і медитацією для знаходження розради, яку можна отримати тільки завдяки сповіщенню про народження Ісуса на початку року Милосердя.

23 грудня з’явилося повідомлення про те, що Луїз Рафаїл І Сако,  халдейський Патріарх Багдаду, з нагоди Ювілейного року Милосердя звернувся до вірних в Іраку. Він сказав, що милосердя – це шлях християнина, а Святі Двері в Багдаді – це символ примирення.

Три мери з Провансу (Франція) протестували проти «Vademecum світськості», що опублікувала недавно Національна асоціація мерів. Цей документ рекомендує, зокрема, щоб у будівлях органів місцевого самоврядування і на міських площах не ставили шопки. На думку авторів, це мало би бути відповіддю релігійному фундаменталізму, який був причиною нещодавніх нападів у Парижі. 

Згідно з інформацією за 24 грудня читаємо, що в Брунеї потрапити за ґрати на 5 років ризикують ті, хто наважиться публічно святкувати Різдво. Сувору заборону на християнське свято наклав султан Брунею, один з найбагатших правителів на Землі - Хассанал Болкіях. Це пов'язано з поступовим переходом країни на закони шаріату, про що було оголошено в минулому році.

Уряд Сомалі заборонив святкувати у своїй країні Різдво і Новий рік через невідповідність цієї традиції мусульманським звичаям. Крім того, як вважають у сомалійському уряді, проведення святкових заходів у ці дні може стати приводом для нападів бойовиків ісламістського угруповання «Аш-Шабаб».

В малійському місті Тімбукту невідомий зловмисник убив трьох людей перед будівлею християнської радіостанції. Сили безпеки організували пошуки злочинця, проте поки результатів немає. Ймовірно, обстріл християнської радіостанції скоїв представник радикалів.

26 грудня повідомляється, що з полону були звільнені двадцять п'ять християн ассирійського обряду, заручники ІДІЛ з лютого минулого року. Мова йде про 16 дітей та їх матерів: вони були серед 230 християн, захоплених екстремістами халіфату після нападу на кілька християнських сіл на північному сході Сирії. З цієї групи джихадисти до сьогоднішнього дня відпустили 140 чоловік.