Тижневий огляд: переслідування християн (22 - 28 липня)
  • Втр, 30/07/2013 - 01:54

22 липня повідомляється, що у нігерійському штаті Плато тривають міжетнічні та міжрелігійні конфлікти. За останній місяць тут було вбито кілька десятків християн. У розпалюванні антихристиянської ворожнечі підозрюють ісламські угрупування.

Згідно з інформацією за 23 липня читаємо, що на півночі Нігерії з християнських сімей викрали 5 дівчат. Згідно із заявою секретаря Християнської асоціації Нігерії (CAN) професора Даніеля Бабайї, дівчат з християнських сімей, яким ще не виповнилося 18 років, викрадають, змушують прийняти іслам і залишають в будинках багатих мусульман.

24 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у столиці Бангі невідомі злочинці стріляли в директора «Карітасу» Центрально-Африканської Республіки Елисіі Гуедянде. Коли він припаркував автомобіль, двоє чоловіків вимагали в нього ключі від авто. Священик намагався втекти, але грабіжники почали стріляти і важко поранили його в ногу. Директора «Карітасу» шпиталізували і зробили операцію.

В Мексиці вбили ще одного католицького священика. Отця Ігнасіо Кортеса Альвареса вбили у своїй квартирі в місті Енсенада, штат Нижня Каліфорнія, де він був священиком. Невідомо, якими були мотиви вбивства. Це вже другий священик убитий цього року в Мексиці. 

Жертвою жахливого злочину в Калькутті − сексуального насильства і звірячого вбивства − стала трирічна дівчинка. В останні тижні зростає число епізодів насильства в Індії. Після групового сексуального насильства над католицькою монахинею і нових епізодів в Оріссі, тиждень тому в одній з християнських шкіл Пакура сталося викрадення і групове зґвалтування двох учениць 12 і 14 років.

Після повалення Мохаммеда Мурсі насильство щодо християн на Синайському півострові набуває характеру терору. У Ель-Аріші ісламісти застрелили 39-річного священика Міну Абуда, який був секретарем у резиденції коптського єпископа Космана. Через 5 днів на кладовищі в Шейх-Цовайді був знайдений обезголовлений труп голови ради коптської спільноти Магді Ламі. Копт був викрадений, за нього вимагали викуп у півмільйона єгипетських фунтів.

Християнська спільнота північної Нігерії стривожена зростаючим феноменом викрадення дівчат, яких примушують прийняти іслам. Поліція заявляє про своє безсилля перед цим феноменом. Християни часто стають жертвами бойовиків «Боко Харам», мета яких - встановити ісламську державу.

Емеритований ординарій Сан-Ісідро в Аргентині став жертвою пограбування. Єпископа Хорхе Касаретто тероризували озброєні вогнепальною зброєю нападники, коли він прибув відправити Літургію в місцевості Булонь на околиці Буенос-Айреса. Бандити забрали гаманець єпископа і автомобіль.

Відповідно до інформації за 25 липня читаємо, що на території єпархії Томура-Ямбіо та сусідніх територіях Демократичної Республіки Конго, Уганди і Центрально-Африканської Республіки діє злочинне сектантське угрупування повстанців «Армія опору Господу». Після періоду мовчання в результаті міжнародного розшуку, що недавно влаштували для лідера угрупування Джозефа Коні, його люди знову сіють смерть, руйнування і терор. «Армія опору Господу» продовжує викрадати дітей, палити будівлі, вбивати людей.

28 липня повідомляється, що в Чилі прихильники абортів спустошили катедральний собор. Інцидент стався під час вуличної демонстрації за легалізацію абортів. Група демонстрантів увірвалися в собор, в якому відбувалась молитовна зустріч. Прихильники абортів вчинили погром в середині храму, руйнуючи інтер’єр храму, малювали по стінах, перевертали лавки. Це тривало доти, поки поліція не зупинила вандалів і арештувала декількох осіб.