Тижневий огляд: переслідування християн (22.08. – 28.08)
  • Втр, 30/08/2016 - 14:13

22 серпня повідомляється, що у Запоріжжі невідомі нападники жорстоко побили о. Михайла Ільницького (УГКЦ) та волонтерів Романа Волицького й Степана Слолука. Капелан і волонтери зупинилися на заправці WOG, відразу за ними під'їхав мотоцикл з російськими номерами, через хвилину машина з харківськими номерними знаками. Бандити спочатку порізали колеса на бусі, яким пересувалися священик і волонтери, а потім їх жорстоко побили. Працівники заправки відмовились надати притулок потерпілим і викликати поліцію.

Електронні листи Гілларі Клінтон, які потрапили в Інтернет, вказують на боротьбу цього американського політика проти американського католицького єпископату з метою запровадження в обов’язкове медичне страхування оплати за аборт і контрацепцію. З переписки пані Клінтон випливає, що вона та її радники докладали максимум зусиль, щоб примусити Католицьку Церкву в США оплачувати своїм працівникам аборти.

Католицька парафія в єпархії Ла-Кросс (штат Вісконсін, США) стала жертвою вандалів, які розмалювали зображенням свастики стіни храму. Також на дверях і на порозі храму було виявлено напис: "black lives matter".

23 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що останнє офіційне повідомлення Салезіанського інформаційного агентства щодо викрадення отця Тома Ужунналіла, не містить жодних додаткових відомостей у порівнянні з попередніми новинами. Доля салезіанського священика, викраденого 4 березня, невідома. Апостольський вікарій Південної Аравії Пол Хіндер 10 серпня заявив: «У нас немає жодних точних відомостей. Відомо лише, що щось просувається, але ніякої впевненості немає».

Два нових випадки антихристиянського насильства сталися на півдні Індії. Перший випадок стався 18 серпня, коли група індуїстів напала на зібрання баптистів у штаті Карнатака, а інший усього два дні потім – 20 серпня, коли група індуїстів напала на церкву п’ятидесятників в штаті Керала.

Апеляційний суд Оклахоми скасував вирок про ув’язнення католицької активістки, яка молилася Богородичну вервичку перед урядовою будівлею, у якій відбувалася так звана чорна меса – сатанинський ритуал, який включає блюзнірське знущання з католицької Євхаристії.

Відповідно до інформації за 24 серпня читаємо, що 11 християн були заарештовані владою в іранському місті Ісфахан за проведення вдома «несанкціонованої зустрічі», коли вони проводили ламання хліба в невеликій домашній підпільній церкві. Учасники зборів були заарештовані, Біблії і вся християнська література конфісковані. Про місцезнаходження затриманих нічого не відомо.

Залізничний районний суд міста Орла (Росія) звинуватив американського громадянина Оссеваарде Дональда Джей в незаконному веденні місіонерської діяльності. Американець був визнаний судом винним і засуджений до штрафу. Дональда заарештували у власній квартирі, куди з'явилися співробітники поліції, щоб зафіксувати «факт незаконних зборів групи», яка зібралася в квартирі американця для молитви і читання Біблії.

На сторінках сайту «National Catholic Register» монс. Чальз Поуп, священик Вашингтонської Архиєпархії і відомий американський католицький блогер, підносить питання «спання» католиків у часі, коли переслідування Церкви може стати реальністю і в країнах Заходу. На думку вашингтонського священика, конфлікт між сучасною культурою і католицькою вірою уже йде. І, якщо ми хочемо зберегти свою католицьку віру, то маємо бути готовими уже найближчим часом страждати за неї.

Тернопіль ризикує стати центром нового антихристиянського скандалу. Цього разу його провокаторами виступило 90 % депутатів Тернопільської міської ради, які всупереч проханню міського голови, проголосували проти ідеї УГКЦ облаштувати Християнський Центр розвитку дітей та юнацтва та Кабінет психологічної підтримки воїнів АТО у Тернополі по вул. Миру, 13.

Витік листів американського мультимільярдера Джорджа Сороса через сайт WikiLeaks вказує на те, що Сорос у вересні 2015 року потратив 650 тис. американських доларів, щоб вплинути на перебіг візиту в США Папи Франциска. Сорос за допомогою грошей спробував змістити акценти візиту з питань моральних на питання соціальні та міжрасових стосунків.

Четверо жителів штату Пенсільванія і група атеїстів подали позов проти зображення хреста на державній печатці, оскільки, на їхню думку, воно порушує Конституцію. Позов був поданий в окружний суд східної Пенсільванії проти влади округу Ліхай цього штату, яка користується даною печаткою.

25 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Іраку, незважаючи на погрози «Ісламської держави», 100 дітей прийняли Перше Причастя. Настільки масове Перше Причастя уділив на урочистій літургії Патріарх Халдейської Католицької Церкви Луїс Рафаель I Сакко в невеликому містечку Алькуш, відомому як батьківщина п'яти халдейських патріархів. На Месу прийшли всі священики міста, ченці і більше семи сотень віруючих. Всі були дуже схвильовані.

Католицький мелхітський Архиєпископ Алеппо владика Жан-Клемент Женбар переконаний, що політики одного дня будуть відповідати перед Богом за те що зараз робиться в Сирії! Архиєпископ Женбар закликав усіх християн вершити тиск на свої уряди, щоб вони сприяли встановленню миру в Сирії. Владика висловив своє розчарування позицією США в сирійському конфлікті.

На півночі Нігерії в місті Замфара натовп мусульман спалив будинок з 8 людьми всередині. Поштовхом до цього звірства стало те, що власник будинку, сам мусульманин за віросповіданням, врятував студента-християнина.

Митрополія Мехіко-Сіті засудила агресивність і нетерпимість ЛГБТ активістів, які розмалювали стіни будівлі митрополичої Канцелярії у Мехіко-Сіті. Не дивлячись на терор з боку прихильників ЛГБТ ідеології Католицька Церква у Мексиці буде і надалі обстоювати католицьке вчення стосовно одностатевих «шлюбів» і чітко висловлюватиме свою позицію в питання сексуальної моралі, заявляє Мехіканська митрополія.  

26 серпня повідомляється, що в Дюранті, штат Міссісіпі, у своєму будинку знайдені вбитими дві монахині. За повідомленням поліції, вони були вбиті з вогнепальної зброї. Сестри працювали, як медичні сестри в лікарні Лексінґтону. Поліція заявила, що йдеться про вбивство, але з повністю не зрозумілими мотивами. 

Згідно з інформацією за 27 серпня читаємо, що ім'я чеського кардинала Штепана Трохти залишається маловідомим як на Заході, так і в Росії. Численні документи і свідоцтва, що містять правду про його смерть, розповідають нам про сьогодення мученика віри, що дав героїчне свідчення вірності Богу і Церкві. Пропонуємо вам деякі факти з життя новомученика.

В Індії чоловік на ім’я Санні Тяджі навернувся з індуїзму в християнство і став протестантським пастором. Натовп індуїстів увірвався в приватний будинок, у якому Тяджі організував молитовне зібрання і тяжко його побив.

Школа святого Алойзія – єдина приватна католицька школа в Шотландії, де навчаються хлопці і дівчата віком від трьох до 18 років. На її стінах було понаписувано графіті «Голод закінчився! Пора їхати додому!». Поліція розпочала розслідування інциденту, який вона розглядає, як злочин на ґрунті ненависті.

Відповідно до інформації за 28 серпня читаємо, що на шифрованих веб-сайтах ІДІЛ опублікували кілька списків з іменами понад 15 000 людей, яких угруповання планує вбити за допомогою «дрімаючих» терористів або терористів-одинаків в Нью-Йорку, Техасі, Флориді та Каліфорнії. Списки нібито були створені за допомогою пошуку в Інтернеті церковних довідників та інших онлайн ресурсів.

Архиєпископ Мумбаю кардинал Освальд Ґраціас у коментарі для «AsiaNews» сказав, що на його переконання, християни, замордовані індуїстами у 2008 році в часі дикого антихристиянського погрому в регіоні Кандхамал, у східній частині штату Орісса, заслуговують на те, щоб бути визнаними мучениками за віру Христову. Кардинал виразив сподівання, що найближчим часом цих мучеників проголосять блаженними.

В місті Медан у північній частині острова Суматра індонезійська поліція розслідує напад на священика в часі недільної Служби Божої. Напад кваліфікується, як теракт. Поліцейські вже заарештували злочинця і допитують його