Тижневий огляд: переслідування християн (23 – 29 вересня)
  • Втр, 01/10/2013 - 00:35

23 вересня повідомляється, що найбільш переслідуваною релігією на планеті залишається християнство. За даними американської організації Pew Forum on Religion and Public Life, християн утискають у 130 краї­нах світу. За даними звіту World Watch List організації Open Doors, найгірша ситуація у Північній Кореї, Ірані, Сомалі, Афганістані, Ємені, Мавританії, Зімбабве, Бірмі. У Саудівській Аравії і на Мальдівах взагалі не існує свободи віросповідання – усі громадяни зобов’язані сповідувати іслам.

Християни Пакистану домагались більшого захисту від держави і, щоб бути почутими, заблокували кілька доріг у країні, тим самим висловлюючи своє засудження терористичної атаки на церкву в Пешаварі, в якій загинула 81 особа. Також протягом трьох днів були закриті всі місіонерські школи. У відповідь на напади, пакистанська влада посилила захист важливих для християн об’єктів в Пешаварі. Однак, на думку багатьох членів громади, прийняті заходи не є достатніми.

В Іраку продовжують гинути християни. В Кіркуку ісламісти напали на будинок представників християн в іракському парламенті. Емад Йоуханна помер на місці. Сім його родичів отримали поранення.

За інформацією газети "Ад-Діяр", члени збройних угруповань "Аль-Каїда" і "Джабхат ан-Нусра" напали на будинки християнського населення в різних кварталах Алеппо в Сирії. Після оточення будинків, бойовики вивели назовні їх мешканців − в тому числі жінок і дітей, − і, зв'язавши полоненим руки, повели в лісопарк під Алеппо. Там, після декількох автоматних черг, радикали вирізали всіх взятих у полон християн.

Дві гранати були виявлені в католицькому соборі Боссангоа − центрально-африканського міста з населенням близько 35 тис. чоловік за 300 км на північний захід від Бангі. Місто є центром боротьби між членами коаліції Seleka і численними збройними угрупованнями. Сутички в районі Боссангоа вже призвели до загибелі сотень мирних жителів, тисячі цивільних осіб були змушені покинути область.

Згідно з інформацією за 25 вересня читаємо, що незважаючи на примирливі слова і дії в'єтнамського уряду щодо поглядів Ватикану, комуністи й далі зазіхають на церковну власність. Міський уряд Ханою видав декрет про конфіскацію ще однієї території, яка належить столичній парафії редемптористів Тай Ха. Протестують як редемптористи, так і їхні парафіяни.

У Єгипті невідомі злочинці викрали трьох коптів. Пропав лікар-копт з села Галан ель-Гарбія, недалеко від Малаві (провінція Мінья). Раніше був викрадений 19-річний Абаноб Хосні Назір, який проживав у селі Авлад-Еліас (провінція Асьют), і 16-річний Кірілос з села Хелфайя, недалеко від Кени (Верхній Єгипет). Про долю викрадених нічого не відомо.

26 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що співробітники саудівської Комісії з заохочення чеснот і утримання від вад (релігійної поліції) провели рейд у місті Абха, що знаходиться на півдні Королівства Саудівська Аравія. Результатом проведеного заходу стало вилучення хрестів у представників однієї з азіатських діаспор − для припинення християнських молитвословів, які, на думку держслужбовців, "суперечать ісламу".

Відносини між релігійними громадами Пакистану загострилися до межі після подвійного теракту в одній з найвідоміших церков країни. Вибухи в місті Пешаварі - найбільший напад на пакистанську християнську громаду - були організовані у відповідь на удари безпілотників США. Теракт став ще однією гучною акцією ісламістів, що відбулася одночасно з бійнею у столиці Кенії Найробі. Атака на церкву Всіх Святих, яка викликала обурення пакистанських християн, загрожує зірвати діалог з талібами, ініційований новим керівництвом країни на чолі з прем'єр-міністром Навазом Шаріфом.

Чиновники району Атсапхангтхонг у південній провінції Саваннакхет Лаосу оголосили, що християни повинні або відмовитися від своєї віри, або покинути район. Таким чином влада відреагувала на скарги про велику кількість навернень місцевих жителів у християнство. Християни, які проживають у цьому районі, заявили, що будуть відстоювати своє право на свободу віросповідання, яке гарантується конституцією країни.

Відповідно до інформації за 27 вересня читаємо, що цього року виповнилося 90 років сумної дати – політичного процесу у справі католицького духовенства. У ході цього процесу один із священиків, прелат Костянтин Будкевич, був засуджений до вищої міри покарання і став першим мучеником Католицької Церкви в Радянському Союзі, а архиєпископу Яну Цепляку вища міра, під тиском громадськості, була замінена на 10 років тюремного ув'язнення.

У Кенії знову атакують християнські будівлі. Цього разу мішенню стала католицька церква на кордоні з Сомалі. Одна особа загинула, троє поранено.

Джихадисти з пов'язаної з Аль-Каїдою організації спалили хрести і статуї в декількох церквах в північній частині Сирії. Бойовики угрупування "Ісламської держави Іраку і Леванту" (ІДІЛ) увірвалися в греко-католицьку церкву Благовіщення в північному місті Рака і підпалили релігійні символи та внутрішнє оздоблення церкви. Те ж саме ісламісти проробили в Вірменській Католицькій Церкви Мучеників в Раці. Після цього бойовики знищили хрест на вершині церковної вежі з годинником, поставивши на його місці прапор ІДІЛ.

28 вересня повідомляється, що правозахисники б'ють на сполох: від протистояння єгипетської армії та ісламістів найбільше потерпають християни-копти. Після скинення президента Мохаммеда Мурсі «Брати-мусульмани» звинуватили коптів у співпраці з військовими, спалили сотні їхніх будинків і десятки церков. Радикальні проповідники налаштовують ісламістів на нові погроми.

Згідно з інформацією за 29 вересня читаємо, що у США під час Служби чоловік застрелив священика. Вбивство сталося в місті Лейк-Чарльз. За словами свідків, під час проповіді до церкви увійшов чоловік, підійшов впритул до пастора Рональда Дж. Гарріса і два рази вистрілив у нього з дробовика. Коли священик впав, чоловік вистрілив у нього ще раз, після чого втік.

Поліція затримала чотирьох учнів єшиви "Тфуцот", які, згідно з наявними підозрами, завдали збитку 15 пам'ятникам на християнському кладовищі на горі Сіон. Порушники побили пам'ятники камінням і намагалися втекти з місця злочину, проте були затримані поліцейськими патрулем. Затриманим від 17 до 26 років.

У Колумбії вбито двох католицьких священиків. Місцеві парафіяни стверджують, що бачили близько опівночі двох чоловіків, що вийшли з будівлі біля церкві та поїхали на мотоциклі в невідомому напрямку. Убиті священики – місцевий парох і вікарій. Мотиви вбивства поки що невідомі. Поліція розслідує цю справу.

До знищення всіх церков на Аравійському півострові в черговий раз закликав муфтій Саудівської Аравії шейх Абдул Азіз бін Абдулла. Великий муфтій підкреслив, що ліквідація всіх церков на цих теренах відповідає багатовіковій традиції визнання ісламу єдиною релігією, яка може бути сповідувала на Аравійському півострові. Його заклик збігся з рішенням влади Кувейту, що готує закон, який забороняє будівництво у цій країні будь-яких немусульманських культових споруд.