Тижневий огляд: переслідування християн (23.01 – 30.01)
  • Пон, 30/01/2017 - 18:37

23 січня повідомляється, що український історик, професор Київського національного університету, Володимир Сергійчук у програмі «Відкрита Церква» розповів, чому Й. Сліпий і греко-католики були такі ненависні радянській владі. Також вперше подається унікальний запис Богослужіння на Свято Водохреща 1942 року у Львові, яке очолив сам Блаженніший Йосип Сліпий.

Група войовничих буддистів на чолі з ченцем знищила протестантську церкву в Пахарайя, Шрі-Ланка. Це відбувалося на очах членів протестантської громади.

У м. Росайт, Шотландія, група підлітків, викрикуючи антикатолицькі образи, закидала яйцями парафіян та священика храму Св. Івана і Св. Колумба, коли ті виходили з вечірнього богослужіння. Свідки розповідають, що нападниками було близько 10 дітей віком приблизно 12 років. Шотландська поліція розпочала розслідування злочину на ґрунті ненависті.

Відповідно до інформації за 25 січня читаємо, що в Болівії була вбита місіонерка з Польщі Хелена Кмєц. Жінка перебувала на місіях всього кілька тижнів. Хелена разом з Анітою Шувальд прибули в Болівію 8 січня та мали пів року працювати в дитячому садку, яким опікуються Сестри служебниці. На даний момент мотиви злочину невідомі.

В Південному Судані під час сутичок між урядовими військами та повстанцями був вбитий катехит з парафії Найсвятішого Серця Ісуса. Катехит Ліно з Південного Судану став другою особою, заангажованою в душпастирське служіння, вбитою з початку 2017 року.

Філіппінський президент Родріґо Дутерте нецензурною лайкою відповів католицькій єрархії Філіппін на її протести проти засилля досудових вбивств у цій острівній країні. Так президент виправдовував свою політику досудових вбивств у агресивній боротьбі з наркотичною залежністю населення країни. 

26 січня з’явилося повідомлення про те, що в індійському місті Хайдерабад протестантський євангелист, 47-річний К.А. Свамі, професор інженерії, розповсюджував Біблії та іншу християнську літературу. Група місцевих осіб подала на нього скаргу в поліцію, оскільки вважали, що він хотів навертати людей на території індуїстського храму Kattamaisamma. Поліція затримала Свамі і після допиту відпустила через 6 годин. По дорозі додому він отримав крововилив в мозок і зараз перебуває в стані коми.

1 лютого японський уряд запропонує Комітету Всесвітньої спадщини внести до списку деякі місця в префектурах Нагасакі та Кумамото, пов'язані з переслідуванням християн, яке тривало в Японії з 17-го до 19-го століття. До списку увійшла найстарша базиліка країни в м. Ора та село Сакітсу, в якому проживали «таємні християни».

Згідно з інформацією за 27 січня читаємо, що Церква в Алеппо запропонувала людям цього багатостраждального міста нову програму допомоги, адресовану молодим подружнім парам, які повінчалися під час воєнних потрясінь. Програма має екуменічний характер, у ній беруть участь усі християнські громади, присутні в Алеппо.

П'ятдесят мільйонів євро – стільки заробив знаменитий «Реал» за зняття хреста, який вінчав герб клубу на продукції, що продається в шести арабських країнах. Крок офіційно вмотивували повагою до «культурної чутливості» мешканців країн, що межують із Перською Затокою.

28 січня повідомляється, що в ексклюзивному інтерв’ю для The Brody File президент США Дональд Трамп заявив, що відтепер у питанні прийняття біженців США надаватимуть пріоритет переслідуваним християнам.