Тижневий огляд: переслідування християн (23.06 – 29.06)
  • Чтв, 03/07/2014 - 13:17

23 червня повідомляється, що експерт ООН з прав людини Машуд Бадерін вирушив до Судану. Там він має зустрітися з прем'єр-міністром Судану, щоб поговорити про права людини в Судані та висловити міжнародне занепокоєння ситуацією в цій країні. Крім того, експерт має відвідати дві суданські провінції: Південний Дарфур і Блакитний Ніл, де він зустрінеться з великою кількістю високопоставлених чиновників.

Федеральний суд Малайзії залишив у силі рішення, згідно з яким католицькому виданню «Herald» заборонено вживати у своїх публікаціях слово «Аллах». Саме воно, за версією видання, є єдиним для позначення бога в малайській мові та використовувалося в такому значенні століттями.

У Пакистані католики протестують проти конфіскації майна у християнських спільнот у провінції Пенджаб. В цілому у християн забрали 10 об'єктів, серед яких церкви, школи, лікарні та кладовища. Причиною конфіскації майна стали політичні інтереси і спекуляції нерухомістю. Недавні перемовини з урядом не дали позитивних результатів, тому католики зважилися на акцію протесту.

У Китаї набирає обертів кампанія зі знесення церков і демонтажу хрестів. З  січня знесли 360 церков чи будівель з хрестами. Християни мають намір «стояти до кінця», відвойовуючи «право мати місця поклоніння». У низці місць відбулися зіткнення християн з охоронцями і будівельниками, які здійснювали демонтаж.

Відповідно до інформації за 24 червня читаємо, що в Північній Кореї у слуханні перед членами Конгресу жертви порушень прав людини та експерти з суворої диктатури попросили підтримки в припиненні жорстокого поводження з політичними дисидентами.

Суданський апеляційний суд відхилив вирок суду нижчої інстанції, відповідно до якого за перехід з ісламу в християнство було засуджено на смерть молоду жінку, 27-річну Меріам Яхьї Ібрагім, і наказав звільнити її з-під варти. Як поінформував один із адвокатів підсудної, Меріам Ібрагім вже на волі.

У Південно-Африканській Республіці вбили американську місіонерку, яка впродовж 60 років допомагала африканським сиротам. Сестрі Мері Пол Таке було 82 роки, і вона належала до Згромадження Сестер Місіонерок Найдорожчої Крові. Невідомі нападники викрали місіонерку, коли вона їхала відвідати один із сиротинців, які заснувала. 

Надії на те, що джихадисти з угруповання ISIL, які зайняли північну частину Іраку, поважатимуть місцевих християн, не справдилися. Ісламісти послідовно впроваджують закони шаріату і його перші норми б’ють власне по християнах. Економічна ситуація на окупованих ISIL територіях критична. Тому тепер єдиною альтернативою для іракських християн є відступництво, смерть або втеча.

Хоча суд скасував смертельний вирок 27-річній християнці Меріам Яхьї Ібрагім за відмову від ісламу, за добу після цього її знову заарештували. Ув’язнили також її чоловіка і двох дітей – повідомляють юристи Меріам Ібрагім. Подружжя намагалося покинути країну і вилетіти до США. Сім'ю затримали близько 40 агентів безпеки.

У французькому м. Обані закрили католицьку школу Св. Марії. В результаті пожежі, незважаючи на втручання пожежників, у будівлі згоріло декілька класів. В школі стався вибух і загоряння. Головною версією розслідування поліції м. Обаня є навмисний підпал.

25 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ісламські фундаменталісти з Боко Харам здійснили чергову хвилю нападів у Нігерії. Останній напад відбувся в університеті Кано, найбільшому місті на півночі країни. В результаті вибуху підставного автомобіля загинуло вісім осіб, а принаймні 20 доставлено до лікарні у важкому стані.

У Непалі понад 40 лідерів і членів християнських спільнот були заарештовані за звинуваченням у "примусовому наверненні" індусів у християнство. Хвиля арештів є показником загострення нетерпимості щодо меншин у Непалі. Згідно з місцевими джерелами, індуси, натхненні екстремістськими рухами в Індії, "шукають причини проти християн".

Московський патріарх Кіріл у своєму черговому зверненні стосовно ситуації в Україні вкотре заявив, що в Україні триває громадянська війна, охарактеризувавши події в Україні, як «кровавая междоусобица».

Згідно з інформацією за 26 червня читаємо, що адвокати християнки Асії Бібі звертаються до влади Пакистану із проханням негайно встановити дату апеляційного процесу. Асію засудили на смертну кару за так зване «богохульство» проти Магомета, а насправді вона просто розповідала своїм товаришкам-мусульманкам про свою віру в Христа. Вже понад п’ять років її утримують в камері для приречених на смертну кару, де вона безрезультативно очікує на розгляд апеляції. Негайне визначення дати процесу є вкрай необхідним, оскільки в Асії Бібі постійно погіршується стан здоров’я, як фізичний, так і психічний.

Терористи ДНР захопили християнський реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних "Скала порятунку", що знаходиться у Донецьку. Всіх служителів закрили в кімнаті і нікого не випускають, мобільного зв'язку з затриманими немає.

У північній частині Нігерії знову почались масові викрадення дівчат. Приблизно 40 молодих нігерійок викрали недалеко від села Санга в штаті Кадуна. Можливо, вони стали жертвами племінних чвар, але не виключено, що за цим може стояти екстремістська організація Боко Харам.

Верховний суд Пакистану наказав урядові створити Національну раду прав меншин. Рада  має бути незалежним державним органом і стежити за становищем етнічних і релігійних меншин, особливо за випадками дискримінації та насильства. Верховний суд взявся за цю справу через рік після погрому в англіканській церкві в Пешаварі, де загинув 81 християнин. У постанові, яка налічує понад 30 сторінок, також засуджено підбурювання до ненависті щодо меншин і порушення Конституції.

У Бірмі готують серйозні обмеження свободи віросповідання. Парламент обговорює проект закону, який різко обмежить можливість змінювати свою релігію або укладати змішані шлюби. Цей закон спрямований на мусульманську меншину, яка динамічно розвивається у зв'язку з високою народжуваністю, полігамією і припливом мігрантів з Бангладешу. Однак релігійні обмеження відчують усі, також і християни.

Єгипетського християнина засудили до шести років в'язниці за запис у соціальній мережі «Фейсбук», який визнали таким, що ображає іслам. Вирок 30-річному Керолосу Гаттас винесли у Луксорі на наступний день після того, як журналіст-християнин був засуджений до 6 років в'язниці за висвітлення випадків міжрелігійного насильства.

Група озброєних терористів у масках увірвалася у приміщення протестантської "церкви Переможців", що у місті Дружківка на Донеччині. Терористи забрали гроші, документи від сейфу, офісний комп'ютер, схопили пастора та його дружину і привезли їх до своєї штаб-квартири, що базується у будівлі біля Дружківської міськради.

Глава Синодального відділу зовнішніх зв’язків Московської патріархії митрополит Волокаламський Іларіон Алфєєв вдався до чергової порції брехні та очорнення на адресу УГКЦ.  Митрополит Алфєєв в чергове звинуватив УГКЦ в розпалюванні ворожнечі в Україні. 

У Фрайбурзі психічно хворий чоловік вбив євангелистського священика. За даними поліції, 55-річний пастор був убитий ударом у груди у своєму будинку. У нього залишилася дружина і троє дітей. Житель Фрайбурга, котрий страждає від психічного захворювання, затриманий поліцією за підозрою в скоєнні цього злочину. 

27 червня повідомляється, що лаоська влада намагається зупинити розвиток християнства в цій країні. У провінції Саваннакхеті ув'язнили п'ятьох лідерів місцевих християнських громад. Їх звинувачують у вбивстві. Насправді, вони тільки супроводжували хвору християнку в останні хвилини життя.