Тижневий огляд: переслідування християн (23.10-12.11)
  • Пон, 13/11/2017 - 22:13

24 жовтня повідомляється, що поблизу міста Ніабондо у Західній Кенії невідомі з вогнепальної зброї смертельно поранили о. Еванса Джуму Одуора. Священика в критичному стані доправили до лікарні, де він і помер. Його автівку виявили за 5 кілометрів від місця, де було знайдено тіло. Про злочинців нічого невідомо.

Тисячі феміністок напали на собор у місті Ресістенсія на півночі Аргентини. Вони розпалили вогонь перед входом, розмалювали собор фарбами, закидали камінням та прокладками. Окрім цього, феміністки напали на двох чоловіків, які намагалися захистити собор. Міліція не втручалася, заявивши, що це для «уникнення інцидентів».

Згідно з інформацією за 26 жовтня читаємо, що Північна Корея, про яку останнім часом багато чути по медіях, це також найбільший переслідувач християн. Практикувати християнство там рівнозначне смерті, а мати Біблію — в «найкращому» разі завершується засланням у трудові табори. Організація Open Doors USA, яка моніторить ставлення урядів до людства, повідомила, що у Північній Кореї панують сильніші переслідування, ніж, наприклад, у Судані або Сирії.

На північному сході Зімбабве загинула 49-літня сестра Рувадікі Плахедес Канмундія. Це вже 20 жертва серед священиків, монахинь і мирян Церкви, котрі загинули цього року в країні. Монахиня була вчителькою в школі, що належить Коледжу св. Юрія в Хараре, а в околиці її всі знали завдяки її участі у вихованні учнів. Швидше за все, перед смертю монахиню зґвалтували.

Із санктуарію Монтекастелло (місцевість Тінаґле, північна Італія) викрадено реліквії святого Йоана Павла ІІ та блаженного о. Єжи Попєлушка. Настоятель, о. Джузеппе Маттанца, припускає, що крадіжку звершили двоє туристів, які зайшли у санктуарій незадовго перед тим, як його зачиняли на ніч. 

27 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що під час XIX з'їзду Комуністичної партії заступник голови відділу Єдиного фронту Центрального комітету (ЦК) КПК Чжан Іцзюнь заявив, що всі релігійні течії та вірування на території Китаю повинні бути адаптовані під соціалізм і специфіку місцевої громади. Чжан Іцзюнь підкреслив, що одним із завдань уряду є «китаїзація» релігій.

Сили безпеки знешкодили терористів, які планували теракт біля коптської церкви в Єгипті. Атаку на церкву Мар Гіргіс в місті Ель-Аріш влада розглядає в контексті інших терактів, що потрясли країну в другій половині жовтня. Це і напад на центральний банк Єгипту, і обстріл поліцейських, в ході якого загинуло 16 правоохоронців. В ході останньої атаки охорона вчасно розпізнала терористів і встигла підірвати їх машину на достатній відстані від церкви. Храм при цьому не постраждав.

30 жовтня повідомляється, що завершилася «справа про хрест», яка тривала у Франції з 2006 року. Судовим рішенням від 25 жовтня 2017 р. постановлено усунути хрест із пам’ятника Івану Павлу ІІ в Плоермелі. Французька Державна рада тим самим підтвердила вердикт адміністративного суду в Ренні від 2015 року, який послався на закон від 1905 року про відділення Церкви від держави. На думку Державної ради Франції, хрест це «демонстративний релігійний символ», який порушує принцип світськості держави».

Відповідно до інформації за 6 листопада читаємо, що правлячий Архиєрей Медісонської римо-католицької єпархії (штат Вісконсін) преосвященний владика Роберт Морліно, попри жорсткий тиск ЗМІ, в черговий раз підтвердив заборону християнського похорону для нерозкаяних гомосексуалістів, зазначивши, що така заборона є безпосереднім Вченням Церкви.

Медія Мексики поінформували, що впродовж 2012-2017 рр. було вбито 18 священиків. Крім того, від початку року відзначено 800 випадків погроз смертю духовенству, а це вдвічі більше ніж минулого року. Цю інформацію надав місцевий Католицький Медійний Центр.

8 листопада з’явилося повідомлення про те, що мер міста Плоермель Патрік ле Діффон  підкреслив, що, попри постанову Державної ради Франції, яка визнала, що наявність хреста на пам'ятнику Івана Павла ІІ незаконна, він сам не погодився з вимогою зняти символ страждання Ісуса Христа і переадресує це питання до Європейського суду з прав людини. Якщо це не допоможе, то мер намагатиметься приватизувати парковку, де стоїть пам'ятник. «Французькі єпископи повідомили про пропозицію викупу цієї парковки», – сказав він.