Тижневий огляд: переслідування християн (23.12-29.12)
  • Срд, 01/01/2014 - 12:40

Протягом тижня, що минув надійшли такі повідомлення щодо переслідувань християн у світі:

Білоруська міліція зірвала Різдвяне богослужіння у Баптистській церкві. Співробітники міліції увірвалися в молитовний дім християн-баптистів у Гомелі. Це сталося напередодні Різдва, 22 грудня, повідомляє прес-служба оргкомітету з створення партії «Білоруська християнська демократія».

На керівників церкви співробітники міліції склали протоколи про адміністративне правопорушення, звинувативши їх в організації несанкціонованого масового заходу.

Міліціонери також забрали Біблію, повідомляє сайт Хартія-97.

Напередодні різдвяних свят влада Іраку схвалила прохання Патріарха Луіса Рафаеля І Сако, Глави Халдейської Католицької Церкви, про те, щоб день 25-го грудня був визнаний національним святковим днем. Після цього визнання, важливого для релігійних меншин Іраку, у місті Багдаді встановлено п’ятиметрову різдвяну ялинку на березі ріки Тигру. Цей жест є символом солідарності влади з християнами Іраку та старанням призупинити еміграцію християн в інші країни, дуже відчутну продовж останніх 10 років, зокрема, після 2003 року, коли ісламські екстремісти, після збройних конфліктів з американськими військами, вбили сотні християн, серед яких теж і єпископа, священиків та богопосвячених осіб

Ця радість іракських християн була затьмарена новим терактом, що стався у столиці місті Багдаді. Неподалік одного із християнських храмів, де закінчувалось різдвяне богослужіння, вибухнула бомба, вбивши багатьох вірних. На даний час мова йде про 35 жертв.

Вперше з 1991 року  міністерство юстиції і релігійних справ Сомалі оголосило, що будь-які форми святкування Різдва Христового у цій сунітсько-мусульманській країні будуть категорично заборонені.

На тлі численних терористичних загроз, влада Індонезії виділила 92 тис. поліцейських для охорони 39789 церков на період святкування Різдва, повідомляє CWN. Поліцейських підтримуватимуть більше 50 тис. військових і представники інших відомств.

Індонезія займає 45 місце в індексі переслідування «Open Door», який  щорічно публікує список 50 країн, де християни найчастіше зазнають насильства та дискримінації.

У центрально-нігерійському штаті Плато мусульманські пастухи фульбе за тиждень вбили 12 християн, як мінімум 5 з яких – діти. Спалах насильства щодо християн в центрі Нігерії, на думку Morning Star News, свідчить про те, що кочівники пов'язані з ісламськими екстремістськими групами.

В іспанському Реусі невідомі влаштували пожежу перед санктуарієм Милосердя. Свідком спроби підпалити автопокришки перед дверима храму став один з місцевих жителів, який викликав пожежну команду, пише InfoCatólica. Він же загасив пожежу до прибуття пожежників.

В результаті підпалу були частково пошкоджені двері і частина фасаду будівлі.

Серія нападів на християнські символи зафіксована в останні місяці у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія, повідомляють сайти kath і idea.

З вересня 2013 поліція Мюнстера повідомила в цілому про 40 випадках вандалізму, в результаті яких відбиті голови у декількох статуй святих, понівечені або спалені придорожні хрести і знищені каплиці.

У Єгипті цього року 207 церков та інших будівель християнських громад зазнали нападу, 43 церкви зруйновані. Ці дані наводить в своїй доповіді «Міжнародна амністія», роблячи акцент на подіях 14 серпня, коли по Єгипту прокотилася хвиля антикоптських акцій.

Церкви, школи, лікарні, магазини, що належать коптам, пошкоджені або зруйновані. Maspero Youth Union задокументував нищення 37 церков в різних регіонах країни і часткові пошкодження в 23 храмах.

Щонайменше, 70 тис. християн було вбито за віру в 2013 р., стверджує італійський соціолог Массімо Інтровіньє в інтерв'ю Радіо «Ватикан».

Згідно торішньої статистики, 100 тис. християн було вбито в 2012 р. Нинішня ситуація не стала менш драматичною.

Доповідь уряду США по глобальній ситуації з свободи віросповідання, відзначає в числі найбільших порушників такі країни як Бірма, Китай, Еритрея, Іран, Північна Корея, Саудівська Аравія, Судан і Узбекистан.