Тижневий огляд: переслідування християн (27.07 – 02.08)
  • Втр, 04/08/2015 - 15:28

27 липня повідомляється, що через півроку після знищення в Нігері 69-ти католицьких церков досі нікого не було притягнуто до відповідальності за ці злочини. В той час християни з труднощами відбудовують спалені храми, відправляючи Літургії під відкритим небом чи в наметах. Єпископ Амброїз Кведраоґо, який очолює одну з двох католицьких єпархії в цій країні, нагадав, що напади відбулись після публікації антимусульманських карикатур у французькому журналі «Charlie Hebdo».

Московський патріархат знову розпочинає черговий виток антиукраїнської істеричної пропаганди. Так предстоятель київської філії РПЦ в Україні митрополит Онуфрій нещодавно заявив, що війна на Донбасі – це громадянська війна. Ні більше, ні менше. Фактично, митрополит Онуфрій підтвердив, що церква, яку він очолює, є не тільки, а, можливо, і не стільки релігійним об’єднанням, скільки інструментом імперіалістичної політики Кремля.

Відповідно до інформації за 29 липня читаємо, що понад тисячу християнських та індуїстських жінок щороку викрадають в Пакистані і насилу змушують переходити в іслам. Останній такий випадок відбувся кілька днів тому у провінції Пенджаб. Один із багатих землевласників викрав одну із своїх працівниць-християнок. 25-річну християнку, яка вже є одружена і має двох дітей, він змусив перейти в іслам і стати його черговою жінкою.

Вісьмома ударами ножем  в спину була вбита в Бразилії сестра Одете Франциска. 65-річна монахиня належала до згромадження сестер-францисканок з Сіессен. Вона працювала в реабілітаційному центрі для наркоманів в місцевості Гуаратінгета, розташованій за 186 км. від Сан-Пауло. Замаскований вбивця увірвався до монастиря і хотів пограбувати сестру.

Християни з провінції Чжецзян на сході Китаю розпочали акцію домашнього виготовлення хрестів після того, як влада усунула там понад 1200 церковних хрестів. В суспільному порталі «Weibo» з’явились фото людей, які виготовляють дерев’яні хрести і малюють їх у червоний колір. Дописи на порталі заохочують християн вішати хрести вдома і носити з собою. Один із користувачів написав: «Нехай хрест закорениться в серці кожного».

На 41-му році життя відійшов у вічність клірик міста Києва священик Роман Ніколаєв. У ніч з 25 по 26 липня на настоятеля храму мч. Тетяни Оболонського благочиння було здійснено замах двома невідомими, які завдали йому два кульових поранення в районі голови. Після цього отець Роман знаходився у комі і до своєї кончини перебував без свідомості.

30 липня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що Верховний суд штату Оклахома (США) прийняв рішення, що пам'ятник Десяти Заповідям в Оклахома-Сіті повинен бути прибраний, і відхилив апеляцію, подану владою штату на попереднє рішення суду. Суд стверджує, що розміщення монументу на державній землі порушує другу статтю конституції Оклахоми, яка свідчить, що ніякі суспільні фінанси або власність не можуть бути використані для підтримки будь-якої релігії, церкви або окремо взятих служителів, вираженої в будь-якій формі. Тому пам'ятник Десяти Заповідям повинен бути прибраний з території власності штату.

Федеральний окружний суд США оштрафував третій за величиною в Міссісіпі шкільний округ на 7500 доларів після молитви одного із служителів церкви під час відкриття окружних зборів. Ця молитва порушила судову заборону на «прозелітизм християнства» для даного округу.

Згідно з інформацією за 31 липня читаємо, що Апостольський вікарій з Алеппо дав інтерв'ю італійському католицькому ТБ 2000. Він сказав, що Ісламська держава є інструментом у руках великих держав, вони створили і озброїли її. Вони не борються з нею, але купують в неї нафту і археологічні знахідки. Єпископ Джордж Абу Хазен, OFM, церковний зверхник всіх католиків латинського обряду в Сирії, заявив, що в країнах, які з нею межують, також і в Туреччині, так звана Ісламська Держава має справжні тренувальні табори.

Від 50 до 70 тис.  християн містяться в концентраційних таборах  Північної Кореї. Такі дані наводяться в звіті італійського відділення "Сaritas". У документі стверджується, що християни є найбільш  переслідуваною категорією віруючих у світі. Найбільш  ворожими до християн країнами є Сирія, Сомалі, Ірак, Афганістан, Пакистан, Південний Судан, Іран, Еритрея, Нігерія, М'янма, Демократична Республіка Конго і Центральноафриканська Республіка.