Тижневий огляд: переслідування християн (24.12.17-14.01.18)
  • Втр, 16/01/2018 - 22:29

27 грудня повідомляється, що пакистанська християнка Асія Бібі зустріла в камері для засуджених на смерть дев’яте поспіль Різдво. До в’язниці вона потрапила у 2009 році після того, як в суперечці з сусідкою-мусульманкою сказала: «Я визнаю свою релігію і вірю в Ісуса Христа, Котрий помер на хресті, щоб спасти людство. А що зробив твій пророк Магомет, щоб спасти людство?». Через рік після цього її засудили на смерть через повішання.

Для християн Азії цей рік видався важким. Всюди посилюється переслідування, - розповідає директор агенції AsiaNews. О. Бернардо Червеллера наголосив, що на найбільшому в світі континенті антихристиянство стало загальною тенденцією. Цього року мішенню переслідувань стало саме Різдво. Існує тенденція до приглушення цих свят.

В коптському храмі Аль-Аміра Тадрос в селищі Кафр-аль-Васелин на плато Гіза приблизно в 60 милях на південь від Каїра християни зібралися на молитву. Цей храм діє вже 15 років, хоча поки що і не отримав ліцензію від держави. Парафіяни храму і сама будівля зазнали нападу після завершення години молитви в найближчій мечеті. Напад почався з того, що натовп мусульманських радикалів швидко зібрався біля християнського храму і почав викрикувати образливі гасла, накручуючи себе, після чого увірвався всередину, повідомляє Agence France Presse.

Неприємна пригода трохи затьмарила святкування Різдва Христового в італійському Мілані - біженець, який прибув в місто з Африки, заліз на різдвяну ялину, щоб зняти з її верхівки хрест. Мігранту не сподобалося, що святкове дерево на Пьяцца Дука д'Аоста перед центральним вокзалом міста прикрасили головним символом християнства.

Відповідно до інформації за 28 грудня читаємо, що кочівники-мусульмани з народу фулані вчинили два криваві напади на нігерійських християн в штаті Кадуна в різдвяні дні. Четверо людей було вбито і десять поранені в селищі Німдем. Друга атака сталася в тому ж районі - жертвами кочівників стали шість чоловік, серед яких і шестирічна дитина.

Інформагентство Папських місійних установ «Fides» наприкінці року запрошує згадати про тих працівників на Христовій ниві, які протягом року загинули насильницькою смертю. Перелік 2017 року нараховує 23 осіб, між якими 13 священиків, чернець, черниця та 8 мирян. Вже восьмий рік поспіль сумну лідерську позицію займає Америка. Наступну сходинку займає Африка, а замикає перелік Азія. 

29 грудня з’явилося повідомлення про те, що кількість загиблих унаслідок нападу на християнську Коптську православну церкву у місті Хелуан на південь від Каїру зросла до щонайменше 10. Серед загиблих – нападник, його вбили єгипетські силовики. Під час стрілянини п'ятеро правоохоронців отримали поранення.

Згідно з інформацією за 2 січня читаємо, що 14 осіб, що виходили опівночі з храму після відправи богослужіння на початок нового року в штаті Ріверз у південній частині Нігерії, стали жертвою нападників, що відкрили вогонь по невинних людях. На місці нападу загинуло 14 осіб, а 12 – поранено. Тих, кому вдалось вижити, доставили до лікарні, де вони отримують медичну допомогу після вогнепальних поранень.

Єдиний католицький храм у селі Жіфанг неподалік міста Ксіан в провінції Шаанксі (Китай) знесла місцева влада, не даючи жодних пояснень. Храм було побудовано ще 18 років тому за згодою уряду. Від 1999 року скромну церкву безперервно використовували вірні без жодних застережень з боку влади. Вона розташована неподалік автостради, що поєднує Пекін і Куньмін.

4 січня повідомляється, що близько 10 тисяч католиків щороку покидають Боснію та Герцеговину через дискримінацію, яку їх релігійна меншина переживає в цій країні. «Католикам стає все важче захищати свої основні права в цій європейській країні», - зазначив місцевий кардинал Вінко Пульїч.

Відважна матір пожертвувала своїм життям, щоб врятувати двох своїх дочок під час терористичного нападу на церкву коптів в Каїрі. 32-річна Нермін Садік, побачивши, що наближається озброєний чоловік, відштовхнула в бік 11-річну Несму та 7-річну Карін, а тоді впала на землю.

5 січня повідомляється, що християнські діти, які живуть в зонах конфлікту по всьому світу, страждають від травм, з якими «ніхто ніколи не повинен був зіткнутися», відзначили в Open Doors USA, однієї з найбільших міжденомінаційних правозахисних організацій в світі.

Відповідно до інформації за 9 січня читаємо, що у Нігерії християни страждають не тільки від дій екстремістів з угруповання «Боко Харам» і пастухів Фулані, але також від окультних груп. Пастор Віктор Канаян з церкви Redeemed Christian Church of God був убитий окультною групою, відомою як Баду, через тиждень після того, як підозрювані члени групи вбили Іябо Алабу і її двох дітей (4 і 8 років) в церкві Celestial Church of Christ в місті Лагос.

В Італії у місцевості Четраро невідомі зловмисники прикріпили до автомобіля о. Енніо Стаміле чорний пластиковий пакет із вбитим козеням. Це типова форма погроз мафії, в даному випадку калабрійської злочинної організації «Ндрангета». Для поліції не було складно відчитати зміст цього жесту, як і встановити намір його авторів: 53-річний священик представляє на Калабрії організацію «Libera», що від 1995 року займається боротьбою з мафією.

10 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що сотні поліцейських зосереджені в Вищому коледжі Св. Марії в Видиші, єпархія Сагар в штаті Мадхья-Прадеш в центральній Індії, оскільки групи правих індуїстів загрожують провести індуїстські ритуали в приміщеннях католицького навчального закладу.

У світі й надалі зростає переслідування християн. В абсолютному вимірі, на сьогодні понад 215 мільйонів християн зазнають переслідувань. Про це йдеться в оприлюдненому незодавно щорічному рапорті Міжнародної Організації Допомоги Переслідуваним Християнам «Open Doors» (Відчинені двері), яка є міжконфесійною та вже понад 50 років заанґажована у надавання допомоги християнам, переслідуваним за віру. Як і щороку, у переліку названо 50 країн, розміщених відповідно до рівня загрози.

У Центрально-Африканській республіці побили та пограбували священика, котрий залучений до діалогу і примирення. О. Алаїн Блейз Біссяло є головуючим комісії у справах миру та посередництва, а також парохом парафії Христа Царя в Токойо, дільниці міста Банґассу. Зловмисників наразі не вдалось ідентифікувати.

Район Баб Тума у старій частині Дамаску, де розташовані кілька церков, був підданий мінометній атаці. Внаслідок нападу важких пошкоджень зазнала католицька парафія Навернення св. Павла латинського обряду, довірена опіці францисканців. Було пошкоджено дах і бокову стіну, вікна розбито, а також пошкоджено систему опалення. Мінометні бомби також пошкодили маронітську катедру, побудовану в 1865 році.

Згідно з інформацією за 11 січня читаємо, що влада Китаю наказала зруйнувати католицьку церкву в місті Ліньфень (провінція Шаньсі). Будівельники заклали всередині будівлі вибухівку, після чого привели її в дію. Уцілілі частини будівлі знищили за допомогою екскаваторів і відбійних молотків/

12 січня повідомляється, що 11 січня цього року має всі шанси стати поворотним моментом у житті українського християнства. Адже саме 11.01.2018р. на сайті Генеральної прокуратури України з’явилося повідомлення про те, що відкрито кримінальне провадження проти окремих представників Запорізької єпархії УПЦ МП щодо вчинення ними умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України.