Тижневий огляд: переслідування християн (01.02 – 07.02)
  • Пон, 08/02/2016 - 22:42

1 лютого повідомляється, що на офіційному сайті УГКЦ було опубліковано «Екуменічну концепцію УГКЦ». До певної міри – це своєрідна декларація того, як УГКЦ бачить саму себе і своє місце у християнському світі. Зважаючи на це, на офіційному сайті Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату опубліковано «Заяву служби комунікацій ВЗЦЗ у зв’язку з прийняттям Собором Єпископів Української Греко-Католицької Церкви «Екуменічної концепції УГКЦ»». Вже у заголовку цього документу міститься фальсифікація і підміна понять. А закінчується він твердженням, що УГКЦ поглиблює поділ між католиками і православними та баламутить людей, бо вона у своїй суті зло.

Спортивна Асоціація Шкіл Флориди (FHSAA) не дозволила командам двох християнських шкіл помолитися перед матчем. У результаті приватна християнська школа з міста Тампа (штат Флорида, США) зажадала письмових вибачень від FHSAA і загрожує судовим позовом.

Відповідно до інформації за 3 лютого читаємо, що французька влада розвалила імпровізовану церкву біля Кале в таборі біженців із Близького Сходу й Північної Африки. Коли поліція бульдозерами почала валити церкву, пастор Тефері Шуремо та його вірні безуспішно спробували протистояти французькій поліції. Така ж доля спіткала у цьому таборі й імпровізовану мечеть.

4 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що громадська рада з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві закордонних справ України звернула увагу на релігійну ситуацію в тимчасово окупованому Криму та в зоні АТО на Донбасі. Члени цієї ради обмінялися думками стосовно засобів захисту прав вірян різних конфесій на тимчасово окупованій території України. У своїх виступах вони наголосили на тому, що в Україні відсутні утиски на релігійному ґрунті, а відповідні звинувачення з боку агресора мають на меті відволікати увагу міжнародної громадськості від кричущих фактів порушень прав людини на тимчасово окупованій території України та в самій Російській Федерації. Учасники засідання відзначили важливість участі представників церков і релігійних організацій у міжнародних заходах.

Біля Сімферополя озброєні люди в масках і так звані «казаки» вигнали із храму парафіян і священика. У Генпрокуратурі повідомляють, що через перешкоджання здійсненню релігійного обряду уже відкрите кримінальне провадження. Священик є противником збройної агресії Росії. Окупаційна влада Криму незаконно його переслідує і звинувачує в екстремізмі.

Згідно з інформацією за 6 лютого читаємо, що Європарламент прийняв резолюцію, у якій злочини Ісламської держави проти релігійних меншин Близького Сходу охарактеризовано, як геноцид. Резолюцію запропонувала Європейська народна партія – об’єднана загальноєвропейська політична сила, яка об’єднує християнсько-демократичні та консервативні партії Європи. 

7 лютого повідомляється, що ополченці Курдської народної самооборони, підготовані російськими військовими, створили тренувальні табори в долині Хабур на півночі Сирії, в селищах, які у лютому цього року залишили ассирійські християни, втікаючи від бойовиків так званої Ісламської держави. Зайнявши християнські села на півночі Сирії, ополченці Курдської народної самооборони обіцяли сприяти поверненню християн до їхніх домівок. Але тренувальні табори вказують на те, що курдські бойовики не збираються виконувати своїх обіцянок.