Тижневий огляд: переслідування християн (25.04-01.05)
  • Втр, 03/05/2016 - 23:13

25 квітня повідомляється, що католицька комісія "Справедливість і мир" засудила вбивство Сорана Сандри Сингха, міністра у справах меншин у провінції Хайбер-Пахтунхва на півночі Пакистану. Політика застрелила біля свого будинку група ісламських талібів.

О. Ян Станіслав Хоу Йонгванга, молодий китайський священик, дав зворушливе свідчення про те, що відбувається в Церкві в Китаї і в його родині. Сам він належить до так званої Церкви в підпіллі, де переслідують як духовенство, так і мирян.

Відповідно до інформації за 26 квітня читаємо, що в Ефіопії жінка, яка нещодавно стала християнкою, була убита своїм чоловіком-мусульманином і їх сусідом. Двоє її синів, побачивши таку відданість матері своїй новій вірі, теж вирішили прийняти Христа.

У Нігерії у 2015 році було вбито за віру 4 028 християн, а це більше, ніж на Близькому Сході. Такі дані були представлені в Парижі у доповіді організації "Відкриті двері". На думку її авторів, виживання Церкви у цій країні є під загрозою.

Керівник Комуністичної партії Китаю і президент країни Сі Цзіньпін під час зустрічі на закінчення партійної конференції сказав, що релігійні групи мусять визнати авторитет партії. За словами Сі Цзіньпіна, члени партії мусять бути «непохитними марксистськими атеїстами». Глава партії і держави закликав їх «рішуче протистояти іноземній інфільтрації за допомогою релігії», а також «запобігати ідеологічним правопорушенням екстремістів».

Голова єпископату Франції закликав не забувати про християн, які вирішили залишитися на Близькому Сході. Архиєпископ Жорж Понтьє очолив делегацію французьких єпископів, яка недавно відвідала християнських біженців в іракському Кіркуку. Після повернення до Франції він зазначив, що через міграційну кризу увага всього світу зосереджена на тих, хто залишає свою батьківщину. Натомість забувають про тих, хто, незважаючи на всі труднощі, залишається на місці.

Бойовики терористичного угрупування «Ісламська держава» повністю зруйнували церкву Діви Марії в іракському місті Мосул. Терористи виселили жителів будинків, розташованих неподалік від церкви, і заклали в ній вибухівку. Після цього підірвали будівлю церкви, зруйнувавши її вщент. Раніше в лютому 2015 року бойовики зруйнували годинник, який був розташований у верхній частині споруди, пограбувавши все, що було в церкві.

27 квітня повідомляється, що ще одна християнська дівчина викрадена в Пакистані. 23-річній Лавізі Бібі загрожує насильницьке заміжжя і перехід в іслам. Допомогти дочці попросив батько Лавізи Сарвар Масих, який звернувся за підтримкою до християнського адвоката Сардара Мустаку Гіллі.

Ісламісти з фронту «Ан-Нусра» обстріляли з мінометів сирійське місто Скельбійя, більшість населення якого є християнами. В ході обстрілу загинуло щонайменше четверо мирних жителів.

Американська організація «Open Doors» вивчає антихристиянські переслідування в усьому світі. Згідно з її даними на 2016 рік, рівень насильства проти християн досяг максимального рівня за останні 30 років, причому кількість жертв в останні роки зростає в геометричній прогресії, а жінки і дівчата-християнки більше чоловіків ризикують стати жертвами терору і гноблення. Основний фактор переслідування в 35 з 50 найбільш небезпечних для християн країн - ісламістський екстремізм.

Три священики «підпільних» католицьких спільнот, не пов'язаних з контрольованою урядом Китайською патріотичною католицькою асоціацією, пропали в Китаї. Після зникнення священиків у єпархіях Сюаньхуа і Фучжоу, в повіті Дінсін пропав священик Янг Юанвей.

В індійському штаті Андхара-Прадеш група невідомих осіб зупинила машину католицького єпископа міста Куддапаху монс. Джелла Прасада та, витягнувши з машини єпископа і його водія, замкнула на цілу ніч у невідомому приміщені, де єпископа та його водія піддали жорстоким тортурам. Пізніше викрадачі випустили обох покалічених в’язнів.

Католицька Церква в Оклахомі зібрала понад 100 тисяч підписів під петицією з вимогою заборонити місцевим сатаністам здійснити в концертному залі адміністративного центру Оклахома-Сіті «чорну месу», призначену на 15 серпня цього року. «Чорна меса» є магічним ритуалом-пародією на християнське богослужіння, насамперед, профанацією Святого Причастя.

29 квітня з’явилося повідомлення про те, що халдейський католицький єпископ-помічник Багдаду владика Шлемон Вардуні звернувся з драматичним закликом до християн Заходу: «Де ви є, коли ми вас потребуємо? Ірак і християни цієї країни потребують вас. Нам потрібний мир і ваш протест проти індустрії зброї. Неправда, що нічого змінити неможливо». Єпископ Вардуні висловив також велике занепокоєння тим, що іракські політики не можуть домовитись між собою, а країни Заходу, втручаючись у їхні чвари, тільки погіршують ситуацію.

Згідно з інформацією за 30 квітня читаємо, що у північноіталійській області Ломбардія в результаті антитерористичної операції було заарештовано шість осіб, підозрюваних у сприянні самопроголошеної «Ісламської держави». Вони планували теракти проти посольства Ізраїлю в Римі та проти Ватикану. Вперше були перехоплені приватні повідомлення від «халіфату» з прямим підбурюванням до терористичного акту, адресовані особам, які перебувають на території Італії. У країні підвищені заходи безпеки.

Мексиканський єпископ засудив процвітаючу торгівлю вогнепальною зброєю після того, як загін озброєних людей напав на парафію в Ірапуато та, одягнувши наручники священику, пограбував церкву. Єпископ сказав, що він розіслав інструкції по всіх парафіях про підвищену безпеку, в світлі факту, що "злочини є всюди."

Канадську pro-life  активістку було звільнено з в'язниці після відбуття більш ніж чотирьох місяців за вхід до приймального відділення клініки абортів. Мері Вагнер було визнано винною в порушенні умов випробувального терміну, накладеного на неї внаслідок попереднього арешту, за розмову з жінками в приміщенні клініки. Їй тепер дано новий випробувальний термін, який вимагає триматися подалі від усіх абортивних клінік  в Онтаріо.