Тижневий огляд: переслідування християн (25.07– 31.07)
  • Втр, 02/08/2016 - 11:25

26 липня повідомляється, що поліція знешкодила двох злочинців, які захопили заручників в церкві поруч з французьким містом Руан. В даний час відомо про одного загиблого. Всього в заручники потрапили п'ять осіб, серед яких священик і четверо парафіян. Злочинці були озброєні ножами. Шостий заручник, якому вдалося втекти, підняв тривогу. Про особи злочинців поки немає ніякої інформації.

Двоє нападників, які у французькому місті Сент-Етьєн-дю-Рувре, поблизу Руана, напали на церкву, вбили 86-річного отця Жака Амела та взяли в заручники 5 осіб, належали до джихадистів так званої Ісламської держави. Одна із заручниць повідомила, що терористи знімали вбивство священика на відео, а також «проповідували» перед вівтарем на арабській. За свідченнями інших очевидців, увірвавшись до церкви, терористи кричали «Аллах акбар!». Не має жодного сумніву, що о. Жак Амель помер смертю мученика.

В Тольятті, на території парафії Божої Матері Фатімської Римо-Католицької Церкви, зловмисники пошкодили статую Ісуса Христа, відламали голову Христа і забрали її з собою, кинувши через 100 метрів. Статуя не підлягає відновленню, тому планується замовити виготовлення нової.

Міністерство зовнішніх справ Республіки Сербії звернулось до Республіки Хорватії з нотою протесту проти скасування хорватським судом незаконного вироку комуністичного суду часів Югославії проти католицького хорватського блаженного кардинала Алойзія Степінця. У своїй ноті сербське МЗС повторює вигадки комуністичної антикатолицької пропаганди часів існування комуністичної Югославії. Рішення хорватського суду Сербія назвала реабілітацією фашизму.

Відповідно до інформації за 27 липня читаємо, що техаський суд відхилив усі звинувачення проти pro-life активістів Девіда Делайдена та Сандру Мерріт, які своїм журналістським розслідуванням викрили незаконну торгівлю тілами абортованих дітей, якою займається найбільший постачальник абортів на території США «Planned Parenthood». Після того, як активісти відмовились підписати угоду із звинуваченням, окружні прокурори відкликали усі звинувачення, висунуті проти  Делайдена і Мерріт.

Жахлива звістка про жорстоке вбивство старенького католицького священика у Франції шокувала багатьох. До цього чи подібного вбивства мусіло дійти. Ісламізм, який у сьогоднішньому інформаційному світі неможливо зупинити на державних кордонах, уже давно звив свої гнізда в благополучних європейських країнах. Єдиним правильним виходом із цієї ситуації є повернення Європи до її християнського коріння. Адже історія свідчить, допоки Європа залишалась християнською, вона більш-менш успішно могла протистояти ісламському тероризму.

Витік інформації показує широку співпрацю Національного комітету Демократичної партії США з ключовими неурядовими організаціями, які виступають в США проти свободи віросповідання. Йдеться про тисячі листів на сайті WikiLeaks, які з’явилися там 22 липня цього року. Є листи, які свідчать що Демократична партія США лобіює скасування законів, які в США захищають свободу віровизнання, зокрема Актів відновлення свободи віросповідання. 

28 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що 86-річний о. Жак Амель, убитий терористами під час ранкової Святої Меси, присвятив усе своє життя служінню парафіяльним громадам. Французький священик закликав усіх молитися за нужденних, за мир, про мирне співжиття. У цей Святий рік Милосердя, підкреслював о. Амель, постараємося, щоб наші серця були уважні до всього прекрасного, що нас оточує, і до кожної людини.

Колишній секретар св. Папи Івана Павла ІІ, кардинал Станіслав Дзівіш, у своєму інтерв’ю для німецького EWTN розповів про те, що святий Іван Павло ІІ після того, як 13 травня 1981р. на площі св. Петра в Римі у нього влучив Махмет Алі Аґджа, молився за святість сім’ї та за порятунок дітей, яких планують абортувати.

Сирійський католицький Патріярх Ігнатій Юсуф ІІІ Юнан у своєму інтерв’ю виданню «Crux» гостро розкритикував політику західних держав щодо Сирії, а також піддав критиці католицьку єрархію Західної Європи за нерозуміння потреб сирійських католиків, які вимушені були емігрувати в Європу.

На цьогорічних Всесвітніх Днях Молоді були присутні й молоді католики з Індії, трохи більше як 500 чоловік, 50 - з індійського штату Орісса, де кілька років тому лютували антихристиянські погроми. 21-річний Джон розповів, що мученики Орісси духовно супроводжують індійських паломників. Їхня смерть скріпила віру, зробила її більш вкоріненою.

Зораб Ахмарі – відомий британський журналіст іранського походження і коментатор «The Wall Street Journal», після вбивства о. Жака Амела, католицького священика у Франції ісламськими екстремістами, заявив через свій профіль у Твіттері, що він навернувся на католицтво. Відповідаючи на запитання коментаторів, Ахмарі ствердив, що готується прийняти св. Таїнство Хрещення і проходить період катехез.

Храми Європи посилюють заходи безпеки. У Брюселі равоохоронці посилили безпеку в місцях відправлення релігійного культу в Бельгії, при цьому рівень терористичної загрози зберігається третій, передостанній, за чотирибальною шкалою. За прикладом Бельгії діє і Велика Британія. У церквах цієї країни оголошено найвищий рівень терористичної загрози. За прикладом Бельгії діє і Велика Британія. У церквах цієї країни оголошено найвищий рівень терористичної загрози.

Згідно з інформацією за 29 липня читаємо, що так звана Ісламська держава, більш відома як ІДІЛ, розповсюдила ще одне відео, яке підтверджує її відповідальність за вбивство старенького католицького священика у Франції. У новому відео один із вбивць о. Жака Амела закликає усіх мусульман чинити масові теракти та знищити Францію.  

Отець Себастьяно д’Амбра повідомляє про жорстокі переслідування ісламістів, від яких страждають християни на філіппінському острові Холо. Священик повідомляє про атмосферу постійного страху, утисків та вбивств, яку на цьому острові створюють ісламістські бойовики. За свідченням отця д’Амбри, мусульмани вважають християн не тільки невірними, але й окупантами.  

Після вбивства ісламськими терористами католицького священика у Франції Папа Франциск сказав: «... Коли говорю про війну, говорю серйозно, але не про війну релігій, ні. Йдеться про війну за інтереси, гроші, природні ресурси і панування над народами!». Але із словами Святішого Отця не погоджується Антіохійський сирійський католицький Патріярх Ігнатій Юсуф ІІІ (Юнан), який сказав, що те, що ми переживаємо – це ненависть однієї релігії. В часі, коли народи Близького Сходу кожного дня страждають від ісламського тероризму, коли ісламісти вбивають священиків і єпископів, західний світ холоднокровно роздумує і висуває різноманітні теорії.  

Апостольський Престіл миттєво відреагував на вбивство отця Жака Амела. Духовенство закликає до смирення, терпіння і прощення. Але Церква – це не лише духовенство, а й церковна громада. Багато хто з мирян закликає до рішучої протидії. Безперечно одне: не можна сидіти склавши руки.  

Поліцейські затримали трьох осіб у справі про напад на католицьку церкву в передмісті Руана. Ще двоє були відпущені на свободу. Відомо, що один із затриманих - виходець із Сирії, який раніше просив притулку у Франції.

Загребська Архиєпархія розповсюдила повідомлення про те, що в офіційній ноті протесту Республіки Сербія стосовно скасування вироку комуністичного суду проти бл. кардинала Алойзія Степінца, серед інших історичних неправд бл. Алойзію приписуються слова, які він ніколи не говорив, ні не писав. Сербія стверджує, що бл. Степінац заявив, що «Незалежна Держава Хорватія створена Божою милістю, мудрою та жертовною працею Вождя (Павелічя) і усташського руху та волею наших союзників (Гітлера і Муссоліні)». 

Міністр внутрішніх справ Італії оголосив про висилку з країни двох марокканців, які, на думку італійської влади, становлять загрозу для країни. Йдеться про двох марокканців, які «уславились» антикатолицькими діями.

Отець Самір Халіл Самір – католицький спеціаліст з ісламу, єзуїт, викладач на Папському орієнтальному інституті в Римі висловив переконання, що хвиля ісламістського терору у Франції та Німеччині це не що інше, як наслідок ігноранції та неморальності європейських політиків. Отець Самір зауважив, що проблема інтеграції мусульман у європейське суспільство якось вирішувалась, допоки їх були тисячі, але коли це вже стали сотні тисяч, справитись із цією проблемою стає надзвичайно важко. Саме неусвідомлення, незнання та безвідповідальність європейських політиків суті ісламу, ігнорування відмінностей ісламу від християнства є чи не головною причиною проблем.

30 липня повідомляється, що прем’єр-міністр Франції Мануел Валл заявив, що французьке правосуддя вчинило помилку, коли рік тому відпустило на свободу 19-річного Абдела Маліка Петітжана, підозрюваного в тероризмі, який нещодавно став одним із вбивць о. Жана Амела. Після серії терористичних атак, французька влада стикається із гострою критикою не тільки зі сторони своїх політичних опонентів та ЗМІ, але й і з боку суспільства.

Халдейський католицький єпископ Алеппо монс. Антоні Авдо вважає, що зміна назви джихадистського угруповання Джабат ал-Нусра на Джабат Фатх фль-Шам та оголошення про вихід із складу Аль-Каїди є чисто тактичним ходом бойовиків, щоб створити враження про те, що вони поміркована група повстанців проти режиму Асада.

Не змігши придумати нічого кращого, ліберальна «Gazeta Wyborcza» вирішила написати, що польські паломники на Всесвітньому Дні Молоді відрізняються від інших сумними обличчями та жалісливим виконанням пісні «Барка», автором якої є св. Іван Павло ІІ. Перед цим «Gazeta Wyborcza» стверджувала, що Папу в Польщі ніхто не чекає. Це брехня! Такі написи були спростовані самим життям і прийомом Папи у Польщі.

Відповідно до інформації за 31 липня читаємо, що у своєму інтерв’ю виданню «Zbruč» викладач УКУ Ярослав Грицак заявив, що однією з причин того, що польське суспільство змінило свою позицію у питанні Волинської різанини є «католики, які бояться секулярного Заходу».

Митники Північної Кореї заборонили ввезення в країни харчової продукції з Китаю, оскільки на ній розміщене маркування у формі літери Х, яка північним корейцям нагадує християнський хрест. Окрім цього нещодавно митники Північної Кореї конфіскували партію китайських товарів, оскільки на них вони знайшли зображення, які нагадують хрест.