Тижневий огляд: переслідування християн (26.08 – 01.09)
  • Пон, 02/09/2013 - 23:50

27 серпня повідомляється, що Єгипет загрузнув у хаосі та насиллі. У скрутній ситуації опинилися місцеві християни: їхні будинки та церкви дедалі частіше стають мішенями для нападів та підпалів. За повідомленнями ЗМІ, це один з найбільших спалахів насильства на релігійному ґрунті в сучасній історії Єгипту. Деякі ісламісти скористалися хаосом в країні і почали стягувати податки з немусульман. Мусульмани таким чином намагаються відродити «джиз’ю» - подушну подать, якою обкладалися іновірці.

Згідно з інформацією за 28 серпня читаємо, що конференція католицьких єпископів США закликала Державного секретаря Сполучених Штатів Джона Керрі подбати про переслідуваних християн у Єгипті. Цей заклик є свого роду відлунням заклику Папи Франциска до «миру, діалогу та примирення».

На Філіппінах два християнські села зазнали нападу загонів «Muslim Bangsamoro Islamic Freedom Fighters» (BIFF). Близько 70 озброєних мусульман вторглися в села Мідсайяп (Midsayap) і Котабато (Cotabato), грабуючи будинки і ферми. Староста села Рейнальдо Алоро, який побачив загони озброєних мусульман і побіг  за допомогою, був убитий. Після вторгнення християни ночують у евакуаційному центрі, побоюючись повторення насильства, а вдень ходять працювати на ферми. Напади на християн бойовиків BIFF є частиною їхньої кампанії за ісламську державу.

29 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що за останні дні у місті Мінья, на південь від Каїру в Єгипті, відбулось принаймні 20 атак на християнські об’єкти. Після знищення церкви нападники взялись за знищення двох об’єктів для неповносправних дітей. Розікрали гроші, одяг та іграшки, а потім підпалили цілий будинок. Нападники також знищили невелику галерею робіт дітей і помешкання кількох працівників сиротинця. Потім мусульмани спалили сусідні магазини і школи, аптеку і ресторан. Стіни будинків, які вціліли, описані антихристиянськими написами.

Із появою чуток про можливу збройну інтервенцію західних держав у Сирії і Єгипті Патріарх Ібрагім Ісаак Сідрак гостро застеріг уряди інших держав перед використанням ситуації християнської меншості, як причини втручання ззовні: «Ми єгиптяни, інтегральна частина єгипетського народу. Закордонна інтервенція  у внутрішні справи Єгипту чи в його суверенність під яким би не було приводом, наприклад, під виглядом оборони християн, повинна бути відкинена».

Натовп мусульман з ножами, палицями і залізними ланцюгами атакував англіканську церкву св. Якова в штаті Насарава в центральній Нігерії, коли там проходила зустріч пасторів та парафіян. Постраждало троє пасторів, чертверо парафіян і члени хору.
7 осіб звернулися за допомогою з ножовими пораненнями і синцями від ударів. Мусульмани розгромили меблі, порвали Біблії. Причиною нападу стала суперечка, що виникла під час оплати за воду. 

Відповідно до інформації за 1 вересня читаємо, що Патріарх Мелькітської Католицької Церкви Григорій ІІІ застеріг світову спільноту від проведення військової операції у Сирії. На думку сановника, такий крок стане «трагедією» для Арабської Республіки та всього близькосхідного регіону. Духовний лідер сирійських католиків вважає, що військове втручання в цій країні лише сприятиме «розпалюванню насилля, тероризму та злочинної діяльності».