Тижневий огляд: переслідування християн (26.10 - 01.11)
  • Втр, 03/11/2015 - 20:13

27 жовтня повідомляється, що в сирійському Алеппо в католицьку церкву, коли в храмі відбувалася меса, потрапив артилерійський снаряд. На щастя, обійшлося без жертв. Коли в церкву потрапила міна, люди підходили до причастя. Снаряд потрапив у купол храму і вибухнув зовні.

Відповідно до інформації за 28 жовтня читаємо, що британський уряд погодився розглянути різанину і вигнання ісламськими терористами християн з Близького Сходу як «геноцид», але представники уряду заявили, що не хотіли б використовувати саме цей термін. Чиновник в міністерстві закордонних справ, баронеса Еналея заявила, що уряд не готовий поділяти точку зору Папи Франциска і назвати переслідування геноцидом: «... як і раніше продовжуємо роздумувати над цим».

29 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що немає країни, в якій за сповідування віри в Христа в XX столітті було б вбито більше людей, ніж в СРСР. Але за віру в Христа вбивали і в тих країнах, де комуністи не взяли владу. В Італії часів Другої світової війни і незабаром після неї комуністи теж постріляли чимало. У жовтні 2013 року беатифікували (перший крок до канонізації) Роландо Ріві, семінариста, вбитого 13 квітня 1945 року, наприкінці війни. Йому було тоді всього 14 років, і ця смерть, звичайно, здається незначною на тлі всіх непотрібних смертей тієї весни. Але дуже повчальна пам'ять про неї.

Сирійський священик Жак Мурад, якого викрали джихадисти з Ісламської держави, вперше з часу втечі від викрадачів розкрив деталі свого кількамісячного полону. Священик розповів, як джихадисти схиляли його прийняти іслам, погрожуючи смертю, якщо цього не зробить. На думку сирійського монаха, члени угрупування не є примітивними людьми: вони освічені, розумні та незвичайно обачливі.

В Індії починає домінувати індуїстський фундаменталізм, який підтримує уряд прем'єр-міністра Наренда Моді. Він пов'язаний з Націоналістичною Народною партією, яка сприяє ідеології так званої індутви, тобто Індії тільки для індуїзму. Індуїстські бойовики спалили живцем двох дітей з сім'ї далітів, а їхня сильно обгоріла мати бореться за своє життя. За кілька днів до того на вулиці закатували до смерті мусульманина тільки тому, що їв яловичину. Схожі акти насильства скоюють кожного дня, а жертви щораз частіше не можуть добитися справедливості, бо поліція підтримує індуїстських гнобителів, закриваючи очі на їхні дії.

Згідно з інформацією за 31 жовтня читаємо, що діалог між Святим Престолом і комуністичним режимом Китаю є більш інтенсивним, ніж раніше. Держсекретар Його Святості Папи, кардинал П'єтро Паролін підтвердив, що в середині жовтня Ватиканська делегація проводила переговори в Пекіні. Нинішній діалог «дуже позитивний». Це не перший такого роду візит; він є етапом на «шляху нормалізації відносин». Святий Престол не підтримує дипломатичних відносин з КНР. Основною перешкодою є вимога Пекіна контролювати Католицьку Церкву державними органами та впливати на призначення єпископів.

Безтурботне ставлення єгипетської поліції до викрадення коптських християн створило в Єгипті атмосферу безкарності. Більш того, феномен викрадення християн з вимогою викупу все більше поширюється в провінції Мінья. Останнє таке викрадення сталося минулого тижня, коли з села Дафаш пропав 5-річний хлопчик.