Тижневий огляд: переслідування християн (27.03 – 02.04)
  • Втр, 04/04/2017 - 00:18

27 березня повідомляється, що сотні протестувальників із мусульманського братства Бекасі влаштували гучну демонстрацію перед церквою Св. Клари у Каліабанг, поруч із містом Бекасі, після п’ятничної молитви. Протестувальники намагались увійти до храму, що перебуває в стадії будівництва з листопада минулого року. Деякі з них кидали камінням і пляшками, тому поліція була змушена застосувати сльозогінний газ. Організатор протесту заявив, що мусульмани не поступляться поки держава не скасує дозвіл на побудову церкви.

Офіційний представник  Халдейської католицької архиєпархії в північному Іраку вважає, що майбутнє християн Іраку залежить від допомоги, яку зможе надати Захід. За його словами, християнське населення є «на межі зникнення» і благає уряди Великобританії та США про гуманітарну підтримку, оскільки запас медикаментів закінчиться через 40 днів, а їжі через два місяці.

Відповідно до інформації за 28 березня читаємо, що група ворожо налаштованих мусульман намагалась атакувати будинки християн в місті Луксор на півдні Єгипту. Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ, щоб розігнати розлючений натовп. В результаті сутичок між поліцією і мусульманами, четверо поліцейських і сім мусульман отримали поранення. Вісьмох нападників арештовано.

29 березня повідомляється, що у с. Ель-Наяр на заході Мексики було вбито католицького священика. Попередня версія мотивів вбивства – напад з метою пограбування. Це вже друге за рік вбивство католицького священика в цьому регіоні.

Надалі нічого не відомо про монахиню, яку два місяці тому викрали в Малі. Представники місцевої церкви повідомили, що досі не відомо, хто стоїть за викраденням сестри Ґлорії Сесильї Нарваез. Єпископати Малі і Колумбії закликали вірних до посиленої молитви за швидке звільнення викраденої місіонерки.

30 березня з’явилося повідомлення про те, що за даними організації «Допомога Церві у потребі», Ісламська держава пошкодила більше 12 тисяч християнських будинків у регіоні Ніневійської рівнини і повністю зруйнувала близько 700 домів. Стало відомо, що 40% іракців планують повернутись до своїх домівок у вже звільненому від нападників регіоні, а 46% ще роздумують над поверненням.

Через два дні після вбивства священика у Мексиці, з цієї країни надійшла звістка про те, що викрадено отця Оскара Лопеса Наварро. Викрадачі вже повідомили, що готові відпустити священика в обмін на викуп.

Поліція в єгипетському місті Кена арештувала 13 коптів-християн, які брали участь в демонстрації, вимагаючи в служби безпеки більш рішуче втрутитись у розслідування справи викрадення коптської дівчини.

Згідно з інформацією за 1 квітня, читаємо, що австралійські єпископи у зверненні, яке 30 березня 2017 р. було опубліковане на офіційному сайті Єпископату Австралії, наголошують, що християни – найбільш переслідувана релігійна група у світі. Текст звернення австралійських єпископів є частиною дослідження про стан прав людини щодо релігійної свободи та віросповідання, здійснений постійним Комітетом австралійського парламенту з питань Закордонних справ, Оборони та Торгівлі.